Tietoa hiv-tartunnan saaneelle

Tietoa hiv-tartunnasta äskettäin diagnoosin saaneille ja hiv-tartunnan kanssa kauan eläneille

Kuvassa eri näköisiä iloisia ihmisiä yhdessä.

Hiv-tartunnan kanssa voi elää täysipainoista elämää. Hiv ei tartu esimerkiksi halaamalla, suutelemalla, yhteisistä wc-tiloista tai astioista. Hiv-tartunnan saanut ihminen voi käydä töissä ja harrastuksissa sekä perustaa perheen.

Hiv-tartunta voi itse sairauden lisäksi nostaa esiin monenlaisia kysymyksiä. Näistä ja muista asioista voi keskustella Hivpointin työntekijöiden kanssa puhelimitse tai kasvotusten Helsingin toimistolla ajanvarauksella.

Myös hiv-tartunnan saaneen kumppaneilla ja muilla läheisillä on mahdollisuus neuvontaan ja tukikeskusteluihin. Hivpointin maksuttomiin neuvonta- ja tukipalveluihin voi ottaa yhteyttä myös nimettömänä. Ota yhteyttä neuvontapalveluiden kautta, katso aukioloajat täältä >>

Hiv-tartunnan saaneen oikeudet

Jokaisella ihmisellä on oikeus elää ilman syrjintää tai pelkoa syrjinnästä. Syrjintää on sellainen toiminta, jossa ihmistä kohdellaan muita huonommin jonkin henkilökohtaisen ominaisuuden vuoksi.

Yhdenvertaisuuslain mukaan ketään ei saa syrjiä esimerkiksi iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai terveydentilan, kuten hiv-tartunnan perusteella.

Hiv-tartunta ei saa estää opintoihin tai työhön hakeutumista. Hiv-tartunnan saaneen terveydentilaa koskeviin tietoihin pätee sama vaitiolovelvollisuus kuin muihinkin terveystietoihin.

Jos olet kokenut syrjintää tai epäasiallista kohtelua, voit saada kokemuksen käsittelyyn tukea sekä apua tilanteen selvittämiseen Hivpointista ottamalla yhteyttä potilasasiamieheen. Katso yhteystiedot tästä.

Yleisiä kysymyksiä hiv-tartunnan kanssa elämisestä

Kun kuulee hiv-tartunnasta mieleen saattaa tulla monenlaisia kysymyksiä.

Kenelle minun pitää kertoa hiv-tartunnasta? Elänkö yhtä pitkään kuin muut? Mitä voin tehdä, jos olen kokenut syrjintää? Voinko enää harrastaa seksiä?

Kaksi henkilöä istuvat sohvalla ja nauravat yhdessä.

Hivin lääkehoito

Onko hiviin parantavaa lääkehoitoa? Miten hiv-lääkitys toimii? Mitä tarkoittaa pitkävaikutteinen hiv-lääkehoito?

Kuvassa erivärisiä pillereitä

Hiv ja raskaus

Voit saada terveitä lapsia, vaikka sinulla olisi hiv-tartunta. Kun äiti ottaa hiv-lääkityksensä säännöllisesti, lapsen tartuntariski on jopa alle yhden prosentin.

Kuvassa viimeisillään raskaana oleva äiti

Hiv ja ikääntyminen

Vaikuttaako hiv-tartunta ikääntymiseen? Elänkö yhtä pitkään kuin muut? Miten voin ylläpitää terveyttäni?

Ageing with HIV. In the photo two gray haired persons are walking on the street hand in hand.

Mistä voin saada tukea ja tietoa?

Hiv-tartunnan toteamisen jälkeen ei tarvitse jäädä yksin pohtimaan asioita ja etsimään tietoa. Tarjoamme maksutonta tukea ja neuvontaa kaikissa hiviin liittyvissä asioissa hiv-tartunnan saaneille ja heidän läheisilleen. Kaikkiin tuki- ja neuvontapalveluihin voi ottaa yhteyttä nimettömästi ja luottamuksellisesti. Kaikkia työntekijöitämme sitoo vaitiolovelvollisuus.

Positiiviset ry

Hiv-tartunnan saaneiden ja heidän läheistensä vertaistuki- ja edunvalvontajärjestö.  Positiiviset ry:ssä on mahdollisuus käydä kahdenkeskisiä tukikeskusteluja työntekijän kanssa, sopia tukihenkilötapaamisesta tai osallistua monipuoliseen ryhmä- ja kurssitoimintaan. Linkki Posyn palveluihin.