Miehet, joilla on seksiä miesten kanssa, saavat maksuttomasti hepatiitti A- ja B -rokotteet

Miesoletetulla henkilöllä on olkavarressaan laastari ja hän hymyilee leveästi.

Sivu on viimeksi tarkistettu 14.3.2024

Miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa, on korkeampi riski saada seksin kautta hepatiitti A- tai B-tartunta, koska niiden esiintyvyys on tässä väestöryhmässä keskimääräistä korkeampi. Suomessa seksin kautta saatuja hepatiittitartuntoja todetaan vuosittain verrattain vähän, mutta monessa suositussa lomakohteessa, kuten Berliinissä tai Barcelonassa tartuntoja todetaan merkittävästi enemmän. 

Miehet, joilla on seksiä miesten kanssa, kuuluvat kansallisen rokotusohjelman mukaan hepatiitti A- ja B-rokotusten maksuttomaan kohderyhmään.

Hepatiitti A- ja B -rokotuksia suositellaan kaikille miehille, joilla on seksiä miesten kanssa, mutta erityisesti niitä suositellaan ja ovat tarpeellisia miehille, jotka ovat aloittamassa tai jotka ovat jo prep-lääkityksellä. A- ja B-rokotteet voi ottaa erikseen, mutta molemmat saa kätevimmin ottamalla yhdistelmärokotteen.

Kuinka monta rokotusta pitää ottaa?

Rokotussarja sisältää kolme rokotuskertaa, jolloin toisen rokotteen voi ottaa kuukauden päästä ensimmäisestä rokotuksesta ja kolmannen rokotteen kuuden kuukauden päästä ensimmäisestä rokotuksesta.  Mikäli on aikaisemmin saanut joko A- tai B rokotukset, voi tällöin ottaa vain toisen hepatiitin rokotussarjan. Mikäli ei muista, että onko saanut hepatiittirokotuksia, eikä asiaa saa selvitettyä, niin tällöin voi ottaa yhdistelmärokotussarjan, jolloin saa suojan molempia hepatiitteja A ja B vastaan. 

Mistä maksuttomia hepatiittirokotuksia saa?

Maksuttomiin hepatiitti A- ja B-rokotuksiin voi hakeutua julkisen terveydenhuollon terveysasemilla. On mahdollista, että kaikilla terveysasemilla ei tunneta THL:n ohjeistamaa rokotussuositusta ja rokotteiden maksuttomuutta tälle kohderyhmälle. Mikäli eteen tulee tilanne, jossa sinulta pyydetään rokotuksista maksua tämän suosituksen kohderyhmään kuuluvana, kannattaa tällaisessa tilanteessa vedota THL:n kansalliseen rokotusohjelmaan ja sen ohjeistuksiin, vaikka tämän ei tulisi olla asiakkaan velvollisuus.

Jos sinulta on rokotuksia pyytäessäsi julkisen terveydenhoidon palveluissa tiedusteltu, onko sinulla miesten välistä seksiä, ja olet vastannut myöntävästi tai tuonut asian esille avoimesti jo ennen tarkempaa kysymystäkin, olet oikeutettu maksuttomiin hepatiitti A- ja B-rokotuksiin.