Hiv ja muut seksitaudit muissa seksitavoissa

Kaksi miestä suutelee.

Sivu on viimeksi tarkistettu 16.2.2024

Suosituimmat miesten väliset seksitavat yhdynnän ulkopuolella ovat suutelu ja hyväilyt, peniksen tyydyttäminen kädellä sekä kokovartalokontakti. Ne ovat hivin suhteen turvallisia seksitapoja. Bakteeriperäiset seksitaudit (klamydia, tippuri ja kuppa) voivat tarttua, jos bakteeria sisältävää eritettä pääsee esimerkiksi käsien välityksellä peniksen limakalvoille. Alustavat tutkimukset ovat osoittaneet, että tippuri voisi tarttua suutelun välityksellä, jos tartunta on nielussa. Jos henkilöllä on kuppahaava suussa, voi kuppatartunta tapahtua myös suutelun välityksellä.

Sormen tai sormien työntäminen peräaukkoon

Moni kokee nautintoa sormen tai sormien työntämisessä peräaukkoon. Se voi toimia korvikkeena anaaliyhdynnälle tai sillä tavoin peräaukkoa voi valmistella ja rentouttaa anaaliyhdyntää varten. Sormien työntäminen peräaukkoon on hivin kannalta turvallista. Jos sormien välityksellä kuitenkin pääsee peräaukkoon bakteeripitoista eritettä, kuten siemennestettä, klamydia-, tippuri- tai kuppatartunta on mahdollinen. Kynnet on syytä pitää lyhyinä ja liukuvoidetta kannattaa käyttää nautinnon lisäämiseksi.

Peräaukon nuoleminen

Peräaukon nuoleminen eli rimming on hivin kannalta turvallista, jos suuhun ei nuollessa joudu verta. Peräaukon nuolemisessa on silti riskinä klamydian tai tippurin tarttuminen nieluun. Myös klamydia- tai tippuritartunta suusta peräaukkoon on mahdollinen. Lisäksi esimerkiksi A-hepatiitti ja eräät suolistobakteerit tai -loiset voivat tarttua peräaukkoa nuollessa. Myös kuppatartunta on mahdollinen, mikäli kuppahaavauma on peräaukossa tai peräaukkoa nuolevan suussa.

Seksitautitartuntojen riskiä voi olennaisesti vähentää käyttämällä suun ja peräaukon välissä suojana suuseksisuojaa tai esimerkiksi halkaistua kondomia. Suuseksisuojasta ja sen tekemisestä kondomista löydät tietoa tältä sivulta.

S/M

Ruumiilliseen kuritukseen, sidontaan, läimäyttelyyn tai roolileikkeihin ei liity tartunnan vaaraa, ellei limakalvolle tai rikkoutuneelle iholle pääse verta tai siemennestettä.

Seksilelut

Seksileluilla tarkoitetaan esimerkiksi dildoja, hieromasauvoja tai anaalitappeja. Mitä pidempi ja leveämpi seksilelu on, sitä suurempi on riski, että se rikkoo peräsuolen limakalvoja. Jos samoja seksileluja käyttää useampi kuin yksi ihminen, hivin ja muiden seksitautien tarttumisen voi estää laittamalla seksilelujen päälle uuden kondomin aina, kun käyttäjä vaihtuu tai pesemällä ne lämpimällä saippuavedellä käyttäjien välillä.

Liukuvoide on hyvä lisä, kun käytetään seksivälineitä. On hyvä ottaa huomioon, mitä materiaalia seksiväline on, kun valitaan sen kanssa sopiva liukuvoide. Seksivälineitä valmistetaan erilaisista materiaaleista, kuten silikonista tai muoviseoksista. Silikonista valmistetun seksivälineen kanssa ei kannata käyttää silikonipohjaista liukuvoidetta, koska se voi vaurioittaa seksivälineen pintaa. Vesiliukoinen liukuvoide sopii kaikkiin seksivälineisiin.

Seksiväline puhdistetaan pesemällä se miedolla tai hajusteettomalla saippualla ja vedellä. Välineen tulee antaa kuivua kunnolla. Seksivälineet voi myös desinfioida keittämällä ne muutaman minuutin ajan, jos välineessä ei ole pattereita.

Fistaus eli nyrkkinainti

Jos kädessä ei ole haavoja tai siemennestettä, käden työntäminen peräaukkoon ei välitä hiv-tartuntaa. Nyrkkinainnissa eli fistauksessa voi kuitenkin tarttua esimerkiksi kuppa tai hepatiitti C. Nyrkkinainnissa on hyvä käyttää suojakäsineitä. Kynsien tulee olla lyhyet ja sormukset täytyy ottaa pois.

Nyrkkinainnissa käytetään usein öljypohjaista liukasteainetta, kuten Criscoa. Jos nyrkkinainnin jälkeen siirrytään anaaliyhdyntään, on parempi käyttää vesipohjaista liukuvoidetta. Peräsuoleen jäävä öljypohjainen liukuvoide haurastuttaa kondomia. Suojaamaton yhdyntä on nyrkkinainnin jälkeen erityisen riskialtista, koska nyrkki voi aiheuttaa haavoja ja repeytymiä.

Virtsa- ja ulosteleikit

Seksitilanteet, joissa on mukana virtsaa ja ulostetta, ovat hiv-tartunnan kannalta turvallisia. Virtsaamisessa ja ulostamisessa iholle tai limakalvoille ei ole hiv-riskiä, jos niissä ei ole haavaumia eikä eritteissä ole verta. Jos iho on rikki, ulosteesta on riski saada bakteeritulehdus.

Ryhmäseksi

Kolmen kimpassa tai isomman ryhmän seksissä on hyvä huomioida, että kondomi tulisi vaihtaa joka kerta kun partneri vaihtuu, jos kondomin käyttö yhdynnässä on osa omaa turvaseksistrategiaa. Hiv ei tartu pinnoilta, eikä käsien välityksellä, vaan tuhoutuu nopeasti joutuessaan tekemisiin ilman kanssa. Kuitenkin tartuntariski voi syntyä tilanteissa, joissa penis vaihtaa peräaukkoa välittömästi kahden tai useamman henkilön välillä, tai jos fistauksessa samalla nyrkillä fistataan kahden tai useamman henkilön peräaukkoa vaihtaen peräaukkoa ilman taukoa.