Seksitapojen puheeksiotto ja seksitautien testaus

Seksitautien testaus vaatii hyväksyvän ilmapiirin. Kaksi henkilöä keskustelee vaaleassa toimistossa seksuaaliterveyslehtisten äärellä.

Sivu on viimeksi tarkistettu 12.10.2020

Ota seksitavat puheeksi asiakkaan kanssa

Asiakastyössä ammattilaisella on mahdollisuus antaa yksilöllistä neuvontaa liittyen seksiin ja seksuaalisuuteen. Pidä seksiä ja seksitautien testausta terveystyössä samanarvoisena asiana kuin muita terveysteemoja, kuten rokotuksia, verenpaineen seurantaa tai päihteiden käyttöä.

Seksin ja seksuaalisuuden puheeksiotto on helpompaa ja luontevampaa terveydenhuollon ammattilaiselle, kun hän on käsitellyt omia ennakkoluuloja ja asenteita liittyen seksiin. Vastaanotolla onkin erityisen tärkeää antaa tilaa potilaan omalle kokemukselle ja luoda hyväksyvä ilmapiiri.

Asiakkailla voi olla hyvin erilaisia elämäntilanteita ja heidän seksuaalisuutensa voi olla hyvin monimuotoista.

Älä oleta!

  • Sukupuoli ei aina näy päällepäin.
  • Seksuaalinen suuntautuminen ei näy päällepäin.
  • Seksitavat: suuseksi ja anaaliseksi ovat yleisiä seksitapoja.
  • Ikä ei kerro siitä minkälaista seksiä asiakkaalla on.

Jos asiakas kokee, että hän ei tule kohdatuksi omana itsenään, se voi vähentää tai jopa estää hänen asioimisensa terveydenhuollossa. Tällöin hän menettää arvokasta tukea ja tietoa paremmasta ja turvallisemmasta seksistä. Samaten oireettomat seksitautitartunnat jäävät diagnosoimatta ja ne saattavat levitä eteenpäin.

Seksitavat liittyvät olennaisesti seksitautiriskiin

Jotta asiakasta voi neuvoa parhaimmalla mahdollisella tavalla seksitautien suhteen, tulee kysyä, minkälainen seksiin liittyvä riskitilanne on ollut. Eri seksitapoihin liittyy erilaisia seksitautien riskejä ja tarvittavat seksitautitestit riippuvat seksitavasta. Klamydia ja tippuri tulee seksitavan mukaisesti testata myös nielusta tai peräaukosta virtsanäytteen lisäksi.

Ota seksitautitestit oikein, oikeista paikoista ja oikeaan aikaan!

Kun otetaan seksitautitestit, ne täytyy ottaa oikeista paikoista, oikeaan aikaan. Seksitavasta riippuen oikeat tavat voivat olla jotakin näistä: tikkunäyte nielusta, verikoe sormesta tai kyynärtaipeesta, virtsanäyte, tikkunäyte virtsaputkesta tai emättimestä, tikkunäyte peräaukosta.

Kun puhutaan seksistä asiakkaan kanssa, tulee kysyä mitä asiakas tarkoittaa kertomillaan asioilla tai ilmauksilla. Jos asiakas esimerkiksi kertoo olleensa suuseksissä antavana osapuolena, voidaan se ymmärtää eri tavalla kuin mitä asiakas on tarkoittanut, joten tarkentavat kysymykset ovat tarpeen.

Asiakasta voi kannustaa tekemään oman ”turvaseksistrategian”. Tätä tehdessä asiakas voi pohtia, miten välttää riskitilanteita tai miten voi itselle sopivasti toimia turvallisemmin seksitilanteessa. Ammattilaisen on hyvä välttää tekemästä oletuksia asiakkaan kondomin käytöstä tai seksitavoista. Seksuaalineuvonta on yksilöllistä ja se toteutetaan asiakkaan tarpeiden mukaan.

Oma turvaseksistrategia voi sisältää esimerkiksi jotain näistä:

  • Käytän aina kondomia emätin- tai anaaliyhdynnässä
  • Käytän kondomia tai suuseksisuojaa suuseksissä tai peräaukon nuolemisen yhteydessä
  • Käyn säännöllisesti seksitautitesteissä
  • Käyn tarvittaessa seksitautitesteissä
  • Käytän prep-lääkitystä hivin ennaltaehkäisynä
  • Käytän aina anaaliyhdynnässä liukuvoidetta, vaikka kondomi jäisi käyttämättä

Tarjoa hiv- ja muita seksitautitestejä rohkeasti

Seksitautitesteihin pääsy ja hiv-testin saaminen on jokaisen asiakkaan oikeus ja jokaisen halukkaan tulee saada testit halutessaan. Lue Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistus hiv-testauksen periaatteista. Asiakkaan tulee saada hiv-testi halutessaan anonyymisti.

Terveydenhuollon asiakkailla ei aina ole ajantasaista tietoa seksitaudeista ja hivistä, saati siitä milloin testeihin tulee hakeutua. Tästä syystä on tärkeää, että terveydenhuollon ammattilainen tarjoaa mahdollisuuden hiv-testiin ja ottaa matalalla kynnyksellä puheeksi muiden seksitautien testaamisen. Tarjoa hiv-testiä, kun asiakkaalla on ollut seksiä ilman kondomia. Hiv-testi tulee myös ottaa, kun asiakkaalta tutkitaan muut seksitaudit tai todetaan jokin seksitauti. Muista lisäksi, että joidenkin asiakkaiden on tärkeää saada tehdä hiv-testi useita kertoja. Tämä on seksuaalisesti aktiivisen asiakkaan kohdalla perusteltua.

Hiv-testin tarjoaminen voi olla perusteltua myös, kun asiakkaalla on oireita, joita ei voida muuten selittää. Esimerkiksi iäkkäät henkilöt ovat Hivpointin kokemuksen mukaan alitestattuja hivin suhteen. Lue lisää tästä.