26.1.2021

Suojaamaton anaaliseksi kumppanin kanssa

Kysymys

Onko anaaliseksin harrastaminen kumppanin kanssa turvallista ilman kondomia, jos molemmat ovat käyneet testeissä vai liittyykö anaaliseksiin muitakin riskejä, kuin normaalisti testattavat sukupuolitaudit (esim. bakteeritulehduksia tms)

Vastaus

Hei! Mikäli hiv ja muut seksitaudit on testattu, niin anaaliyhdyntää voi harrastaa ilman kondomia niin halutessaan. Testeissä tulee huomioida klamydian ja tippurin testaus seksitavan mukaisesti, virtsasta, nielusta tai peräaukon suulta, kuppa ja hiv ovat verikokeita. Suomessa maksuttomaan A-ja B-hepatiittirokotteen saavat homo- ja bimiehet sekä muut miehet, joilla on seksiä miesten kanssa, hepatiittitartuntojen kohonneen riskin ehkäisemiseksi. Hepatiittirokotteet ovat muiden osalta omakustanteisia.

Runsas liukuvoiteen käyttö anaaliyhdynnässä on tärkeää, se ehkäisee muun muassa limakalvovaurioilta, kuten pieniltä haavaumilta ja voi vähentää peräpukamien muodostumista. Peräaukon alue on hyvä puhdistaa ennen yhdyntää. Sen voi tehdä esimerkiksi käsisuihkulla tai veteen kostutetulla paperilla. Peräsuolessa on aina runsaasti bakteereita ja mahdollisen tulehduksen merkkejä voivat olla esimerkiksi kutina, kirvely tai kipu. Ne ovat useimmiten ohimeneviä, mutta jos vaivat pitkittyvät, tulee käydä lääkärillä.