Miten hiv voi tarttua (ja miten ei voi)

Hiv-tartunta voi tulla suojaamattomasta seksistä. Kuvassa henkilö pitää kädessään valikoimaa erilaisia kondomeja. Kondomi suojaa hyvin hiv-tartunnalta.

Sivu on viimeksi tarkistettu 28.4.2022

Hiv-tartunta voi tulla ainoastaan kolmella tavalla: suojaamattomassa seksissä, veren välityksellä tai äidistä lapseen. Hi-virus ei säily tartuttavana ihmisen elimistön ulkopuolella. Happi tuhoaa viruksen nopeasti.

Hiv ei tartu näin

 • Ruoan, juoman tai ruokailuvälineiden kautta
 • Pyyheliinoista, lakanoista tai vaatteista
 • Pinnoilta, kuten ovenkahvoista, saunan lauteilta, uimahallista tai WC-istuimesta
 • Hyttysten tai muiden eläinten kautta
 • Syljen, kyynelten, hien, virtsan, ulosteen tai oksennuksen kautta
 • Suutelemalla, halaamalla tai koskettamalla
 • Ihon läpi (ei myöskään rikkoutuneiden kynsinauhojen tai pintanaarmujen kautta)
 • Anaali- ja emätinyhdynnässä, kun kondomi on käytössä koko yhdynnän ajan
 • Hiv-tartunnan saaneelta, joka on toimivalla lääkityksellä
 • Seksissä ilman kondomia, jos on prep-lääkityksellä

Lääkitty hiv ei tartu

Useissa tutkimuksissa on todettu, että hiv-lääkitys on tehokkain tapa estää hi-viruksen tarttuminen. Jo vuonna 2008 sveitsiläiset asiantuntijat julkaisivat julkilausuman, jossa todettiin, että hiv ei tartu seksiteitse, kun hiv-positiivinen osapuoli on lääkityksellä ja hänen hi-virustasonsa on mittaamattomissa.

Kesällä 2016 Partner-tutkimus vahvisti aiemmat tutkimukset ja havainnot. Tutkimuksessa seurattiin vuodesta 2010 lähtien yhteensä 1166 hetero- ja homoparia, joista toisella oli hiv-tartunta ja toisella ei. Pareilla oli keskenään suojaamatonta seksiä yhteensä 58 000 kertaa tutkimusjakson aikana. Hiv ei tarttunut kertaakaan lääkitystä käyttävältä hiv-positiiviselta kumppanilta hiv-negatiiviselle osapuolelle. 

Voit lukea lisää Partner-tutkimuksesta täällä.

Hiv voi tarttua näin

Seksikontaktissa

 • Emätin- ja anaaliyhdynnässä ilman kondomia. Suurin hiv-riski on anaaliyhdynnässä ilman kondomia hänellä, joka saa siemennestettä tai esiliukastetta peräsuoleensa.
 • Suuseksissä ilman kondomia tai suuseksisuojaa on pieni riski hänelle, joka saa siemennestettä, esiliukastetta tai emätineritettä suuhunsa. Suuseksissä riski hiv-tartuntaan on paljon pienempi kuin anaali- tai emätinyhdynnässä ilman kondomia.

Verestä

 •  Yleisimmin huumeiden käytön yhteydessä, kun käytetään samoja pistovälineitä.

Äidiltä lapselle

 • Lapsi voi saada tartunnan hiv-positiiviselta äidiltään raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana, kun äiti ei ole hiv-lääkityksellä. 

Hivin tarttuminen emätin- ja anaaliyhdynnässä

Hiv voi tarttua emätin- ja anaaliyhdynnässä ilman kondomia. Tartuttavia eritteitä ovat: emätinerite, sperma, esiliukaste ja veri. Korkein hiv-tartunnan riski on anaaliyhdynnässä vastaanottavalla osapuolella, koska peräsuolen limakalvot ovat hauraampia ja rikkoutuvat helpommin. Turvallisessa seksissä eritteitä ei pääse limakalvoille seksin aikana. Kondomi suojaa tehokkaasti hiviltä ja muilta seksitaudeilta. Vesiliukoinen tai silikonipohjainen liukuvoide estää kondomia rikkoutumasta, suojaa limakalvoja ja lisää yhdynnän nautinnollisuutta. Runsas liukuvoiteen käyttö anaaliyhdynnässä on erityisen tärkeää.

Suuseksissä on pieni hiv-tartunnan riski

Suuseksissä on paljon pienempi hiv-tartunnan riski kun yhdynnässä. Riski saada hiv-tartunta on vain hänellä, joka saa esiliukastetta, siemennestettä tai emätineritettä suuhun. Riski pienenee entisestään, jos välttää saamasta näitä eritteitä suuhun. Tartuntariskiä voi vähentää käyttämällä kondomia tai suuseksisuojaa.

Muut seksitaudit voivat suuseksissä tarttua molemmille osapuolille.  Suuseksissä voi käyttää kondomia ja emättimen tai peräaukon päällä voi käyttää halkaistua kondomia tai suuseksisuojaa.

Suomessa hiv-tartunta veren välityksellä on erittäin harvinainen

Suomessa pistoshuumeita käyttävillä todetaan vain muutamia hiv-tartuntoja vuosittain. Yhteisten neulojen ja ruiskujen käyttö sisältää hiv-tartuntariskin. Omien henkilökohtaisten pistosvälineiden käyttö on siksi tärkeää. Suomessa ei ole koskaan todettu työperäisten neulanpistotapaturmien eikä maastossa olleiden huumeidenkäyttövälineiden kautta tulleita hiv-tartuntoja.

Verensiirrosta ei ole Suomessa saatu hiv-tartuntaa vuoden 1985 jälkeen, koska kaikki verituotteet testataan tartuntatautien varalta.

Hiv voi tarttua äidistä lapseen, jos hiv-tartunnan saanut äiti ei ole lääkityksellä

Hiv voi tarttua äidistä lapseen raskauden, synnytyksen tai imetyksen yhteydessä. Jos äidin tartunta on tiedossa raskauden alkuvaiheessa ja hän on toimivalla hiv-lääkityksellä, lääkitys suojaa lasta raskauden ja synnytyksen aikana. Suomessa on syntynyt yli 500 tervettä lasta hiv-positiivisille äideille.