Seksitautien testauspalvelu

Hivpointin työntekijä ottaa tikkunäytettä asiakkaan nielusta Checkpoint-testauspalvelussa.

Sivu on viimeksi tarkistettu 27.5.2024

Mitä seksitauteja Checkpointissa testataan ja miten? 

Seksitautitestauksessa on mahdollista testata klamydia, tippuri, kuppa ja hiv. Klamydia- ja tippuritestit otetaan seksitapojen mukaan virtsanäytteenä ja tikkunäytteenä nielun ja peräaukon limakalvoilta. Kuppa ja hiv testataan verestä joko pikatestillä tai suoniverinäytteenä.

Checkpoint-testauspalvelu on tarkoitettu ensisijaisesti oireettomille henkilöille, joilla on ollut riski saada seksitautitartunta, mutta haastavaa hakeutua seksitautitesteihin julkiseen terveydenhuoltoon tai esimerkiksi työterveyshuoltoon.

Miten ja milloin Checkpointiin pääsee seksitautien testaukseen?

Seksitautitestaukseen pääsee tiistaisin. Palvelu on maksuton.

Seksitautien testauspalvelu toimii ajanvarauksella. Aikaikkunat ovat pääosin noin klo 14.00–18.00 välillä. Helpoiten varaus tapahtuu sähköisen järjestelmän kautta. Ajanvarauksen yhteydessä pyydämme nimen sekä sähköpostiosoitteen, jonne varausvahvistus lähetetään.

Jos varausjärjestelmässä ei näy vapaita aikaikkunoita, kaikki ajat ovat varattuja. Saat varaamastasi ajasta vahvistusviestin antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Jos haluat peruuttaa tai siirtää ajan, se tapahtuu sähköpostiisi lähetetyssä vahvistusviestissä olevan linkin kautta. Ajan siirto onnistuu, mikäli vapaita aikoja on saatavilla.

Ajan voit varata myös neuvontapalveluidemme kautta.

Seksitautien testaukseen on mahdollista tulla ilman ajanvarausta joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina seuraavasti:

 • 4.6.2024 klo 14-18

Missä? Testaus järjestetään Hivpointin toimipisteellä Kalasatamassa osoitteessa Hermannin rantatie 2 B, tarkemmat saapumisohjeet löydät täältä.

Muista! Ota mukaan henkilöllisyystodistus ja ole virtsaamatta vähintään 1 tunti ennen seksitautinäytteiden ottoa. Kun tulet testaukseen ensimmäistä kertaa, luethan alta tarkemmat ohjeet testauksesta.

Miten Checkpoint toimii ja miten testaus tapahtuu?

 • Varaa aika testaukseen ajanvarauksestamme tai neuvontapalveluidemme kautta. Kuukauden ensimmäisenä tiistaina voit tulla testeihin ilman ajanvarausta, nämä ajankohdat löydät ylempää tältä sivulta.
 • Ole virtsaamatta vähintään 1 tunti ennen seksitautinäytteiden ottoa. 
 • Ota mukaan henkilöllisyystodistus. Tarkistamme henkilöllisyytesi laboratorioon lähetettäviä näytteitä varten. Henkilöllisyystodistuksen ei tarvitse olla myönnetty Suomessa.
 • Jos olet nyt tai olet ollut viimeisen viikon sisällä antibioottihoidolla, seksitautitestejä ei voi tehdä. Voit tulla testeihin viikon kuluttua hoidon loppumisesta.
 • Ethän tule testaukseen, jos sinulla on flunssaoireita. Voit peruuttaa tai siirtää (jos aikoja on saatavilla) aikasi sähköpostiisi tulleessa vahvistusviestissä olevan linkin kautta.
 • Testaukseen saa tulla halutessaan tukihenkilön kanssa. Tukihenkilö voi odottaa asiakastilassa aulassa tai hän voi työntekijän kanssa sovittaessa olla mukana testaustilanteessa.

Saapuminen

 • Saavu varaamallesi ajalle osoitteeseen Hermannin rantatie 2 B. Saapumisohjeet ja esteettömyystiedot löydät täältä
 • Ulko-ovemme menee lukkoon klo 17. Jos saavut viiden jälkeen tai tarvitset mihin aikaan vain avustusta sisään pääsemisessä, soita ulko-oven oikealta puolelta löytyvää ovikelloa, niin tulemme sinua vastaan. 
 • Toimistomme sijaitsee ensimmäisessä kerroksessa portaiden päässä. Soita ovikelloa, niin työntekijämme ottaa sinut vastaan.
 • Testaukseen tullessa täytät suostumuslomakkeen. Lomakkeelle kirjaat henkilötietosi ja annat luvan tarvittavien tietojen luovuttamiseen hoitavalle taholle hoitosi järjestämistä varten, jos sinulla todetaan seksitautitartunta. Kaikki terveys- ja henkilötietosi ovat salassa pidettäviä ja tietosuojattuja.

Haastattelu ja näytteiden ottaminen

 • Testipalvelussamme on mahdollista testata klamydia, tippuri, kuppa ja tarvittaessa hiv.
 • Aluksi työntekijämme keskustelee kanssasi ja arvioi seksitapojesi mukaan, mitkä testit sinulta olisi hyvä ottaa ja mistä paikoista ne tulisi testata. Sinulla on myös mahdollisuus saada yksilöllistä neuvontaa seksuaaliterveyteen ja omaan elämäntilanteeseesi liittyen.
 • Työntekijämme ottaa sinulta verestä testattavat näytteet. Kuppa testataan pikatestillä veripisarasta sormen päästä, jos et ole sairastanut sitä aikaisemmin. Jos olet sairastanut kupan, testi otetaan verinäytteenä kyynärtaipeesta. Lisäksi tarpeen mukaan ja halutessasi voidaan ottaa hiv-testi, joka testataan pikatestillä veripisarasta sormen päästä. Pikatestien tulokset voit saada paikan päällä.
 • Klamydia- ja tippuritestejä varten otettavan virtsanäytteen sekä tarpeen mukaan peräaukosta otettavan tikkunäytteen saat ottaa itse WC:ssä. Työntekijämme antaa sinulle tarvikkeet ja ohjeita näytteiden ottoon. Ohjeet löytyvät myös WC:n seinältä.
 • Jos sinulta otetaan näyte myös nielusta, työntekijämme ottaa nielustasi tikkunäytteen klamydia- ja tippuritestejä varten.

Lopuksi

 • Työntekijämme tarkistaa henkilöllisyytesi ja kirjaa tiedot näytteistäsi laboratoriojärjestelmään.
 • Työntekijä antaa sinulle ohjeet tulosten vastaanottamisesta. Jos sinulta on testattu kuppa tai hiv pikatestillä, voit saada pikatestin tulokset jo paikan päällä.
 • Lähtiessä pyydämme sinua täyttämään sähköisen palautekyselyn. Voit myös ottaa mukaan kondomeja, liukuvoiteita, suuseksisuojia tai esitteitä asiakastiloistamme.

Testitulokset

 • Laboratorioon lähetettävien näytteiden (klamydia, tippuri, kuppa) tulokset selviävät yleensä muutaman päivän, viimeistään noin viikon kuluessa.
 • Jos jokin testituloksistasi on positiivinen, soitamme sinulle viimeistään noin viikon kuluttua testauksesta ja ohjaamme sinut jatkohoitoon.
 • Jos tuloksesi ovat negatiivisia, emme ilmoita niistä sinulle erikseen.
 • Testauspalvelumme testitulokset eivät tule näkyviin Omakanta-järjestelmään (kanta.fi).

Jatkohoito

 • Positiiviset testitulokset (klamydia, tippuri, kuppa) ilmoitamme hoitavalle tahollesi hoitosi järjestämistä varten sen jälkeen, kun olemme olleet ensin sinuun yhteydessä.
 • Jos sinulla todetaan klamydia, hoitopaikkasi on ensisijaisesti oma terveysasema. Työntekijämme ottaa yhteyttä terveysasemallesi hoidon järjestämiseksi.
 • Jos sinulla todetaan kuppa- tai tippuritartunta, konsultoiva lääkärimme tekee sinulle lähetteen sukupuolitautien poliklinikalle jatkotutkimuksia ja hoitoa varten. Lisäksi lääkäri tekee lakisääteisen tartuntatauti-ilmoituksen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL).
 • Jos sinulla todetaan seksitautitartunta, on tärkeää, että seksikumppanisi saavat tiedon mahdollisesta altistumisestaan. Näin voimme ehkäistä seksitautitartuntoja ja varmistaa, että jokainen saa asianmukaista hoitoa. Ohjeita mahdollisesti altistuneille seksikumppaneille ilmoittamisesta löydät täältä.

Mahtavaa! Testeissä käymällä olet toiminut vastuullisesti ja huolehtinut omasta ja kumppaneidesi seksuaaliterveydestä.

Kenelle seksitautien testauspalvelu on tarkoitettu?

Checkpoint-testauspalvelu on tarkoitettu ensisijaisesti oireettomille henkilöille, joilla on ollut riski saada seksitautitartunta, mutta haastavaa tai mahdotonta hakeutua seksitautitesteihin julkiseen terveydenhuoltoon.

Seksitautitesteihin hakeutumista voivat vaikeuttaa esimerkiksi luottamuksen puute terveyspalveluihin, aiemmat syrjintäkokemukset sekä seksitauteihin liitetty stigma ja häpeä.

Haasteita testeihin hakeutumisessa voi olla esimerkiksi

 • henkilöillä, joilla on useita seksikumppaneita ja tarvetta säännölliselle seksitautien testaukselle 
 • homo- ja bimiehillä sekä muilla miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa 
 • trans- ja ei-binäärisillä ihmisillä 
 • seksuaali- ja suhdevähemmistöihin kuuluvilla ihmisillä
 • matkailijoilla, joilla on ollut matkoilla seksitautiriskejä
 • osalla maahan muuttaneista
 • hiv-tartunnan saaneilla

Checkpoint toteutetaan Kalasatamassa

Seksitautien testauspalvelu järjestetään Hivpointin tiloissa Helsingin Kalasatamassa osoitteessa Hermannin rantatie 2 B. Lisää tietoa toimipisteellemme saapumisesta ja tilojemme esteettömyydestä löydät täältä.

Seksitautien testauspalvelu on käyttäjälle maksuton, ja sen mahdollistaa hankerahoitus vuosille 2024-2026. Lue lisää rahoituksesta täältä.

Haluatko ainoastaan hiv-pikatestin?

Hiv-pikatestiin pääsee edelleen joka torstai ilman ajanvarausta.

Huomioi! Kannattaa kuitenkin huomioida, että hiv-testiin pääsee 1.3. alkaen torstaisin klo 12.00–16.00. 

Hiv- ja muihin seksitautitesteihin voi hakeutua myös omalle terveysasemalla tai sukupuolitautien poliklinikalla

Useat terveysasemat käyttävät sähköistä Omaolo-palvelua, jonka kautta oireettoman on mahdollista saada laboratoriolähetteet seksitautitesteihin. Tällöin pääkaupunkiseudulla käytössäsi ovat kaikki HUSLAB-laboratoriot.

Mikäli sinulla on seksitautiin viittaavia oireita, voit olla yhteydessä sukupuolitautien poliklinikalle.