Tietoa seksitaudeista

Kuvassa Hivpointin työntekijä ottaa seksitautinäytteen nielusta. Seksitaudit tulee testata oikeasta paikasta seksitavoista riippuen.

Sivu on viimeksi tarkistettu 30.8.2023

Mitä jokaisen pitää tietää seksitaudeista?

Suomessa arviolta yli 30 000 ihmistä saa vuosittain seksin välityksellä tarttuvan taudin, eli seksitaudin. Vuonna 2022 todettujen kuppa ja tippuritartuntojen määrät kaksinkertaistuivat. Seksitaudit ovat siis hyvin yleisiä ja näkyvät vain harvoin ihmisestä päällepäin. Sekä hiv että muut seksitaudit ovat usein oireettomia. Kaikenlaiset, seksuaalisesti aktiiviset ihmiset voivat saada seksitautitartuntoja, eikä seksitaudin saaminen tee ihmisestä huonoa tai likaista. Seksitauteihin liittyy paljon turhaa häpeää, joka johtaa pahimmassa tapauksessa siihen, että ihmiset eivät uskalla käydä seksitautitesteissä ja toisaalta murehtivat valtavan paljon saamaansa seksitautitartuntaa. Seksitaudin saaminen ei ole maailmanloppu, vaan yksi asia elämässä. Tämän sivun lopusta löydät tietoa eri seksitaudeista.

Seksitaudit ovat yleisimmin joko bakteerin tai viruksen aiheuttamia seksin välityksellä tarttuvia infektioita. Niiden esiintyvyys väestössä vaihtelee taudista riippuen. Seksitaudit voivat tarttua emätin- tai anaaliyhdynnässä, suuseksissä tai peräaukon nuolemisen yhteydessä, kun kondomi tai suuseksisuoja ei ole käytössä. Tässä osiossa kerrotaan tarkemmin seksitautien tarttumisesta kunkin seksitaudin kohdalla.

Seksitautitesteissä kannattaa käydä, jos on ollut riski saada seksitautitartunta

Kaikkien seksitautien oireet ovat hoidettavissa ja suurin osa seksitaudeista ovat parannettavissa. Seksitautien testaus ja hoito on Suomessa maksutonta julkisessa terveydenhuollossa, lukuun ottamatta herpeksen ja kondylooman hoitoa. Seksitautitesteissä kannattaa käydä, jos on ollut riski saada seksitautitartunta. Kaikki seksitaudit voivat olla oireettomia tai niiden oireet voivat olla vähäisiä.

Seksitaudin toteamisen yhteydessä on tärkeää saada myös kumppanit testeihin. Vakituiselle kumppanille voidaan hoito useimmiten aloittaa heti testien ottamisen jälkeen ennen tulosten valmistumista. Seksistä tulee pidättäytyä yleensä hoidon ajan ja tämän jälkeen suositellaan kondomin käyttöä kaikkien seksipartnereiden kanssa jälkitarkastukseen saakka.

Kuinka seksitauteja voi ehkäistä?

Seksitautien ehkäisyyn löytyy erilaisia vaihtoehtoja. Tutustu kondomiin, liukuvoiteisiin ja suuseksisuojiin. Niistä voit lukea lisää täältä. Prep-lääkitys ehkäisee hiv-tartuntoja tehokkaasti. Lisätietoa prepistä löydät täältä. Monelle säännöllinen seksitautien testaus on hyvä tapa huolehtia seksuaaliterveydestä. Sinä päätät!

Jokainen voi löytää itselle sopivan tavan huolehtia omasta ja kumppanin tai kumppaneiden seksuaaliterveydestä. Seksitauteja voi ehkäistä tehokkaasti käyttämällä kondomia, suuseksisuojaa ja liukuvoidetta. Myös testissä käyminen ehkäisee uusia tartuntoja. Tarvittaessa kannattaa käydä seksitautitesteissä ja hoitaa mahdolliset tartunnat ohjeiden mukaisesti. Mahdolliset seksitautitartunnat on hyvä löytää ajoissa, jotta ne eivät hoitamattomina ehdi aiheuttaa terveydelle hankalia seurauksia. Seksitauteja kohtaan ei kuitenkaan tarvitse tuntea pelkoa.

Mihin voi mennä seksitautitesteihin?

  • terveysasemille
  • sukupuolitautien poliklinikoille
  • opiskelijaterveydenhuoltoon
  • työterveyshuoltoon
  • yksityisille lääkäriasemille (maksullinen)

Testauskäytännöt vaihtelevat kunnittain, joten ajankohtaisimman tiedon oman asuinkunnan seksitautitestauksesta saa soittamalla alueen terveysasemalle tai etsimällä tiedon kunnan omilta verkkosivuilta. Monilla alueilla seksitautitesteihin pääsee verkkoajanvarauksen kautta.

Jos minulla on todettu seksitautitartunta, pitääkö minun ilmoittaa siitä altistuneille seksikumppaneille?

Seksitautitartunnasta ilmoittaminen altistuneille partnereille on tärkeää, sillä kaikki seksitaudit voivat olla oireettomia, eikä henkilö muutoin itse tiedä altistuneensa seksitaudille tai hänellä voi olla seksitauti tietämättään.

Suositeltavinta on, että henkilö itse ilmoittaa kumppaneilleen tartunnasta ja kehottaa näitä hakeutumaan testeihin. Jos henkilö ei tavoita kumppaneitaan tai ei itse halua olla heihin yhteydessä, tehtävä jää hoitavalle lääkärille. Tartunnan saaneen henkilötietoja ei ilmoiteta. Lue täältä siitä, miten seksitautitartunnasta ilmoitetaan altistuneille kumppaneille.

Klamydia

Tartuntariski? Oireet? Testaus? Hoito?

Tippuri

Tartuntariski? Oireet? Testaus? Hoito?

Kuppa

Tartuntariski? Oireet? Testaus? Hoito?

Kondylooma (HPV)

Tartuntariski? Oireet? Testaus? Hoito?

Genitaaliherpes

Tartuntariski? Oireet? Testaus? Hoito?

LGV

Tartuntariski? Oireet? Testaus? Hoito?

Hepatiitit (A, B, C)

Tartuntariski? Oireet? Testaus? Hoito?

Muut seksitaudit

Tartuntariski? Oireet? Testaus? Hoito?

Hiv

Miten hiv tarttuu? Ehkäisy? Testaus? Hoito?