Hiv-testaus

Hiv-tartunnan voi todeta ainoastaan käymällä hiv-testissä. Hiv-tartunta ei näy päällepäin, eikä sitä voi päätellä oireista. Lue tarkemmin tartuntareiteistä.

Hiv-testiin voi hakeutua 1-3 kuukauden kuluttua viimeisimmästä riskitilanteesta, kuten suojaamattomasta seksistä.

Miten hiv-testi toimii?

Hiv-testissä etsitään hi-viruksen vasta-aineita. Vasta-aineet muodostuvat tartunnan saaneen henkilön elimistössä reaktiona hi-virukseen. Vasta-aineet muodostuvat vain, jos on saanut hiv-tartunnan, eivätkä ne poistu kehosta koko elinaikana. Vasta-aineiden muodostumiseen menee yleensä vähintään kuukausi. Käytännössä hiv-testi on luotettava jo kahden kuukauden kuluttua viimeisimmästä riskitilanteesta, mutta Suomessa käytettävän virallisen ohjeistuksen mukaan tämä raja on kolme kuukautta.

Hiv-testejä tehdään tavallisesti joko kyynärtaipeen laskimoverestä tai sormenpään veripisarasta. Suoniverinäytteen vastauksen saamiseen menee yleensä muutamasta päivästä viikkoon. Sormenpäästä otetusta veripisarasta voidaan tehdä pikatesti, jolloin vastauksen saa heti näytteenoton yhteydessä.

Hiv-tartunnan voi testata myös kotona. Lue lisää hiv-kotitesteistä täällä.

Hi-virusmäärät ihmisen eritteissä ovat erityisen suuria pian tartunnan saamisen jälkeen, jolloin tartunta ei vielä näy testissä. Ennen testituloksen varmistumista pitää kaikissa seksikontakteissa käyttää kondomia. Anaaliyhdynnässä tulee kondomin lisäksi käyttää myös vesiliukoista tai silikonipohjaista liukuvoidetta.

Hiv-testaus sormenpäästä

 

Entä jos tulos on positiivinen?

Mikäli testitulos on positiivinen eli testissä todetaan hiv-vasta-aineita, otetaan suoniverinäyte varmistustestiä varten. Varmistustestin tuloksen saa noin viikon kuluessa. Vasta varmistustestin jälkeen voidaan tehdä hiv-diagnoosi.

On hyvä muistaa, että hiviin on erittäin tehokas lääkehoito. Hoidon ansiosta hiv ei juuri vaikuta ihmisen terveydentilaan tai eliniän odotteeseen. Hiv ei tartu henkilöltä, joka on toimivalla hiv-lääkityksellä ja jonka virustasot ovat mittaamattomissa. Hivin hoito on tehokkaimmillaan silloin, kun se aloitetaan mahdollisimman varhain. Lue lisää.

Entä jos tulos on negatiivinen?

Negatiivinen testitulos merkitsee sitä, että veressä ei ole todettu hi-viruksen vasta-aineita ja näin ollen testatulla ei ole hiv-tartuntaa. Testitulos on luotettava, kun riskitilanteesta on kulunut kolme kuukautta.

Minne testiin?