Anaaliseksin ABC

Kaksi nahkavaljaisiin pukeutunutta henkilöä halaa. Takana oleva suutelee edessä olevan korvaa.

Sivu on viimeksi tarkistettu 9.11.2022

Anaaliseksi on osa normaalia seksuaalisuutta ja siitä voi nauttia kuka tahansa sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Anaalin alue on potentiaalisesti hyvin seksuaalinen osa kehoa.

Anaaliseksiä on monenlaista ja osa anaaliseksistä voidaan toteuttaa ilman seksitautien tartuntariskiä. Kuitenkin miesten välisessä suojaamattomassa anaaliyhdynnässä on merkittävä hivin ja muiden seksitautien tartuntariski.

Lue lisää anaaliyhdyntään liittyvistä seksitautiriskeistä täältä >>

Keskeisiä kysymyksiä anaaliseksissä

Anaaliseksi on monella tapaa vielä tabu yhteiskunnassamme ja siihen liitetään monenlaisia uskomuksia, ennakkoluuloja ja kielteisiä mielikuvia esimerkiksi likaisuudesta, poikkeavuudesta tai luonnottomuudesta. Erityisiä ennakkoluuloja saattaa liittyä anaaliseksissä vastaanottavana osapuolena olemiseen. Jotkut miehet saattavat mieltää tällaisen seksin jopa uhkaavan miehisyyttään tai maskuliinisuuttaan, vaikka kyseessä on seksuaalinen nautinto ja mielihyvän saaminen.

Se, että uskaltaa antaa mahdollisuuden nautintoon myös vastaanottavana osapuolena kertoo kuitenkin enemmän vahvasta ja rohkeasta miehisyydestä ja maskuliinisuudesta kuin niiden puutteesta.   

Uskomus siitä, että anaaliyhdyntään liittyy aina kipua ja muita epämiellyttäviä tuntemuksia, elää vahvana. Myös aikaisemmilla kokemuksilla on merkitystä siihen, millaisia ajatuksia meillä on anaaliseksiin liittyen. Aikaisemmat kielteiset kokemukset anaaliseksistä liittyvät useimmiten siihen, ettei anaalialueeseen ole tutustuttu riittävästi tai seksissä on edetty taitamattomasti tai liian nopeasti. Tietoa anaaliseksin toteuttamisesta on ollut vain vähän saatavilla, ja tämänkin vuoksi epäonnistumisia anaaliseksissä on saattanut tapahtua.   

Monella, seksuaalisesti kokeneellakin, anaalin alueeseen liittyy kielteisiä mielikuvia ja väärää tietoa. Voidaan puhua niin sanotusta anaalitabusta, mikä estää tai vaikeuttaa esimerkiksi anaalialueen anatomiaan tutustumista. Anaalin anatomiaan on kuitenkin tärkeää tutustua, sillä se tekee anaaliseksistä nautinnollisempaa.  

Piirretty kuva anaalin anatomiasta

Anaalikanava on muutaman sentin pituinen limakalvoputki heti peräaukon jälkeen ja se päättyy ennen peräsuolta. Anaalikanava yhdistyy peräaukkoon ja tällä alueella on eniten mielihyvää tuottavaa hermotusta.  

 Anaalissa on kaksi rengasmaista sulkijalihasta, joista peräaukon suulla sijaitsevaa ulkoista sulkijalihasta pystyy jännittämään ja rentouttamaan tahdonalaisesti. Sisäinen sulkijalihas sijaitsee noin sentin päässä peräaukosta. Tämä sulkijalihas toimii tahdosta riippumatta, mutta sen saa antamaan periksi syvään hengittämällä, rentoutumalla ja rauhallisesti työntämällä esimerkiksi sormen peräaukkoon. Sulkijalihasten ja lantion alueen rentouttaminen on kivuttoman ja nautinnollisen anaaliyhdynnän onnistumisen kannalta tärkeää.  

 Peräsuoli laajenee kiihottumisen yhteydessä ja on tällöin halkaisijaltaan nyrkin kokoinen. Peräsuoli ei ole suora putki vaan se muodostaa S-muotoisen mutkan, jonka takia sisään työntymisen tulee olla hellävaraista ja toteutua oikeassa kulmassa.  

 Peräsuolessa on vähemmän herkkyyttä kuin peräaukon alueella ja nautinto voi syntyä sisään työntymisen aiheuttamasta paineen tunteesta. Sen sijaan eturauhanen on hyvin kosketusherkkä ja monet voivat nauttia eturauhasen stimuloimisesta suuresti. Eturauhanen on saksanpähkinän kokoinen ja sijaitsee vatsan puolella peräsuolen etuseinämässä häpyluun kohdalla, välilihan yläpuolella ja virtsarakon alapuolella (välilihan ja virtsarakon välissä). Eturauhasta voi hyväillä peräsuolen tai välilihan kautta, mikä tuottaa monelle mielihyvää ja jopa orgasmin. Välilihan alue alkaa genitaaleista ja päättyy peräaukkoon.    

Ennen anaaliseksiin ryhtymistä on tärkeää tutustua omaan anaalialueeseen. Tämä edistää nautinnon kokemista anaaliseksissä. Anaalialueeseen tutustumisen voi aloittaa katsomalla sitä peilin avulla asettumalla peilin eteen ja vetämällä pakaroita irti toisistaan sekä venyttämällä hieman sulkijalihasta. Tutustumiselle kannattaa varata rauhallinen paikka ja aika, jotta on valmis aistimaan ja vastaanottamaan kosketuksen kaikki tuntemukset.

Aluksi voi sulkea silmät, keskittyä hengitykseen ja antaa kehon rentoutua samalla huomioiden kehon erilaisia tuntemuksia. Tutustumista voi jatkaa koskettelemalla peräaukon poimuja ja välilihan aluetta. Hyväilyjen jälkeen voi työntää sormen peräaukkoon. Haavaumien tai limakalvovaurioiden välttämiseksi, kynsien tulee olla lyhyet ja lisäksi voi halutessaan käyttää kertakäyttöisiä käsineitä. Sormiin ja peräaukkoon tulee laittaa liukuvoidetta.

Sormen työntämisen peräaukkoon voi aloittaa pyörittelemällä sormea ulommaisen sulkijalihaksen reunoilla. Tämä auttaa rentouttamaan sulkijalihaksia. Sisempi sulkijalihas voi vastustella avautumista ja jännitys lisää lihaksen supistumista. Sormen pyörittämistä ja työntämistä peräaukkoon voi jatkaa määrätietoisesti samalla rentoutuen ja rauhallisesti hengittäen. Sisempi sulkijalihas antaa periksi jonkin ajan kuluttua. Kiihottuneessa tilassa eteneminen on helpompaa. Harjoittelun voi aloittaa yhdellä sormella ja harjoittelun edetessä voi halutessa lisätä sormia.  

Omaan anaalialueeseen tutustuminen ja sen kokeminen myönteisesti ja normaalina osana kehoa auttaa nauttimaan anaaliseksistä enemmän sekä tukee ja edistää ihmisen kokonaisterveyttä myös niille, jotka eivät koskaan anaaliseksiä harjoittaisikaan.

Anaaliseksiin liittyy usein korostuneita ja turhiakin hygieniahuolia. Esimerkiksi, jos anaaliseksi on peräaukon nuolemista, riittää hyvin tavallinen suihkussa peseytyminen. Monissa muissakin anaaliseksin toteuttamisen muodoissa useimmiten anaalialueen puhdistamiseen riittää, että peräaukon alue puhdistetaan käsisuihkulla tai veteen kostutetulla paperilla. Hajusteita sisältävät pesuaineet saattavat ärsyttää ja kuivattaa limakalvoa.

Ennen anaaliyhdyntää suolen olisi kuitenkin hyvä olla mahdollisimman tyhjä.  Ulostamisen jälkeen suoleen voi jäädä ulostemassaa. Peräsuolessa oleva mahdollinen uloste ja siitä johtuvat hajuhaitat voidaan minimoida puhdistamalla suoli esimerkiksi apteekista saatavilla vesiperäruiskeilla tai huuhtelupussilla. Suolihuuhtelun voi helposti tehdä myös käsisuihkulla. Suomessa yleinen wc-istuimen viereen asennettu suihku on tähän tarkoitukseen sopiva.

Suihkuletkun päätä ei tule työntää sisälle peräaukkoon, vaan suihkun pää asetetaan tiukasti peräaukon suulle ja lasketaan lämmintä vettä sopivalla paineella peräsuoleen. Vettä tulee laskea sisälle, kunnes alkaa tuntua kevyt paineen tunne. Sen jälkeen vesi päästetään ulos peräaukosta. Tämän voi toistaa muutamia kertoja, kunnes ulos tuleva vesi on kirkasta. Seksitarvikeliikkeissä on saatavilla myös anaalin huuhteluun tarkoitettuja suihkupäitä.

Suolihuuhtelua ei tulisi tehdä päivittäin. Suolen limakalvolla elää bakteeri- kanta, jonka luonnollisen tasapainon järkkyminen liiallisella huuhtelulla voi altistaa suolistosairauksille. Apteekista on saatavilla myös ummetuksen hoitoon tarkoitettuja pikaperäruiskeita, jotka tyhjentävät suolen 5–10 minuutissa. Pikaperäruiskeita kannattaa käyttää harkiten, sillä niiden säännöllinen käyttö voi aiheuttaa riippuvuutta, jolloin suolen toiminta häiriintyy, eikä suoli toimi enää normaalisti ilman lääkettä.  

Lantiopohjan lihasten paikantaminen ja rentouttaminen on tärkeää ja se onnistuu parhaiten harjoittelemalla.

Lihakset ympäröivät virtsaputkea, virtsarakkoa ja peräaukkoa. Niiden tehtävänä on yhdessä sulkijalihasten kanssa pidätellä virtsaa ja ulostetta. Säännöllinen rentoutusharjoittelu sekä lihasten vahvistaminen auttaa nauttimaan anaaliseksistä enemmän. Harjoitukset lisäävät verenkiertoa koko lantion alueella. Lantion alueen rentouttaminen harjoitusten välillä on tärkeää. Lihasten jännitystilat saattavat aiheuttaa kipuja anaaliyhdynnän aikana.  

Harjoitus 1 

Ota mukava istuma-asento ja kuvittele virtsaavasi. Vedä keuhkot täyteen ilmaa ja pidätä hengitystäsi muutaman sekunnin ajan. Pysäytä kuviteltu virtsasuihku supistamalla lantiopohjan lihaksia. Oikeiden lihasten jännittäminen tuntuu lantion alaosan puristukselta ja sisäänpäin tuntuvalta imulta. Rentouta sen jälkeen lihakset täysin rennoiksi uloshengityksen avulla. Jatka harjoittelua siirtämällä puristus peräsuolen alueelle samalla tekniikalla. 

Harjoitus 2 

Hengitä keuhkot täyteen ilmaa ja pidätä hengitystäsi. Jännitä toistuvasti lantiopohjan lihaksia sykkeenomaisesti supistamalla niitä ylöspäin, kuvittele nostavasi jokaisella supistuksella pientä palloa ylöspäin napaa kohti noin kymmenen kertaa. Vapauta hengitys ja rentouta lihaksesi täysin rennoiksi. 

Harjoitus 3 

Hengitä sisään samalla kun kevyesti vedät anaalin ja lantiopohjan lihaksia ylöspäin ja uloshengityksellä työnnät niitä kevyesti alaspäin. Käytä mielikuvaharjoitteena palloa, joka liikkuu lihasten voimasta ylös ja alas. 

Kaksi henkilöä makaavat päällekkäin sängyllä ja suutelevat

Anaaliseksi ja erilaiset seksitavat

Henkilö makaa selällään, jalat ylhäällä. Toisen henkilön naama on hänen pakaroidensa välissä.

Anaaliseksiin liitetty likaisuuden tabu koskee erityisesti peräaukon nuolemista, minkä vuoksi monet ovat saattaneet välttää sen kokeilemistakin. Useimmat niistä, jotka ovat rohkaistuneet sitä kokeilemaan ja oppineet rentoutumaan silloin kun omaa peräaukkoa nuollaan, ovat huomanneet sen tuottaman nautinnon.  

 Peräaukkoa ympäröivä hermosto on erityisen herkkä koskettelulle ja pelkästään nuolemalla peräaukkoa voi saada orgasmin. Kielellä voi nuolla hitaasti tai nopeasti rytmiä vaihdellen. Peräaukon ympäröivien alueiden näykkiminen, puristaminen ja suuteleminen voi myös tuntua hyvältä. Sopivia asentoja nuolemiselle on useita: vatsallaan tai selin makuulla, nelinkontin, 69-asennossa, tuolilla istuen tai kumppanin kasvojen yläpuolelle asettuen jne.   

 Peräaukon nuoleminen on hiv-riskin kannalta turvallista, jos suuhun ei nuollessa joudu selkeästi verta. Nuolemisessa on silti riskinä A- ja B-hepatiitin ja muiden seksitautien sekä eräiden suolistobakteerien tai -loisten tarttuminen. Riskin voi poistaa käyttämällä suun ja peräaukon välissä suojana esimerkiksi halkaistua kondomia.  

Anaalialueen hyväilemiseen ja kiihottamiseen on olemassa erilaisia ja erikokoisia seksivälineitä. Niitä ovat esimerkiksi tekopenikset, dildot, anaalikuulat sekä anustapit. Seksilelujen käyttö kannattaa aloittaa pienempikokoisista siirtyen totuttelun jälkeen halutessaan isompiin.  

Peräaukkoa voi valmistella vastaanottamaan dildo sisään pyörittelemällä ja työntämällä sormea sulkijalihasta vasten. Levitä runsaasti liukuvoidetta peräaukkoon ja sen ympärille. Liukuvoidetta tulee levittää runsaasti peräaukkoon, sen ympärille ja dildon päälle. Dildo tulee työntää sisään varoen ja rauhallisesti hengittäen. Tämän jälkeen dildoa voi liikutella peräsuolessa haluamallaan tahdilla. Peräsuoleen ei tule työntää mitään, mikä voi vahingoittaa limakalvoja, rikkoutua sisään tai luiskahtaa suoleen sisään kokonaan.  

Käytön jälkeen seksivälineet tulee puhdistaa lämpimällä saippuavedellä. Jos samoja seksivälineitä käyttää useampi kuin yksi ihminen, hivin ja muiden seksitautien tarttumisen voi välttää laittamalla seksivälineiden päälle uuden kondomin aina käyttäjän vaihtuessa tai pesemällä ne saippuavedellä käyttäjien välillä.  

Anaaliyhdyntään valmistautuessa kannattaa kumppanin kanssa käydä läpi omat toiveet ja mahdolliset pelot. Henkilökohtaiset mieltymykset ja vastaanottavan osapuolen (bottom) anaalin seudun anatominen rakenne vaikuttavat siihen mikä tai mitkä asennot sopivat parhaiten. Myös sisääntyöntyvän (top) osapuolen peniksen koolla, muodolla ja seisontakulmalla on merkitystä sille, mikä asento tuntuu parhaimmalta.

Anaaliyhdyntään valmistautumisen voi aloittaa liukuvoiteen levittämisellä, peräaukon alueen hieromisella ja sormen työntämisellä peräaukkoon. Valmistautumiseen kannattaa varata hyvin aikaa, koska mitä kiihottuneempi on, sitä helpommin anaaliyhdyntä onnistuu. Yhdyntä kannattaa keskeyttää, jos sen alkaessa tai edetessä esiintyy häiritsevää kipua. Tämän jälkeen voi aloittaa varovaisesti ja rauhallisesti uudelleen. Liukuvoiteen lisääminen ja asennon vaihtaminen saattavat auttaa vähentämään kipua.   

Anaaliyhdyntä kannattaa aloittaa hitaasti ja varovasti kehon tuntemuksia ja kumppanin reaktioita seuraten. Usein bottom-osapuoli tyydyttää penistään yhdynnän aikana, mutta sisääntyöntymisen hetkellä tätä ei kuitenkaan välttämättä kannata tehdä, sillä se voi kiristää sulkijalihaksia, vaikeuttaa sisääntyöntymistä ja aiheuttaa kipua.  

Yhdynnän aikana voi kysymällä varmistaa kumppanin tuntemukset ja sen, että seksi tuntuu molemmista hyvältä. Vaikka olisi yhdynnässä aina top osapuolena, on tärkeää, että tutustuu omaan anaalin alueeseensa ja peräaukkoonsa, jotta tietää miltä anaaliyhdyntä tuntuu eri asennoissa, miten sisääntyöntyminen tehdään kivuttomasti, miten välttää kivun tuottamista ja esimerkiksi minkälaiselta eri rytmit tuntuvat. Tutustumista ja harjoittelua voi tehdä esim. anustapin tai dildon avulla.   

Anaaliyhdynnän ja muunlaisen anaaliseksin asentoja on lukematon määrä, ja niihin voi tutustua esim. Gay Sex Position -sivustolla, jossa on sekä kuvia että lyhyitä videoklippejä erilaisista asennoista . Katso lisää täältä >>

 Anaaliyhdynnän aikana voi päästä pumppaavasta liikkeestä aiheutuvan paineen seurauksena ilmaa ulos ja se on täysin luonnollista. Suoleen voi jäädä ulostetta tyhjennyksen tai pesun jälkeen ja se voi tuhria yhdynnän aikana. Peräsuolesta voi tulla myös limarauhasista erittyvää kirkasta paksuhkoa limaa.  

Peräsuolen alueella voi esiintyä erilaisia vaivoja kuten kutinaa, kirvelyä tai kipuja. Kutinan tai kirvelyn tavallisimpia aiheuttajia ovat huono hygienia, hiivasieni, allerginen reaktio tai kihomadot. Erilaiset haavaumat ja peräpukamat ovat usein ohimeneviä vaivoja, mutta mikäli vaivat pitkittyvät tai kipu voimistuu, tulee käydä lääkärissä. Haavaumia voi tulla mekaanisesta hankauksesta, liian vähäisestä liukuvoiteen käytöstä tai erilaisten tulehdusten seurauksena.  

Peräaukon sisäpinnalla on runsaasti verisuonia. Peräpukamat ovat laajentuneita peräaukon laskimoita. Peräpukamien aiheuttamat vaivat ovat yleisiä ja paranevat usein itsestään, mutta uusiutuvat myös herkästi. Ulostamiseen liittyvää pitkäaikaista ponnistelua pidetään oleellisena syynä pukamien syntyyn, sillä ponnistelu löysentää suoliston sidekudosta ja laajentumat pääsevät syntymään. Pukamia voi myös aiheuttaa anaaliyhdynnässä liian vähäinen liukuvoiteen käyttö tai, jos peräsuoleen työnnetään penis tai dildo ennen kuin sulkijalihas on täysin valmis sen vastaanottamaan.  

Poimuista muodostunut peräsuoli on hyvin joustava ja se mahdollistaa sormien tai koko nyrkin työntämisen peräsuoleen. Käsi työnnetään sisään siten, että sormet, peukalo mukaan lukien ovat yhdessä, ikään kuin supussa.  

Fistauksessa on hyvä, että seksikumppani on sellainen, jonka kanssa voi sopia toiveista, mieltymyksistä ja pelisäännöistä. Fistauksen tulee edetä rauhallisesti, mutta kiihottuneessa tilassa, jolloin pystyy parhaiten rentoutumaan ja nauttimaan. Fistauksen voi keskeyttää missä vaiheessa tahansa, jos se tuntuu epämukavalta. Kynnet tulee olla lyhyet ja sormukset ja rannekorut poistettu.

Fistaukseen sopiva liukuvoide on koostumukseltaan paksuhkoa, jotta se suojaa limakalvoa mahdollisimman hyvin. Liukuvoidetta tulee käyttää runsaasti. Fistauksessa on hyvä käyttää kertakäyttökäsineitä, jotka suojaavat anaalin aluetta ja limakalvoja erilaisilta bakteeritulehduksilta ja veriteitse tarttuvilta taudeilta.   

Kun sulkijalihakset antavat periksi, sormia työnnetään sisään hellästi, yksi kerrallaan. Joidenkin mielestä riittää, että vain osa kädestä on työnnetty sisään. Peräaukko laajenee huippuunsa, kun sinne työnnetään koko käsi rannetta myöten. Suolessa on hyvin vähän hermopäätteitä ja hyvänolontunne tulee suolessa muodostuvan paineen ansiosta. Fistauksessa suolen seinämät laajenevat ja supistuvat käden liikkeiden mukaan. Samalla voi hyväillä välilihan aluetta ja eturauhasta.  

Suojaamaton yhdyntä fistauksen yhteydessä lisää hivin ja C-hepatiitin tartuntariskiä, koska fistaus voi aiheuttaa haavoja ja repeytymiä. Fistaukseen on saatavilla myös öljypohjaisia erittäin hyvin liukastavia voiteita ja rasvoja, kuten Crisco. Mikäli fistauksen yhteydessä tapahtuu myös yhdyntää, on nyrkkinainnissa käytettävä vesiliukoista tai silikonipohjaista liukuvoidetta, sillä öljypohjainen liukuvoide haurastuttaa kondomia. Jos partnereita on useita samanaikaisesti, suojakäsineet on vaihdettava aina partnerin vaihtuessa.