27.2.2024

Hivpointin viikoittainen Checkpoint-seksitautitestaus alkaa maaliskuussa! 

Hivpointin työntekijä ottaa asiakkaalta nielusta tikkunäytettä seksitautitestauspalvelussa.

Aloitamme testaamaan hivin lisäksi myös muita seksitauteja viikoittain maaliskuun 2024 alusta. Ensimmäinen testauspäivä on 5.3.2024. Testaus tapahtuu Hivpointin toimipisteellä Kalasatamassa. Checkpoint-testauspalvelu on asiakkaille maksuton. Testaus järjestetään ajanvarauksella ja siihen on myös mahdollisuus päästä kerran kuukaudessa ilman ajanvarausta.

Mitä seksitauteja Checkpointissa testataan ja miten? 

Seksitautitestauksessa on mahdollista testata klamydia, tippuri, kuppa ja hiv. Klamydia- ja tippuritestit otetaan seksitapojen mukaan virtsanäytteenä ja tikkunäytteenä nielun ja peräaukon limakalvoilta. Kuppa ja hiv testataan verestä joko pikatestillä tai suoniverinäytteenä. 

Milloin olisi hyvä käydä seksitautitesteissä? 

Seksitaudit ovat bakteerin tai viruksen aiheuttamia seksin välityksellä tarttuvia infektioita. Seksitaudit voivat tarttua emätin- tai anaaliyhdynnässä, suuseksissä tai peräaukon nuolemisen yhteydessä, kun kondomi tai suuseksisuoja ei ole käytössä. Seksitautitesteissä kannattaa käydä, jos on ollut riski saada seksitautitartunta. Lue lisää seksitaudeista täältä. 

Miten ja milloin Checkpointiin pääsee seksitautien testaukseen? 

Seksitautitestaukseen pääsee tiistaisin. Ajat ovat pääosin klo 14.00–18.00 välillä. Testaus järjestetään Hivpointin toimipisteellä Kalasatamassa osoitteessa Hermannin rantatie 2 B, tarkemmat saapumisohjeet löydät täältä. 

Testauspalvelu toimii ajanvarauksella. Helpoiten ajan voi varata sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta. Ajanvarauksen yhteydessä pyydämme nimen sekä sähköpostiosoitteen, jonne varausvahvistus lähetetään. Ajan voi varata myös neuvontapalveluistamme.

Seksitautien testaukseen on mahdollista tulla ilman ajanvarausta joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina, katso tarkemmat ajankohdat täältä. 

Kenelle palvelu on tarkoitettu? 

Checkpoint-seksitautitestauspalvelu on tarkoitettu ensisijaisesti oireettomille henkilöille, joilla on ollut riski saada seksitautitartunta, mutta haastavaa tai mahdotonta hakeutua seksitautitesteihin julkiseen terveydenhuoltoon tai esimerkiksi työterveyshuoltoon. 

Haasteita testiin hakeutumisessa voi olla esimerkiksi 

  • henkilöillä, joilla on useita seksikumppaneita ja tarvetta säännölliselle seksitautien testaukselle 
  • homo- ja bimiehillä sekä muilla miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa 
  • trans- ja ei-binäärisillä ihmisillä 
  • seksuaali- ja suhdevähemmistöihin kuuluvilla ihmisillä 
  • matkailijoilla, joilla on ollut matkoilla seksitautiriskejä
  • osalla maahan muuttaneista 
  • hiv-tartunnan saaneilla

Miksi seksitautitesteihin meneminen voi olla haasteellista? 

Luottamuksen puute terveyspalveluihin sekä seksitauteihin liitetty stigma ja häpeä voivat merkittävästi vaikeuttaa testeihin hakeutumista. Luottamuksen puutteen taustalla voivat olla terveydenhuollon ammattilaisten hetero- ja sukupuolinormatiiviset asenteet, syrjintäkokemukset terveydenhuollossa sekä rasismi. 

Esteeksi voi muodostua, että seksuaaliterveydestä ja palvelujärjestelmästä voi olla vaikeaa saada tietoa. Palveluiden käyttöä voivat vaikeuttaa myös vahvan tunnistautumisen vaatimus ja palveluiden siirtyminen sähköisiksi. 

Erilaiset kulttuuriset tai uskonnolliset taustat sekä kuuluminen seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön voivat myös nostaa kynnystä hakeutua testeihin vallitsevien asenteiden ja rakenteiden vuoksi. 

Myös osalla hiv-positiivisista voi olla korkea kynnys hakeutua seksitautitesteihin, koska hiviin liittyy terveydenhuollossa ennakkoluuloja ja vanhentuneita tietoja.  

Miksi palvelu on tarkoitettu oireettomille? 

Kaikki seksitaudit voivat olla oireettomia ja ne voivat oireettomina myös tarttua eteenpäin. Jos on oireita, jotka viittaavat seksitautiin, kannattaa hakeutua terveysasemalle tai sukupuolitautien poliklinikalle, jossa lääkäri voi tehdä arvion hoidon aloittamisesta jo oireiden perusteella. Lue lisää seksitaudeista ja niiden mahdollisista oireista täältä. 

Miksi Hivpointissa testataan nyt hivin lisäksi myös muita seksitauteja? 

Hiv on yksi seksitaudeista. Jos on ollut mahdollisuus saada hiv-tartunta, mahdollisuus muihin seksitauteihin on myös olemassa. On järkevää testata samalla kaikki seksitaudit. Lisäksi on hyvä huomioida, että klamydia, tippuri ja kuppa tarttuvat huomattavasti helpommin kuin hiv.  

Seksitautitartunnat ovat viime vuosina lisääntyneet ja erityisesti tippuritartuntojen määrä on kasvanut merkittävästi. Erityisesti tartuntoja todetaan miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa. Seksitautitartunnat ovat useimmiten oireettomia ja ne myös tarttuvat oireettomina herkästi eteenpäin. Testauksen yhteydessä on mahdollista antaa seksitautien ehkäisyä tukevaa kohdennettua neuvontaa. 

Pääseekö Hivpointilla edelleen hiv-pikatestiin ilman ajanvarausta? 

Kyllä. Hiv-pikatestiin pääsee edelleen joka torstai ilman ajanvarausta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että torstain testauksen aukioloaika muuttuu 1.3 lähtien. Hiv-testiin pääsee torstaisin klo 12.00–16.00.

Miten Checkpoint-seksitautitestauspalvelua rahoitetaan? 

Seksitautien testauksen mahdollistaa Sosiaali- ja terveysministeriöltä saatava hankeavustus, joka on myönnetty vuodelle 2024 ja alustavasti myös vuosille 2025–2026. Lisäksi testausta rahoitetaan yhteistyössä MSC Finland Tom’s Clubin kanssa Spartacus-rahaston tuella. Testauspalvelu on asiakkaalle maksuton. Jatkamme edelleen työtä sen eteen, että saisimme testaustoiminnallemme pysyvän rahoituksen Helsingin sekä lähialueiden hyvinvointialueilta. 

Seksitauteja testataan maksutta myös julkisessa terveydenhuollossa

Useat terveysasemat käyttävät sähköistä Omaolo-palvelua, jota kautta oireettoman on mahdollista saada laboratoriolähetteet seksitautitesteihin.