Homo-, bi- ja muille miehille, joilla on seksiä miesten kanssa

#hiv-testaus #prep-lähetteet #seksitautien testaus #seksuaalineuvonta

Hivpoint´s employee talks with a customer about the content of a leaflet

Miesten välinen seksi

Miesten välinen seksi mielletään usein vain anaaliyhdynnäksi, vaikka se tosiasiassa on hyvin monipuolista. Seksitapoja on monia ja useat niistä eivät sisällä hivin tai muiden seksitautien riskiä. On kuitenkin tärkeää olla tietoinen hivistä ja muista seksitaudeista – niiden tartuntatavoista, ehkäisystä, testauksesta ja hoidosta, näin seksistä pystyy nauttimaan enemmän ilman turhaa pelko ja huolta.

On myös hyvä huomioida, että hivin esiintyvyys on korkeampi miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa sekä Suomessa että muualla maailmassa. Myös osa muista seksitaudeista, kuten kuppa, tippuri, LGV ja hepatiitit ovat selvästi yleisempiä homo- ja bimiesten keskuudessa kuin koko väestössä keskimäärin. Monissa suomalaisten suosimissa matkakohteissa hivin ja muiden seksitautien esiintyvyys on selvästi korkeampi kuin Suomessa. Korkea esiintyvyys liittyy muun muassa seksitapoihin (seksitaudit tarttuvat herkästi anaaliyhdynnässä ilman kondomia) sekä seksikumppaneiden lukumäärään.

Ehkäise, testaa, hoida ja nauti!

Hiviltä ja muilta seksitaudeilta voi suojautua monella tavalla. Kolme esimerkkiä erilaisista turvaseksistrategioista ja käytännön vinkkejä. Sinä päätät!

Ehkäise, Testaa, Hoida ja Nauti on Hivpointin uusi kampanja, joka lanseerataan Helsinki Pride viikolla 2021!

Eri seksitavat ja niissä suojautuminen

Anaaliseksi

Suojaamattomassa anaaliyhdynnässä on suurin riski saada hiv-tartunta. Myös muut seksitaudit tarttuvat herkästi yhdynnässä.

Suuseksi

Hiv-riski suuseksissä on hyvin pieni. Muut seksitaudit tarttuvat kuitenkin helpommin suuseksin välityksellä.

Muut seksitavat

Erilaisia seksitapoja on paljon, ja myös niihin liittyvät seksitautiriskit vaihtelevat seksitavan ja tilanteen mukaan.

Miten pääsee hiv- ja muihin seksitautitesteihin?

Hivpointin hiv-pikatestauspalvelu, seksitautiklinikka ja liikkuva yksikkö

Kuvassa Checkpoint hiv-testaus Hivpointilla.

Prep

Prep (pre-exposure prophylaxis) on hiviä ennaltaehkäisevä lääkitys, joka otetaan ennen hi-virukselle altistumista. Prep on tarkoitettu hiv-negatiivisten seksuaalisesti aktiivisten henkilöiden käyttöön ehkäisemään hiv-tartuntaa.

Hivpointin työntekijällä on prep-paita päällä ja prep-tabletti kädessä.

Ajankohtaista

Usein kysytyt kysymykset