Hiv ja muut seksitaudit anaaliyhdynnässä

Sivu on viimeksi tarkistettu 12.5.2023

Kaikista seksitavoista anaaliyhdynnässä ilman kondomia on kaikkein suurin hivin ja muiden seksitautien riski. Suurin riski on vastaanottavalla osapuolella (bottom). Klamydian ja tippurin testauksessa tulee muistaa testata ne tarvittaessa myös peräaukosta.

Anaaliyhdynnässä ilman kondomia peniksen vastaanottava osapuoli (bottom) voi saada seksikumppaniltaan hi-viruksen verenkiertoonsa peräsuolensa limakalvojen läpi. Suojaamattomassa anaaliyhdynnässä sisääntyöntävä osapuoli (top) voi saada hi-viruksen peniksensä limakalvojen (terska, virtsaputken kärki ja esinahan sisäpinta) välityksellä.

Anaaliyhdynnässä ilman kondomia voivat tarttua hivin lisäksi klamydia, tippuri, kuppa ja hepatiitti B tai C. Klamydia- ja tippurinäyte tulee ottaa myös peräaukosta, mikäli on ollut anaaliyhdynnässä vastaanottavana osapuolena eikä kondomi ole ollut käytössä. Lue lisää seksitaudeista täältä.

Anaaliyhdynnässä Ilman kondomia ja oikeanlaista liukuvoidetta, hivin ja muiden seksitautien riski on suurempi vastaanottavalle osapuolelle, mutta myös sisään työntyvä osapuoli voi saada tartunnan. Vastaanottavan osapuolen hiv-riskiä lisää, jos hän saa siemennesteen peräsuoleensa.

Kondomi liukuvoiteen kanssa koko yhdynnän ajan käytettynä suojaa tehokkaasti hiviltä ja muilta seksiteitse tarttuvilta taudeilta. Kondomeita on erikokoisia ja mallisia ja vain kokeilemalla löytää itselle sopivan. Liukuvoiteen tulisi olla vesiliukoista tai silikonipohjaista, öljypohjaiset liukuvoiteet haurastuttavat kondomia. Syljen käyttöä liukuvoiteena anaaliyhdynnässä ei suositella, koska siihen liittyy alustavien tutkimusten mukaan tippuritartunnan riski. Lue lisää kondomeista ja liukuvoiteista täältä.

Prep-lääkitys suojaa tehokkaasti hiv-tartunnalta anaaliyhdynnässä, lue lisää prep-lääkityksestä täältä. Mikäli hiv-tartunnan saanut on toimivalla lääkityksellä, ei hiv-tartu anaaliyhdynnässä ilman kondomia, lue lisää täältä.

Anaaliseksin monipuolisuudesta (esimerkiksi siihen valmistautumisesta ja eri asennoista) voit lukea lisää Anaaliseksin ABC -esitteestä.