Prep – hivin ennaltaehkäisylääke

Hivpointin työntekijällä on prep-paita päällä ja prep-tabletti kädessä.

Sivu on viimeksi tarkistettu 20.3.2024

Mikä on prep?

Prep (pre-exposure prophylaxis) ennaltaehkäisylääkitys on hiviä ennaltaehkäisevä lääkehoito, joka otetaan ennen hi-virukselle altistumista. Prep on tarkoitettu hiv-negatiivisten seksuaalisesti aktiivisten henkilöiden käyttöön ehkäisemään hiv-tartuntaa. Oikein käytettynä prep ehkäisee tehokkaasti hiv-tartuntoja. Suuret kansainväliset toimijat, kuten Maailman terveysjärjestö WHO, suosittelevat ennaltaehkäisevää lääkitystä korkeassa hiv-riskissä oleville henkilöille. 1.7.2021 alkaen uuden asiakasmaksulain myötä Suomessa julkisen terveydenhuollon piirissä prep-hoito, sisältäen lääkkeet ja seurannan, on käyttäjilleen maksuton.

Prep on ollut saatavilla Suomessa vuodesta 2019 – 1.7.2021 prepistä tuli käyttäjilleen maksuton

Suomesta saatavia prep-lääkkeitä

Kenelle prep on tarkoitettu?

Prepin käyttöä suositellaan henkilöille, joilla ei ole hiv-tartuntaa, mutta joilla on huomattava riski saada tartunta. Heitä ovat esimerkiksi seksityöntekijät sekä matkailijat, joilla on seksiä korkean hiv esiintyvyyden maissa (mm. Venäjä ja Thaimaa). Miesten välisen seksin osalta tämä koskee seksuaalisesti aktiivisia henkilöitä, joilla on useiden seksikumppanien kanssa anaaliyhdyntöjä, eikä kondomi ole aina käytössä. Prep suojaa hiviltä myös pistämällä huumeita käyttäviä.

Prepistä voivat hyötyä myös henkilöt, joilla on todettu yksi tai useampi seksitautitartunta viimeisen vuoden aikana. Lue lisää prep-indikaatioista tästä esitteestä.

Prep-lääkitystä ei tarvitse, jos kumppanilla on hiv-tartunta ja hän on toimivalla hiv-lääkityksellä, eli virukset ovat mittaamattomissa. Lääkityksellä oleva hiv-tartunnan saanut henkilö ei tartuta hiviä eteenpäin edes suojaamattomassa seksissä. Lue lisää hivin tartuntatavoista täältä.

Miten prepiä käytetään?

Prepiä käytetään yleisimmin ottamalla yksi tabletti joka päivä samaan aikaan. Lääke on yleisesti melko hyvin siedetty ilman merkittäviä sivuoireita. Tyhjään vatsaan otettuna lääke voi aiheuttaa vatsavaivoja. Vaivat ovat yleensä ohimeneviä ja liittyy lääkityksen aloittamiseen. Niitä voi vähentää ottamalla lääke ruokailun yhteydessä. Miehet, joilla on seksiä miesten kanssa voivat käyttää prepiä myös seksitilannekohtaisesti (on demand). Lisää tietoa prepin käytöstä seksitilannekohtaisesti löytyy täältä.

Miten Suomessa saa prepiä?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisi vuonna 2019 kansallisen prep-suosituksen. Prep-lääkityksen voi aloittaa kuka tahansa lääkäri, jolla on riittävästi tietoa prepistä ja hivistä. Prep-hoitoon liittyvät lääkärikäynnit ja laboratoriokokeet ovat julkisessa terveydenhuollossa maksuttomia. 1.7.2021 lähtien prep-lääke on käyttäjälle maksuton, kun hoito tapahtuu julkisessa terveydenhuollossa (uusi asiakasmaksulaki). Yksityisen lääkärin määräämät lääkkeet asiakas maksaa itse. Lue täältä ajankohtaista tietoa prep-lääkkeiden hinnoista.

Suosituksen mukaan prep-hoitoa tulisi järjestää tahon, jolla on tietoa hivistä, seksitaudeista ja seksikäyttäytymisestä. Julkisella puolella hoitoa voivat antaa esimerkiksi infektio- ja sukupuolitautien poliklinikat. THL:n suositus ei velvoita hyvinvointialueita toimenpiteisiin. Hivpointin tietojen mukaan prep-hoitoja toteutetaan kuitenkin kaikilla hyvinvointialueilla. Lue tarkemmat tiedot täältä.

Ennen prep-lääkityksen aloittamista tehdään hiv- ja muut seksitautitestit. Lisäksi testataan munuaisten toiminta (kreatiniinikoe). Ennen prepin aloittamista tulee olla varma, ettei ole saanut hiv-tartuntaa. Tuore tartunta näkyy testissä vasta 4-12 viikon kuluttua tartunnasta, joten tartuntariskejä kannattaa välttää tänä aikana. Prepin aloittamisen jälkeen säännölliset laboratoriotestit, mukaan lukien seksitautitestit, tulee hoitaa kolmen kuukauden välein. Ensimmäinen hiv-testi tehdään kuukauden päästä aloittamisesta. Prep-lääkitystä ei tule koskaan käyttää ilman lääkärin valvontaa.

Prep-asioissa Hivpointiin voi olla yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen: prep(at)hivpoint.fi. Sähköpostiin vastaavat Hivpointin prep-asiantuntijat. Sähköpostiin pyritään vastaamaan viikon sisällä.