5.11.2020

HIV suuseksistä

Kysymys

Harrastin 5 viikkoa sitten suojaamatonta suuseksiä toisen miehen kanssa. Aluksi hän otti minulta suihin, mutta otin pari kertaa myös kaverin peniksen suuhuni ilman kortsua, tämä oli enemmänkin nuoleskelua, en ottanut mitään syväkurkkua. Kaveri ei lauennut suuhuni, enkä myöskään ollut näkevinäni mitään esiliukastetta . Yhdyntä tapahtui kondomin kanssa ja tämä toinen oli vastaanottava osapuoli. Kondomi oli koko aktin ajan ja laukesin kortsuun. Tosin yhdyntä kesti aika pitkään. Onko mahdollista, että kondomi menisi rikki niin, etten huomaisi? Mälli oli kuitenkin kortsussa kun otin sen pois. Kaveri kertoi käyttävänsä prepiä, ja ehdotti panoja ilman kortsua, mihin en kuitenkaan suostunut. Kävin jo sukupuolitautitesteissä, ja ne oli negatiiviset (tosin 2vkoa tästä tapahtumasta)

Silti tuo HIV pelottaa tuon suuseksin osalta, käsittääkseni riski on pieni, mutta mahdollinen. Olen ollut nyt 2 viikkoa kipeänä, ei ollut koronaa, ehkä joku flunssavirus, mut oireet sopii myös hivin ensioireiksi. Ajattelin vielä tehdä kotitestin ja mennä sitten 3kk päästä uudelleen oikeisiin testeihin.

Vastaus

Hiv voi tarttua pääsääntöisesti vain suojaamattomassa emätin-tai anaaliyhdynnässä,. Suuseksissä pieni hiv-riski on osapuolelle, joka saa spermaa, esiliukastetta tai emätineritettä suuhunsa. Olisit huomannut, mikäli kondomi olisi rikkoutunut yhdynnässä. Suuseksissä muiden seksitautien mahdollisuus on hivin lisäksi olemassa. Klamydia ja tippuri täytyy testata seksitavan mukaisilta limakalvoilta, eli tässä tapauksessa näyte pitäisi ottaa myös nielustasi.  Jos näin ei tapahtunut, suosittelen otattamaan näytteet vielä oikeasta paikasta. Klamydia ja tippuri testit ovat luotettavia 1-2 viikkoa riskitilanteesta. Prep ehkäisee tehokkaasti hiv-tartuntoja oikein käytettynä.