Prep suojaa tehokkaasti hiv-tartunnalta

Prep (pre-exposure prophylaxis) on hiviä ennaltaehkäisevä lääkitys, joka otetaan ennen hi-virukselle altistumista. Prep-lääkehoitoa suositellaan seksuaalisesti aktiivisille miehille, joilla on seksiä miesten kanssa, ja joilla on useiden seksikumppanien kanssa anaaliyhdyntöjä, eikä kondomi ole aina käytössä. Suomessa prep-hoito on nyt julkisen terveydenhuollon kautta asiakkaille maksuton.

Lue lisää
Kuvassa henkilön kasvot. Hän pitää suutaan auki ja hänen kielellään on sininen lääketabletti.

Prepin tarpeenmukainen käyttö

Prepin käyttö tarpeenmukaisesti (on-demand) voi soveltua henkilöille, joilla riskitilanteita on harvemmin ja jotka pystyvät ennakoimaan seksitilanteet sekä sitoutumaan seksitilannekohtaiseen lääkitykseen.

Ihminen pitää kädessään prep-tablettia ja näyttää sitä kameralle

Maksuttomaan prep-hoitoon hakeutuminen eri hyvinvointialueilla

Suomessa ei ole prep-hoidon aloittamiseen yhtenäistä käytäntöä. Kaikilla hyvinvointialueilla on kuitenkin valmiudet aloittaa prep-lääkitys.

Hiv voi koskettaa ketä vain. Kuvassa henkilö istuu pöydän ääressä. Pöydällä on hiv-lääkepurkki.

Prep-lääkkeiden hintavertailu EU:ssa

Suomessa prep-hoitoon liittyvät lääkärikäynnit ja laboratoriokokeet ovat julkisessa terveydenhuollossa maksuttomia. Yksityisessä terveydenhuollossa käyttäja maksaa itse lääkärikäynnit, laboratoriokokeet ja lääkkeet. EU-reseptillä prepiä on mahdollista ostaa myös muista Euroopan maista.

Kuvassa kolme lääkepurkkia ja kuvan etulalla erilaisia sinisiä pillereitä, jotka ovat prep-lääkkeitä.

Prepiin liittyvät uutiset

Lukijoiden kysymyksiä prepistä