4.6.2020

Prep tarpeen mukaan (on-demand)

Kysymys

Moi! Olen aloittamassa prep-lääkityksen tarpeen mukaisesti. Eli en syö lääkettä koko aikaa, vaan silloin kun harrastan seksiä ja otan lääkkeen 2-24h ennen seksiä. Nyt jäi kuitenkin mietityttämään vielä yksi asia lääkkeen ottamisessa. Tässä esimerkki: Otan lääkkeen (2 tablettia) perjantaina kello 18:00 mutta en harrastakkaan seksiä seuraavaan 24 tuntiin. Harrastaisin seksiä kuitenkin seuraavana päivänä (lauantaina) n. klo 23:00. Tiedostan tämän lauantaina vasta klo 19 tai 20 jälkeen. Otanko lääkettä tällöin taas 2 tablettia vai vaan 1 tabletin? Ja entä jos harrastankin seksiä juuri kun tuo 24h on menossa täyteen? Lääke pitäisi ottaa aina samaan aikaan? Entä jos siitä hieman myöhästyy?

Vastaus

Hei! Kuten totesit itsekin, niin tarpeen mukaisessa prep-lääkityksessä otat 2 tablettia 2-24 h ennen odotettua seksitilannetta. Mikäli seksi ei tapahdu 24 tunnin sisällä, vaan seuraavana iltana /yöllä, niin otat yhden tabletin n. 24 tuntia ensimmäisten 2 tabletin jälkeen, 1 tabletti / päivä voi jatkaa niin monta päivää kuin seksitilanteita on, ja näiden jälkeen siis vielä 2 päivänä 1 tabletti/päivä, kun seksiä ei enää ole.

Eli esimerkkisi mukaan:

  • 2 tablettia perjantaina klo 18 – suunniteltu seksi ei kuitenkaan tapahdu, mutta prep-suoja on saavutettu
  • 1 tabletti lauantaina klo 19-20 tienoilla, kun tietoon tulee että seksiä on tulossa – seksi tapahtuu klo 23
  • 1 tabletti sunnuntaina  klo 19-20 (ei seksiä)
  • 1 tabletti maanantaina klo 19-20 (ei seksiä)

Tämän jälkeen prep jää tauolle, jos seksiä ei ole. Prep aloitetaan taas kahdella tabletilla, jos välissä päiviä ettei prep lääkettä ole otettu. Mikäli tauko seksistä on vain 1-2 päivää välissä, jolloin on nuo seksin jälkeiset prep tabletin ottamisen päivät menossa, niin silloin jatketaan yksi tabletti päivässä. Eli 2 tablettia otetaan VAIN silloin kun edellisenä päivänä ei ole otettu prep-lääkettä. Ja kahden tabletin jälkeen seuraavana päivänä otetaan VAIN 1 tabletti vaikka seksiä ei olisi tapahtunutkaan, vaan seksi on tulossa vasta ko. päivänä.

On-demand eli tarpeen mukaisessa käytössä on tärkeää, että lääkkeet otetaan ohjeen mukaan, että elimistössä on riittävä lääkepitoisuus suojaamaan hiv-tartuntaa vastaan. Muutaman tunnin heitolla suuntaan tai toiseen ei ole merkitystä, esimerkiksi kesken seksin sitä ei tarvitse sännätä ottamaan. Sen voi ottaa juuri ennen tai sitten heti seksin jälkeen.

Lääkkeen aloituksessa eli vähintään 2h  ennen seksiä 2 tablettia on kuitenkin minimi aika. Prep-lääke ei anna riittävää suojaa, jos aika on alle 2 tuntia lääkkeen otosta ennen seksiä.