Seksuaalikasvatus nuorille

Seksuaalikasvatus kuuluu nuorten oikeuksiin. Kuvassa on erilaisia nuoria ihmisiä. Kaikki ovat iloisia.

Sivu on viimeksi tarkistettu 22.2.2024

Seksuaalikasvatus on jokaisen nuoren oikeus!

Jokaisella nuorella on oikeus saada monipuolista seksuaalikasvatusta. Seksuaalikasvatus on tavoitteellista toimintaa, jonka tarkoituksena on ihmissuhdetaitojen oppiminen ja seksuaaliterveyteen liittyvien tietojen ja turvataitojen saaminen. Näiden turvin nuori voi tehdä itselleen sopivia päätöksiä.

Seksuaalikasvatuksessa nuorten kanssa on tärkeää käsitellä seksuaalista suuntautumista, sukupuoli-identiteettiä, seksuaalioikeuksia, tasa-arvoa, seksitautien ja ei-toivotun raskauden ehkäisyä, erilaisia suhteita, mediaa sekä omiin ja toisten rajoihin liittyviä kysymyksiä. Nuorilla on eri ikävaiheissa erilaiset valmiudet kohdata seksuaaliterveystietoja, mikä luo toisinaan haasteita nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille.

Seksuaalikasvatuksessa ei olekaan kyse yhdestä tapahtumasta, luennosta tai työpajasta, vaan pitkäjänteisestä jatkuvasta toiminnasta ja ennakoivista keskusteluista. Seksuaalikasvatus vastaa nuorten toiveisiin ja ottaa huomioon nuorten kehitysvaiheen, iän ja jatkuvasti muuttuvan maailman. Seksuaalikasvatuksen lähtökohtina ovat tutkittu tieto ja seksuaalioikeudet. Laadukas seksuaalikasvatus on normikriittistä ja kaikki osallistujat huomioivaa.

Seksitautien ehkäisyn käsitteleminen on tärkeä osa seksuaalikasvatusta

Seksitaudeista ja niiden ehkäisystä pitää keskustella nuorten kanssa. Oikean tiedon avulla nuori voi suojautua seksitaudeilta ja välttyä turhilta peloilta. Seksitaudeista puhutaan nuorten kanssa neutraalisti ja seksitautien ehkäisystä myönteisesti! Nuorten parissa työskentelevä ammattilainen on loistava henkilö keskustelemaan nuorten kanssa seksitautien ehkäisystä.

Seksitauteihin ja ehkäisyyn voi suhtautua samalla tavalla kuin mihin tahansa terveyteen liittyvään aiheeseen: päihteistä, liikunnasta ja terveistä elämäntavoista voi keskustella nuorten kanssa neutraalisti, oikeaa tietoa antaen. Niin myös seksitaudeista. Tuo esiin perustiedot seksitaudeista ja keskity käsittelemään niiden ehkäisyä. Nuoret haluavat ja tarvitsevat tietoa seksitaudeilta suojautumisesta monenlaisissa seksitavoissa. Ohjeistus turvalliseen seksiin tarvitaan niin penis-emätinyhdyntään, suuseksiin kuin anaaliseksiin liittyen.

Tutustukaa yhdessä ehkäisyvälineisiin

  • Tutustu nuorten kanssa yhdessä erilaisiin kondomeihin, suuseksisuojiin ja liukuvoiteisiin.
  • Käykää läpi kondomin käytön ohjeet. Millaisia kondomeja on olemassa? Mitä ominaisuuksia, materiaaleja, kokoja ja malleja eri kondomeissa on? Kuinka löytää sopiva kondomi ja miten mitataan sopivan kondomin koko?
  • Vertailkaa liukuvoiteiden erilaisia koostumuksia. Mikä liukuvoide sopii lateksikondomin kanssa käytettäväksi? Millainen kondomi sopii öljypohjaisten liukuvoiteiden kanssa käytettäväksi? Tietoa liukuvoiteista löydätte täältä.
  • Tutustukaa suuseksisuojaan. Miltä se näyttää ja tuntuu? Miten kondomista voi tehdä suuseksisuojan? Lue lisää suuseksisuojista täältä tai katso ohjevideo suoraan täältä.
  • Kannusta nuoria tutustumaan ennakkoluulottomasti erilaisiin kondomeihin, suuseksisuojiin ja liukuvoiteisiin.
  • Rohkaise nuoria puhumaan ehkäisystä avoimesti oman kumppanin tai kumppaneiden kanssa.
  • Pohtikaa yhdessä, mitkä tekijät vaikuttavat nautintoon ja turvallisuuteen seksissä.

Kerro nuorille selkeästi, miten seksitaudit testataan ja missä testeihin pääsee

Seksitautien testaaminen on tärkeä osa turvallista seksiä ja nuoren omasta ja kumppanin terveydestä huolehtimista. Nuorten kanssa on tärkeää käsitellä konkreettisesti, miten seksitaudit testataan oikein ja miten testeihin pääsee. Testeihin hakeutuminen voi olla aikuisellekin vaikeaa, joten testauskynnyksen madaltaminen nuorten kohdalla on erityisen tärkeää. Seksitaudeista ja niiden testaamisesta löydät kattavasti tietoa täältä ja hivistä tietoa täältä.

Muista nämä faktat, kun käsittelet seksitautien testaamista nuorten kanssa:

  • Seksitaudit ovat bakteerin tai viruksen aiheuttamia seksin välityksellä tarttuvia tauteja.
  • Seksitaudit voivat tarttua emätin- tai anaaliyhdynnässä, suuseksissä tai peräaukon nuolemisen yhteydessä, kun kondomi tai suuseksisuoja ei ole käytössä.
  • Kaikki seksitaudit voivat olla oireettomia ja niiden oireet voivat olla vähäisiä. Oireita ei tule odottaa ennen seksitautitesteihin hakeutumista.
  • Kaikkien seksitautien oireet ovat hoidettavissa ja suurin osa seksitaudeista ovat kokonaan parannettavissa.
  • Seksitautitesteissä kannattaa käydä, jos on ollut riski saada seksitautitartunta.
  • Seksitautitesteissä näytteet tulee ottaa seksitapojen mukaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että jos seksitapana on ollut suuseksiä (antavana osapuolena), tulee näyte ottaa suusta ja jos esimerkiksi on ollut anaaliyhdyntää tai suuseksiä peräaukolle vastaanottavana osapuolena, tulee näyte ottaa peräaukosta. Eli virtsanäytteestä ei voida todeta suun limakalvoilla tai peräaukossa olevaa seksitautitartuntaa. Tästä syystä on tärkeää kertoa näytteenottajalle, minkälaista seksiä on ollut ja siksi sitä myös kysytään testeihin hakeutuvalta!
  • Hiv ja kuppa testataan verinäytteestä.
  • Jokaisella on oikeus saada hiv-testi. Onkin hyvä käydä hiv-testissä tarvittaessa. Miehillä, joilla on miesten välistä seksiä, on korkeampi riski saada hiv-tartunta, joten säännöllinen hiv-testaus on tärkeää.

Hivpoint tuottaa materiaalia seksuaalikasvatuksen tueksi!

Seksuaalikasvattajan käsikirja on opas jokaiselle seksuaalikasvatusta nuorten parissa tekevälle ja siitä kiinnostuneelle ammattilaiselle. Oppaassa käydään läpi seksuaalikasvatuksen perusteita, sen määritelmää, tavoitteita ja keskeisiä lähtökohtia.

Kirjassa on 38 harjoitusta tehtäväksi yhdessä nuorten kanssa!

Seksuaalikasvattajan käsikirja 2. painos 2021.

Seksuaaliterveyden työkalupakki on kattava materiaalipaketti seksuaalikasvatuksen tueksi. Suunnattu erityisesti yläkouluikäisille nuorille ja nuorille aikuisille.

Materiaalipaketti sisältää kaiken tämän:

  • Seksuaalikasvattajan käsikirja
  • Seksiä on monenlaista -kuvakortit
  • Arvaatko? -sanaselityspeli seksuaalisuuteen liittyvillä sanoilla
  • Seksi, nautinto ja suostumus -tietovisa
  • Tekopenis
  • 3D-malli klitoriksesta

Puheeksioton kortti tukee nuorten kanssa työskentelevää ammattilaista keskustelemaan nuorten kanssa seksitaudeista ja niiden ehkäisystä. Nämä aiheet voivat joskus tuntua vaikeilta ottaa puheeksi, ja nyt saat siihen meiltä apua!

Maailman aids-päivän toimikunta on tuottanut uuden oppaan ja harjoitukset hivistä yläkouluille, toisen asteen oppilaitoksille ja nuorisotoiminnan käyttöön. Opas sisältää ajantasaista tietoa hivistä sekä neljä monipuolista ja helppokäyttöistä harjoitusta ohjeistuksineen nuorten parissa toimiville ammattilaisille. Tutustu materiaalipakettiin ja hyödynnä valmiit harjoitukset kasvatustyössä. Harjoitukset soveltuvat hyvin myös etäopiskeluun!

Seksi, nautinto & suostumus -tietovisa on tarkoitettu pelattavaksi nuorten kanssa ohjaajan vetämänä. Peliä voi pelata yksilöpelinä tai esimerkiksi pienessä ryhmässä. Ohjaaja tutustuu etukäteen 50 kysymykseen ja valitsee noin 10–15 tietovisakysymystä peliin. Tällöin pelin kesto on noin 45 minuuttia.

Tietovisassa on kolme teemaa, jotka ovat seksi (turkoosi), nautinto (tummansininen) ja suostumus (violetti). Tietovisapeliä voi pelata teemoittain tai valita kysymyksiä useammasta teemasta. Ohjaaja pohtii etukäteen, millaisia keskusteluja kysymyksistä voi syntyä ja mitä tietoa voisi niiden ohella nostaa keskusteluun.

Kortit sisältävät erilaisia kysymystyyppejä: avoimia kysymyksiä, väittämiä ja monivalintakysymyksiä. Kaikkiin kysymyksiin ei ole olemassa yksiselitteisiä oikeita vastauksia, vaan vastaukset antavat lähtökohdan yhteiselle keskustelulle.

Tietovisa on suunnattu yläkouluikäisille, toisen asteen opiskelijoille ja aikuisille. Tietovisa toimii keskustelun avaajana, ja vaatii ohjaajalta etukäteen perehtymistä käsiteltäviin teemoihin.

Sanaselityspeliä voidaan käyttää seksuaalikasvatuksen tukena esimerkiksi niin, että yksi selittää vuorollaan seksiin, seksuaalisuuteen ja identiteettiin liittyviä sanoja ja muut arvaavat. Sanat ovat korteissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Peli sisältää 100 sanaa, joista voi valita kyseiseen seksuaalikasvatustuokioon sopivia sanoja mielensä mukaan.

Kuvakortteja on setissä 18 kpl. Jokaisessa kortissa on kuvattu yksi seksitapa ja kortin takana löytyy seliteteksti. Kortteja voi hyödyntää apuvälineenä seksuaaliterveyteen liittyvien asioiden käsittelyssä.

Nuorten suhteet ja seksitavat ovat moninaisia. Niin ovat myös eri vaihtoehdot seksitautien ehkäisylle! Kondomeja, liukuvoiteita ja suuseksisuojia – nuoret tarvitsevat tietoa, taitoja ja välineitä seksitautien ehkäisyyn.

Tähän tarkoitukseen Hivpoint on kehittänyt Kondomibaarin, jonka voi tilata kouluun, nuorisotalolle tai mihin vain, missä nuoret viettävät aikaa. Kondomibaari sisältää eri kokoisia kondomeja, suuseksisuojia, sekä liukuvoiteita.

Kondomibaarin lisäksi meiltä on mahdollista tilata yksittäispakattujen kondomien, suuseksisuojien ja liukuvoiteiden eriä esimerkiksi nuoriso- ja harrastustoimintaan, kouluihin sekä nuorten tapahtumiin.

Tietoa turvallisemmasta seksistä ja eri seksitavoista nuorille.

Information om sex och olika sätt att ha sex.

Esite identiteetistä ja seksuaalisuudesta nuorille, etenkin nuorille miehille.

Tietoa seksuaali- ja terveyskasvatuksesta koululaisen vanhemmalle.

Nuorten verkkosivuilta löytyy luotettavaa tietoa turvallisesta seksistä, seksitaudeista ja seksitautien ehkäisystä. Sivustolla voi myös tehdä aiheisiin liittyviä tietovisoja.