Kondomi, suuseksisuoja ja liukuvoide

Kondomi ehkäisee tehokkaasti eri seksitauteja. Kuvassa paljon erilaisia kondomeja.

Sivu on viimeksi tarkistettu 15.2.2024

 • Seksi on nautinnollista ja turvallista, kun seksitautien ehkäisy on huomioitu.
 • On monenlaisia tapoja harrastaa seksiä ja myös ehkäistä seksitautien tarttuminen. Tutustu erilaisiin kondomeihin, suuseksisuojiin ja liukuvoiteisiin, niin löydät itselle ja kumppanille tai kumppaneille sopivimmat vaihtoehdot.
 • Kondomi ehkäisee seksitautien tarttumisen emätin- ja anaaliyhdynnässä sekä suuseksissä.
 • Suuseksisuoja ehkäisee seksitautien tarttumisen, kun hyväillään suulla emättimen tai anaalin alueetta.  
 • Liukuvoide lisää nautintoa seksissä, pitää limakalvot kunnossa ja kondomin ehjänä.
 • Kondomin, suuseksisuojan ja liukuvoiteen lisäksi tutustu hivin ennaltaehkäisemiseksi tarkoitettuun prep-lääkitykseen.

Jokaiselle löytyy sopiva tapa huolehtia omasta ja kumppanin tai kumppaneiden seksuaaliterveydestä. Esimerkiksi kondomi on monelle tuttu ja helposti saatavilla oleva suojaväline. Seksitauteja kannattaa ehkäistä, tarvittaessa käydä säännöllisesti seksitautitesteissä ja mahdolliset tartunnat hoitaa ohjeiden mukaisesti. Seksitaudeilta voi suojautua tehokkaasti käyttämällä emätin- ja anaaliyhdynnässä kondomia ja liukuvoidetta ja suuseksissä kondomia tai suuseksisuojaa. Tästä osiosta löydät tietoa kondomista, liukuvoiteesta ja suuseksisuojasta.

Kondomi

Kondomi on yleensä lateksista valmistettu seksitautien ja raskauden ehkäisyyn tarkoitettu ehkäisymenetelmä, joka asetetaan peniksen päälle. Oikein käytettynä kondomi on tehokas suoja hiviä ja muita seksitauteja vastaan. Kondomi suojaa oikein käytettynä tehokkaasti myös ei-toivotulta raskaudelta. Sopivan kondomin löytyminen on tärkeä osa nautinnollista ja turvallista seksiä.

Kondomi asetetaan erektiossa olevan peniksen päälle ennen yhdyntää tai suuseksiä. Kondomia käytetään yhdynnän tai suuseksitilanteen alusta loppuun. Jos seksitilanne keskeytyy, seksitapa tai seksikumppani vaihtuu tai käytössä on yhteisiä seksivälineitä, kondomi vaihdetaan aina uuteen kondomiin. Kerran käytettyä kondomia ei voi käyttää uudelleen.

Koko ja malli

Kondomeja on eri kokoisia ja mallisia. Sopiva kondomi tuntuu mukavalta ja pysyy peniksen päällä hyvin. Sopivan kokoinen kondomi ei mene helposti rikki. Kondomi voi olla malliltaan esimerkiksi suora, peniksen mukaan muotoiltu tai leventyä terskaa kohti. Sopiva kondomi löytyy kokeilemalla erilaisia kondomeja etukäteen.

Materiaali

Kondomi valmistetaan yleensä lateksista. Lateksista valmistettu kondomi ei sovi ihan kaikille, sillä joillekin lateksi voi aiheuttaa iho-oireita ja lateksille voi olla myös allerginen. Kondomeja löytyy myös lateksittomina. Lateksittomat kondomit valmistetaan polyuretaanista. On myös olemassa vegaanisia kondomeja, jolloin ne eivät sisällä mitään eläinperäisiä ainesosia.

Muut ominaisuudet

Kondomeissa voi olla koon ja materiaalin lisäksi muita käyttökokemukseen vaikuttavia ominaisuuksia. Kondomit voivat olla esimerkiksi erittäin ohuita tai paksuja, niiden pinta voi olla sileä tai kuvioitu nystyillä tai juomuilla. Jos kondomi tuntuu liian paksulta, voi kokeilla ohuempaa kondomia. Ohuimmat kondomit on tutkittu ja todettu yhtä kestäviksi kuin tavalliset kondomit.

Kondomi ja liukuvoide

Liukuvoide on kondomin luottokumppani. Liukuvoide lisää luistoa seksissä, vähentää limakalvojen hankautumista ja haavautumista sekä vähentää riskiä kondomin rikkoutumiselle. Liukuvoidetta voi laittaa sekä kondomin päälle että suoraan emättimeen tai peräaukkoon. Kondomin kanssa käytetään vesipohjaista, silikonipohjaista tai niiden yhdistelmää olevaa liukuvoidetta. Öljypohjainen liukuvoide ei sovi käytettäväksi lateksista valmistetun kondomin kanssa, sillä se haurastuttaa kondomin pintaa. Polyuretaanista valmistetun kondomin kanssa voi käyttää öljypohjaista liukuvoidetta.

Oikea kondomikoko selvitetään mittaamalla erektiossa olevan peniksen ympärysmitta. Kondomien pituudessa ei ole suuria eroja, vaan merkitystä on kondomin leveydellä. Itselle sopivan kondomikoon saa selville vertaamalla oman peniksen ympärysmittaa kondomien kokotaulukkoon. Mittaamisen lisäksi on tärkeää kokeilla erilaisia kondomeja. Sopivan kokoinen kondomi ei purista ikävällä tavalla, eikä luisu tai rullaudu pois käytön aikana. Jos kondomin asettaminen tuntuu hankalalta, kannattaa kokeilla malliltaan toisenlaista kondomia.

Peniksen ympärysmittaKondomin ilmoitettu leveysKondomin ympärysmitta
–10 cm 47 mm9,4 cm
10–10,9 cm49 mm9,8 cm
11–11,4 cm53 mm10,6 cm
11,5–11,9 cm57 mm11,4 cm
12–12,9 cm60 mm12,0 cm
13–14 cm64 mm12,8 cm
14+ cm69 mm13,8 cm

Taulukko oikean kondomikoon etsimisessä on suuntaa antava. Tärkeää on sovittaa kooltaan ja malliltaan erilaisia vaihtoehtoja.

Kyllä, seksilelun päällä voi käyttää kondomia. Kondomi on tarpeen myös seksitilanteessa, jossa seksilelulla, esimerkiksi dildolla on useampi käyttäjä. Tällaisessa tilanteessa dildon päälle laitetaan kondomi ja vaihdetaan uusi kondomi, kun hyväiltävänä oleva henkilö vaihtuu, tai kun dildoa siirretään emättimen ja peräaukon välillä. Seksilelujen kanssa kannattaa myös käyttää liukuvoidetta. Sitä voi laittaa kondomin päälle ja hierottavalle alueelle.

Jos kondomi menee seksitilanteessa rikki, kondomi on otettu kesken seksin pois tai seksikontaktissa ei ole ollut käytössä mitään ehkäisyä, kannattaa hakeutua seksitautitesteihin. Seksitautitesteihin voi hakeutua omalle terveysasemalle, sukupuolitautien poliklinikalle, koulu- ja opiskelijaterveydenhuoltoon tai työterveyshuoltoon. Seksitautitesteissä käyminen on ainoa varma tapa selvittää, onko itsellä jokin seksitautitartunta. Seksitautitesteihin voi yleisesti ottaen mennä noin kahden viikon kuluttua seksitilanteen jälkeen.

Jos kondomi menee usein rikki, kannattaa kokeilla eri mallisia ja kokoisia kondomeja ja ottaa liukuvoide kondomin kanssa käyttöön. Lisäksi on hyvä kerrata kondomin käytön ohjeet.

Kondomin käyttöä kannattaa harjoitella ennen seksitilannetta. Niin voi varmistaa, että kondomin käyttäminen on sujuvaa ja kondomi on oikean kokoinen. On tärkeää, että kondomi on sopiva, jotta seksi on nautinnollista ja turvallista. Kondomin käyttöä voi harjoitella esimerkiksi itsetyydytyksen yhteydessä tai yhdessä kumppanin kanssa. Samalla, kun harjoittelee kondomin käyttöä, kannattaa tutustua myös liukuvoiteen käyttämiseen.

Sisään asetettava kondomi, internal condom, tunnetaan myös nimellä “naisten kondomi”, femidom. Sitä voi käyttää sisään asetettuna joko emättimessä tai anaalissa, ja on vaihtoehto peniksen päällä käytettävälle kondomille. Sisäinen kondomi suojaa tehokkaasti seksitaudeilta ja ei-toivotulta raskaudelta.

Kooltaan sisäinen kondomi on isompi kuin tavallinen kondomi. Se on polyuretaanista valmistettu “pussi”, jonka molemmissa päissä on rengas. Sisäisen kondomina voi halutessaan asettaa paikalleen jo hyvissä ajoin ennen emätin- tai anaaliyhdyntää. Ulompi rengas asettuu emättimen tai anaalin ulkopuolelle suojaamaan häpyhuulia tai peräaukon aluetta. Polyuretaanista valmistetun kondomin kanssa voi käyttää niin vesiliukoista kuin silikondomipohjaista tai öljypohjaista liukuvoidetta.

Ohjeet sisään asetettavan kondomin käyttöön löydät täältä.

Näin käytät kondomia!

 1. Avaa kondomipakkaus varovasti (kuten videossa). Tarkista, että kondomi rullautuu oikein päin auki. Väärinpäin asetetun kondomin huomaa siitä, että se rullautuu takaisin ylöspäin, eikä pysy kunnolla peniksen tai seksilelun päällä.
 2. Vedä esinahka taakse. Purista sormin ilma pois kondomin kärjestä. Rullaa kondomi erektiossa olevan peniksen päälle. Älä käytä kahta kondomia päällekkäin.
 3. Lisää liukuvoidetta kondomin päälle. Vesiliukoinen ja silikonipohjainen liukuvoide lisää nautintoa ja pitää kondomin ja limakalvot ehjinä. Anaaliyhdynnässä tulee käyttää aina liukuvoidetta kondomin kanssa.
 4. Käytä yhtä kondomia vain kerran ja koko yhdynnän, hyväilyn tai penetraation ajan.
 5. Kun kondomia käytetään seksivälineen päällä, se tulee vaihtaa, jos hyväiltävänä oleva henkilö vaihtuu tai seksilelua siirretään emättimen ja anaalin välillä.
 6. Vedä penis ulos heti siemensyöksyn jälkeen. Pidä kondomista kiinni poisvedon aikana, jottei se luiskahda pois päältä ja siemennestettä pääse valumaan siitä kumppaniin.
 7. Hävitä kondomi sekajätteen mukana. Älä huuhtele sitä WC-pöntöstä alas.

Suuseksisuoja

Suuseksi on yksi yleisimmistä seksitavoista. Seksitaudit voivat tarttua suuseksissä sukuelimiin tai suun limakalvoille ja nieluun. Peräaukon nuolemisessa (rimming) seksitaudit voivat tarttua suuhun tai peräaukkoon. Suuseksisuoja (dental dam) on yleensä lateksista valmistettu ohut liina, jota käyttämällä ehkäistään seksitautien tarttuminen, kun hyväillään suulla emätintä ja häpyhuulia tai anaalin aluetta. Suuseksisuojan voi myös tehdä itse kondomista. Suuseksisuojana suositellaan käytettävän ainoastaan siihen tarkoitettua liinaa tai halkaistua kondomia, sillä niiden materiaalit on tarkoitettu seksitautien ehkäisemiseen. Suuseksisuojia on saatavilla myös eri makuisina.

Miten suuseksisuojaa käytetään?

Suuseksisuoja laitetaan emättimen ja häpyhuulien tai peräaukon päälle. Suuseksisuojaa pidetään paikallaan koko suuseksin ajan ja suuseksiä annetaan suojan läpi. Suuseksisuoja on kertakäyttöinen, eli käytetty liina heitetään pois sekajätteenä.

Näin teet suuseksisuojan kondomista!

Suuseksisuojana voi käyttää halkaistua kondomia. Halkaistuna kondomina kannattaa kokeilla makukondomeja tai mautonta kuivakondomia, jossa on puuterinen pinta, kuten suuseksisuojissa.

 1. Ota kondomi esiin pakkauksesta ja älä rullaa kondomia vielä auki.
 2. Leikkaa kondomin pää (siemennestesäiliö) pois.
 3. Laita sakset leikatusta aukosta ja leikkaa kondomi halki.
 4. Rullaa kondomi nyt auki.
 5. Laita suorakulmainen liina hyväiltävän alueen päälle.

Liukuvoide

Liukuvoide on seksiin tarkoitettua vesiliukoista tai silikonipohjaista, niiden yhdistelmää tai öljypohjaista liukastetta. Liukuvoide on helppo tapa lisätä nautintoa ja turvallisuutta seksissä. Sitä olisi hyvä käyttää kondomin ja seksilelujen kanssa. Liukuvoide pitää kondomin ehjänä ja limakalvot kunnossa ehkäisemällä limakalvojen hankaumista. Liukuvoiteita voi ostaa ruokakaupoista, apteekeista ja seksuaaliterveyteen perehtyneistä verkkokaupoista.

Liukuvoidetta voidaan laittaa kondomin päälle ja suoraan limakalvoille tai hierottavalle alueelle. Liukuvoide sopii kaikkiin seksitapoihin. Erityisen tärkeää runsas liukuvoiteen käyttö on anaaliyhdynnässä, sillä peräsuolessa ei ole luontaista kosteutta. Anaaliyhdynnässä kondomin kanssa tuleekin käyttää aina liukuvoidetta. Puuduttavien liukuvoiteiden käyttöä kannattaa välttää. Puuduttavat liukuvoiteet voivat aiheuttaa limakalvoille vaurioita alentuneen kivun tuntemuksen seurauksena.

Vesiliukoinen, silikonipohjainen vai öljypohjainen liukuvoide?

Vesiliukoinen ja silikonipohjainen liukuvoide sopivat käytettäväksi kaikkien kondomien kanssa. Vesiliukoiset liukuvoiteet sopivat monenlaisiin seksitapoihin kondomin kanssa tai ilman. Vesiliukoinen liukuvoide on helppo valinta ensimmäiseksi liukuvoiteeksi sen monikäyttöisyyden vuoksi. Sitä voi käyttää turvallisesti myös seksilelujen kanssa. Vesiliukoisia liukuvoiteita löytyy mauttomina ja eri makuisina, eri tuoksuisina, alkoholittomina, vegaanisina, limakalvoja hoitavina ja eri koostumuksilla. Vesiliukoista liukuvoidetta kannattaa lisätä seksin aikana, sillä se kuivuu suhteellisen nopeasti.

Silikonipohjainen liukuvoide on koostumukseltaan paksumpi ja se kestää liukastavana pidempään. Juuri siksi silikonipohjainen liukuvoide sopii erityisen hyvin anaaliyhdyntään, eikä sitä tarvitse lisätä niin usein. Joskus silikonipohjainen liukuvoide voi ärsyttää herkkiä limakalvoja. Sitä on myös haastavampi pestä pois iholta ja tekstiileistä. Jos silikonipohjainen liukaste ärsyttää limakalvoja, kannattaa välttää sen käyttöä. Silikonipohjaista liukuvoidetta ei tule käyttää silikonista valmistettujen seksivälineiden kanssa, sillä se vahingoittaa välineen pintaa.

Öljypohjainen liukuvoide ei sovi lateksista valmistettujen kondomien kanssa, sillä se haurastuttaa kondomin nopeasti. Öljypohjainen liukuvoide sopii kaikenlaiseen seksiin, jossa kondomi ei ole käytössä. Öljypohjaista liukuvoidetta voi käyttää polyuretaanista valmistetun kondomin kanssa.