Hiv-testaus

Hiv-testaus pikatestillä Hivpointissa

Sivu on viimeksi tarkistettu 17.5.2021

Hiv-testaus on luottamuksellista ja nopeaa

 • Hiv-testiin pääsee maksutta omalla terveysasemalla.
 • Hiv-testiin kannattaa hakeutua, kun on ollut emätin- tai anaaliyhdyntää ilman kondomia ja ei ole tiedossa, onko seksikumppanilla hiv-tartunta.
 • Hiv-testi voidaan tehdä verisuoninäytteestä, hiv-pikatestillä tai hiv-kotitestillä.
 • Hiv-testiin voi hakeutua aikaisintaan, kun riskitilanteesta on kulunut 4-6 viikkoa, mutta negatiivinen testitulos on varma vasta, kun riskitilanteesta on kulunut 3 kuukautta.

Hiv-tartunta ei näy ihmisestä päällepäin, eikä sitä voi päätellä pelkästään oireista. Hiv-testaus on ainoa keino todeta hiv-tartunta. Jokaisella on oikeus saada hiv-testi julkisessa terveydenhuollossa, jossa hiv-testaus ja hivin hoito on maksutonta. Testiin tulisi päästä omasta pyynnöstä, ilman lääkärin arviota. Muita hiv-testauspaikkoja ovat esimerkiksi yksityiset lääkäriasemat, työterveyshuolto tai järjestöjen hiv-testaus, kuten Hivpointin hiv-pikatestaus.

Hiv-testaus anonyymisti julkisessa terveydenhuollossa

Hiv-testiin on julkisessa terveydenhuollossa mahdollista päästä myös nimettömänä. Tämä tapahtuu esimerkiksi siten, että terveydenhuollossa luodaan asiakkaalle testiä varten väliaikainen henkilötunnus.  Testissä voi halutessaan käydä myös muussa kuin omassa asuinkunnassa.

Missä tilanteissa hiv-testiin kannattaa hakeutua?

Hiv-testiin kannattaa hakeutua:

 • jos on ollut emätin- tai anaaliyhdynnässä ilman kondomia ja ei ole tiedossa, onko seksikumppanilla hiv-tartunta.
 • jos on ollut suuseksiä antavana osapuolena eli on saanut suuhun emätineritettä, esiliukastetta tai siemennestettä (eikä ole tiedossa, onko seksikumppanilla hiv-tartunta).
 • jos on käyttänyt samoja pistoshuumeiden käyttövälineitä yhdessä toisen ihmisen kanssa

Hiv-tartunnan riski on tilanteissa, joissa viruspitoista verta tai eritettä, kuten emätineritettä, peniksen esiliukastetta tai siemennestettä pääsee toisen ihmisen limakalvoille tai verenkiertoon. Hiv on heikosti tarttuva virus ja seksin välityksellä tartuntariski on valtaosin emätin- tai anaaliyhdynnässä ilman kondomia. Suuseksissä on pieni tartunnan riski sillä osapuolella, joka saa emätineritettä, peniksen esiliukastetta tai siemennestettä suuhun. Lue tarkemmin hivin tarttumisesta ja tartuntariskeistä eri seksitavoissa täältä. Hiv-tartunnan riskiä ei ole tilanteessa, jossa seksiä ilman kondomia on ollut henkilön kanssa, joka on hiv-tartunnan saanut ja toimivalla lääkityksellä. Prep-lääkityksen ollessa käytössä,  seksitilanteessa ei ole hiv-tartunnan riskiä.

Milloin hiv-testiin kannattaa mennä?

Hiv-testiin voi hakeutua:

 • aikaisintaan, kun riskitilanteesta on kulunut 4-6 viikkoa.
 • kun riskitilanteesta on kulunut 3 kuukautta tai kauemmin.
 • säännöllisesti.

Hiv-testiin voi mennä aikaisintaan, kun riskitilanteesta on kulunut 4-6 viikkoa. Käytännössä lähes kaikki hiv-tartunnat voidaan todeta jo kahden kuukauden kohdalla, mutta negatiivinen testitulos on varma, kun riskitilanteesta on kulunut 3 kuukautta. Hiv-testit on kehitetty löytämään hivin vasta-aineita. Ihmisen keho alkaa tuottaa vasta-aineita omassa tahdissaan tartunnan jälkeen. Siksi niitä ei voi löytää testissä heti riskitilanteen jälkeen. Tästä syystä hiviä ei voida testata heti riskitilanteen jälkeen.

Suurimmalla osalla vasta-aineet ovat näkyvissä, kun tartunnasta on kulunut kuusi viikkoa. Vasta-aineiden ilmenemisessä voi mennä pidempäänkin. Tämän takia negatiivista testitulosta, joka on saatu kolme kuukautta viimeisimmästä riskitilanteesta, pidetään luotettavana. Hiv-testiin voi kuitenkin hakeutua jo 4-6 viikkoa riskitilanteesta, ja jos tulos on negatiivinen,  se tulee varmistaa uudella testillä. Uusi testi otetaan, kun riskitilanteesta on kulunut kolme kuukautta. Tänä aikana on syytä käyttää seksissä kondomia tai suuseksisuojaa. Anaaliyhdynnässä tulee käyttää runsaasti vesiliukoista tai silikonipohjaista liukuvoidetta kondomin kanssa. 

Hiv- ja muissa seksitautitesteissä on hyvä käydä säännöllisesti, jos seksielämä on aktiivinen ja seksikumppaneita on useita. Yleisesti ottaen kerran vuodessa seksitautitesteissä käyminen osoittaa vastuullisuutta ja on omasta ja kumppaneiden seksuaaliterveydestä huolehtimista. Tätä useammin hiv-testeissä ja muissa seksitautitesteissä käyminen (esimerkiksi 3-6 kuukauden välein) voi olla tarpeellista, jos itsellä tai kumppanilla on seksiä, jossa on kohonnut hiv-tartunnan riski. Lue lisää hiv-tartunnan riskeistä eri seksitavoissa täältä. Säännöllinen hiv-testaus pitää mielen rauhallisena ja on omasta terveydestä huolehtimista. Jos hiv-testitulos on positiivinen, se tarkoittaa, että voi aloittaa hoidon ja siten pitää itsensä ja kumppaninsa terveenä ja hyvinvoivana.

Miten hiv testataan?

Hiv voidaan testata suoniverinäytteellä, hiv-pikatestillä tai kotona tehtävällä hiv-testillä. Hiv-testi tehdään yleensä joko kyynärtaipeen laskimoverestä tai sormenpään veripisarasta. Hiv-testissä etsitään verinäytteestä hivin vasta-aineita. Osa testeistä etsii verestä myös hivin antigeenejä, joita saattaa olla havaittavissa ennen vasta-aineita. Tällöin testitulos viittaa vähän aikaa sitten saatuun tartuntaan. Hiv-tartunta todetaan kuitenkin vasta silloin, kun verinäytteestä löytyy vasta-aineita. Yleisimmin hivin testauksessa käytetään yhdistelmätestiä (HivAgAb), joka etsii verestä sekä vasta-aineita että antigeenejä. Positiivinen testitulos varmistetaan aina uudella suoniverinäytteellä.

Keho pyrkii pääsemään eroon viruksesta tuottamalla vasta-aineita. Vasta-aineet muodostuvat siis vain, jos on saanut hiv-tartunnan. Nämä hivin vasta-aineet, eivät häviä kehosta koskaan. Ei edes vaikka hiv-tartunnan saanut olisi toimivalla lääkityksellä, jonka ansiosta virustaso laskee alle mittausrajan. Hiv-pikatestin tulos on siis edelleen positiivinen lääkityksestä huolimatta, sillä testi ei etsi verestä viruksia vaan hivin vasta-aineita. 

Yleisin hivin testaustapa on suoniverinäyte. Suoniverinäytteitä otetaan julkisen ja yksityisen terveydenhuollon toimipisteissä. Näyte otetaan yleensä kyynärtaipeesta. Suoniverinäytteen vastauksen saamiseen menee yleensä muutamasta päivästä viikkoon. Julkisessa terveydenhuollossa testit ovat maksuttomia ja niihin pitäisi päästä myös nimettömänä.  Testissä voi käydä myös muussa, kuin omassa asuinkunnassa. Testiin tulisi päästä omasta pyynnöstä, ilman lääkärin arviota.

Hiv-pikatestin tekemiseen riittää pieni määrä verta ja näyte otetaankin yleisimmin sormenpäästä. Testituloksen valmistuminen kestää käytettävän testin mukaan 1-20 minuuttia. Matalan kynnyksen testauspaikoissa, kuten Hivpointissa käytetään ensisijaisena tutkimusmenetelmänä hiv-pikatestiä. Hivpointilla on käytössä pikatesti, joka etsii verestä hivin vasta-aineita ja valmistuu noin minuutissa. Positiivinen hiv-pikatestitulos varmistetaan suoniverinäytteellä, joka lähetetään laboratorioon tutkittavaksi. Markkinoilla on myös pikatestejä, jotka etsivät verestä vasta-aineiden lisäksi antigeenejä.   

Hivin voi testata myös kotona hiv-kotitestillä. Hiv-kotitesti on luotettava ja helppo tapa testata hiv-tartunta oman kodin yksityisyydessä ja rauhassa. Hiv-kotitestin voi tilata esimerkiksi Hivpointin verkkokaupasta tai verkkoapteekeista. Tällä hetkellä Suomen markkinoilla on kaksi viranomaisten hyväksymää, CE-merkittyä hiv-kotitestiä. Hiv-kotitestit havaitsevat hi-viruksen vasta-aineet kolmen kuukauden kuluttua tartunnan saamisesta. Testi tehdään sormenpäästä otettavasta veripisarasta. Hivpoint on arvioinut Autotest VIH – kotitestin käytettävyyden yhteistyössä viranomaisten kanssa ja todennut sen luotettavaksi ja helppokäyttöiseksi.

Mihin voi hakeutua hiv-testiin?

Hiv-testiin voi hakeutua julkisen terveydenhuollon toimipisteeseen, sukupuolitautien poliklinikalle, yksityisille terveysasemille, opiskelijaterveydenhuoltoon, työterveyshuoltoon tai kolmannen sektorin toimijoiden testauspisteisiin, kuten Hivpointiin. Hivin testaaminen ja hoito on maksutonta muissa paikoissa paitsi yksityisillä lääkäriasemilla. Hiv-testaus on mahdollista toteuttaa nimettömänä myös julkisessa terveydenhuollossa, kuten terveysasemilla. Hivin voi testata myös kotona hiv-kotitestillä.

Hiv-testiin voi hakeutua

 • terveysasemille
 • sukupuolitautien poliklinikoille
 • opiskelijaterveydenhuoltoon
 • työterveyshuoltoon
 • yksityisille lääkäriasemille
 • kolmannen sektorin toimijoille, kuten Hivpointin toimipisteeseen (kohdennettu testaustoiminta)

Entä jos hiv-testin tulos on positiivinen?

Jos testitulos on positiivinen eli testissä todetaan hiv-vasta-aineita, otetaan suoniverinäyte varmistustestiä varten. Varmistustestin tuloksen saa noin viikon kuluessa. Vasta varmistustestin jälkeen voidaan tehdä hiv-diagnoosi.

On hyvä muistaa, että hiviin on erittäin tehokas lääkehoito. Hoidon ansiosta hiv ei juuri vaikuta ihmisen terveydentilaan tai eliniänodotteeseen. Hiv ei tartu henkilöltä, joka on hiv-lääkityksellä ja jonka virustasot ovat mittaamattomissa. Lue lisää aiheesta täältä.

Hiv-tartunnan toteamisen jälkeen ei tarvitse jäädä yksin pohtimaan asioita ja etsimään tietoa. Hivpoint ja Positiiviset ry tarjoavat maksutonta tukea ja neuvontaa kaikissa hiviin liittyvissä asioissa hiv-tartunnan saaneille ja heidän läheisilleen.

Entä jos hiv-testin tulos on negatiivinen?

Testitulos on luotettava, kun viimeisimmästä riskitilanteesta on kulunut kolme kuukautta. Tätä aiemmin tehty negatiivinen testitulos tulee varmistaa kolmen kuukauden kohdalla. Negatiivinen testitulos merkitsee sitä, että veressä ei ole todettu hi-viruksen vasta-aineita, jolloin testatulla ei siis ole hiviä.