Hiv ja muut seksitaudit anaaliyhdynnässä

Kaksi henkilöä makaa päällekkäin sängyllä ja suutelee. Toisen henkilön jalat ovat ylhäällä ja toinen on niiden välissä.

Sivu on viimeksi tarkistettu 16.2.2024

Kaikista seksitavoista anaaliyhdynnässä ilman kondomia on suurin hivin ja muiden seksitautien riski. Suurin riski on vastaanottavalla osapuolella, bottomilla. Suojaamattoman anaaliyhdynnän jälkeen klamydia ja tippuri tulee muistaa testata tarvittaessa myös peräaukosta.

Suojaamaton anaaliyhdyntä lisää hiv-tartunnan riskiä. Anaaliyhdynnässä ilman kondomia peniksen vastaanottava osapuoli (bottom) voi saada seksikumppaniltaan hi-viruksen verenkiertoonsa peräsuolen limakalvojen läpi. Suojaamattomassa anaaliyhdynnässä sisään työntyvä osapuoli (top) voi saada hi-viruksen terskassa, virtsaputken kärjessä ja esinahan sisäpinnalla peniksessä sijaitsevien limakalvojen välityksellä.

Anaaliyhdynnässä ilman kondomia voivat tarttua hivin lisäksi klamydia, tippuri, kuppa ja hepatiitti B tai C. Seksitautitesteissä käydessä klamydia- ja tippurinäyte tulee ottaa myös peräaukosta, jos on ollut anaaliyhdynnässä vastaanottavana osapuolena eikä kondomi ole ollut käytössä. Lue lisää seksitaudeista täältä.

Anaaliyhdyntä ilman kondomia ja oikeanlaista liukuvoidetta lisää hivin ja muiden seksitautien riskiä vastaanottavalle osapuolelle, mutta myös sisään työntyvä osapuoli voi saada tartunnan. Vastaanottavan osapuolen hiv-riskiä lisää, jos hän saa siemennestettä peräsuoleensa.

Kondomi liukuvoiteen kanssa koko yhdynnän ajan käytettynä suojaa tehokkaasti hiviltä ja muilta seksin välityksellä tarttuvilta taudeilta. Kondomeita on erikokoisia ja mallisia, ja vain kokeilemalla löytää itselle sopivan. Liukuvoiteen tulisi olla vesiliukoista tai silikonipohjaista, sillä öljypohjaiset liukuvoiteet haurastuttavat kondomia. Syljen käyttöä liukuvoiteena anaaliyhdynnässä ei suositella, koska siihen liittyy alustavien tutkimusten mukaan tippuritartunnan riski. Lue lisää kondomeista ja liukuvoiteista täältä.

Prep-lääkitys suojaa tehokkaasti hiv-tartunnalta anaaliyhdynnässä. Prep-lääkityksestä saat lisää tietoa täältä. Jos hiv-tartunnan saanut on toimivalla lääkityksellä, ei hiv-tartu anaaliyhdynnässä edes ilman kondomia. Hivin tartuntatavoista löydät lisätietoa täältä.

Anaaliseksin monipuolisuudesta, esimerkiksi siihen valmistautumisesta ja eri asennoista, voit lukea lisää Anaaliseksin ABC -esitteestä.