Prep suojaa tehokkaasti hiv-tartunnalta

Prep (pre-exposure prophylaxis) on hiviä ennaltaehkäisevä lääkitys, joka otetaan ennen hi-virukselle altistumista. Prep-lääkehoitoa suositellaan seksuaalisesti aktiivisille miehille, joilla on seksiä miesten kanssa, ja joilla on useiden seksikumppanien kanssa anaaliyhdyntöjä, eikä kondomi ole aina käytössä. Suomessa prep-hoito on nyt julkisen terveydenhuollon kautta asiakkaille maksuton.

Lue lisää
Kuvassa henkilön kasvot. Hän pitää suutaan auki ja hänen kielellään on sininen lääketabletti.

Prepin tarpeenmukainen käyttö

Prepin käyttö tarpeenmukaisesti (on-demand) voi soveltua henkilöille, joilla riskitilanteita on harvemmin ja jotka pystyvät ennakoimaan seksitilanteet sekä sitoutumaan seksitilannekohtaiseen lääkitykseen.

Kuvassa on kaksi miestä, joista toinen on laittamassa toisen suuhun prep-lääkettä.

Maksuttomaan prep-hoitoon hakeutuminen sairaanhoitopiireittäin

Suomessa ei ole prep-hoidon aloittamiseen vielä yhtenäistä käytäntöä. Kaikissa sairaanhoitopiireissä on kuitenkin valmiudet aloittaa prep-lääkitys.

Hiv voi koskettaa ketä vain. Kuvassa henkilö istuu pöydän ääressä. Pöydällä on hiv-lääkepurkki.

Prep-lääkkeiden hintavertailu EU:ssa

Suomessa prep-hoitoon liittyvät lääkärikäynnit ja laboratoriokokeet ovat julkisessa terveydenhuollossa maksuttomia. Yksityisessä terveydenhuollossa käyttäja maksaa itse lääkärikäynnit, laboratoriokokeet ja lääkkeet. EU-reseptillä prepiä on mahdollista ostaa myös muista Euroopan maista.

Kuvassa kolme lääkepurkkia ja kuvan etulalla erilaisia sinisiä pillereitä, jotka ovat prep-lääkkeitä.

Prepiin liittyvät blogikirjoitukset

Lukijoiden kysymyksiä prepistä