Hiv-kotitesti

Sivu on viimeksi tarkistettu 5.4.2024

Hiv-kotitesti on luotettava ja helppo tapa testata hiv omassa rauhassa. Se on myös hyvä vaihtoehto, jos hiv-testiin hakeutuminen on hankalaa esimerkiksi pitkien välimatkojen takia. Hiv-kotitestin voi tilata esimerkiksi Hivpointin verkkokaupasta tai verkkoapteekeista.

Kuten muutkin testit, hiv-kotitesti havaitsee hi-viruksen vasta-aineet varmuudella kolmen kuukauden (12 viikon) kuluttua riskitilanteesta. Testi tehdään sormenpäästä otettavasta veripisarasta.

Suomessa myydään Autotest VIH sekä Exacto -nimisiä CE-merkittyjä kotitestejä hi-viruksen vasta-aineiden havaitsemiseen. Hivpoint on arvioinut Autotest VIH -kotitestin käytettävyyden yhteistyössä viranomaisten kanssa ja todennut sen luotettavaksi ja helppokäyttöiseksi. Autotest VIH -kotitesti on luotettava, kun noudattaa huolellisesti testin mukana tulevia ohjeita.

Hiv-kotitestejä voi myös tilata ulkomailta, mutta silloin on tärkeää varmistaa testin luotettavuus (CE-merkintä) ja testin mukana olevien ohjeiden ymmärrettävyys. Ohjeet kannattaa lukea tarkasti ennen testin tekemistä.

Milloin hiv-kotitestin voi tehdä?

Hiv-kotitestin tulos on luotettava, kun suojaamattomasta seksistä tai muusta altistustilanteesta on kulunut kolme kuukautta (12 viikkoa) tai kauemmin.

Hiv-kotitestiä ei suositella tehtäväksi viikonloppuna tai pyhinä, jolloin neuvontaa ja apua testin tekemiseen ja testituloksen tulkitsemiseen on vaikea saada. Testin tekemiseen kannattaa varata aikaa ja tehdä se rauhallisessa paikassa, jossa on mahdollista käsitellä ajatuksia ja tunteita, joita testitulos voi herättää.

Etukäteen on hyvä miettiä, haluaako testin tehdä muiden ihmisten läsnä ollessa vai yksin. Joskus testitulos voi yllättää eikä sitä haluakaan heti kertoa muille. Jokaisella on oikeus yksityisyyteen omaan terveydentilaan liittyvissä asioissa. Toisaalta luotettavan läheisen läsnäolo saattaa rauhoittaa ja auttaa käsittelemään testauksen herättämiä tunteita ja ajatuksia.

Positiivinen testitulos pitää aina varmistaa suoniverinäytteellä terveysalan ammattilaisen toimesta.

Miten hiv-kotitesti toimii?

Hiv-kotitestit ovat pikatestejä ja etsivät verestä hivin vasta-aineita. Testi tehdään sormenpäästä otettavasta veripisarasta. Vastaus luetaan 15 minuutin kuluttua testin tekemisestä.

Testi löytää hi-viruksen vasta-aineet kolmen kuukauden kuluttua tartunnan saamisesta.

Mistä löydän ohjeet Autotest VIH -kotitestin tekemiseen?

Katso alta video testin tekemisestä. Jos haluat lisätietoja, neuvoja tai tukea testin tekemiseen, voit ottaa yhteyttä Hivpointin neuvontapalveluihin. Katso täältä neuvontapalveluiden aukioloajat. Hiv-kotitestipakkaus sisältää käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi.

Voiko hiv-kotitestiin luottaa?

Kyllä, CE-merkittyyn hiv-kotitestiin voi luottaa silloin, kun testi on tehty ohjeiden mukaisesti ja aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua riskitilanteesta. Tällä hetkellä Suomen markkinoilla on kaksi viranomaisten hyväksymää, CE-merkittyä hiv-kotitestiä. Molemmat testit havaitsevat hi-viruksen vasta-aineet kolmen kuukauden kuluttua tartunnan saamisesta. Negatiivinen testitulos on siis luotettava, kun riskitilanteesta on kulunut kolme kuukautta tai kauemmin. Positiivinen testitulos pitää aina varmistaa suoniverinäytteellä terveysalan ammattilaisen toimesta.

Mistä hiv-kotitestin voi ostaa ja paljonko se maksaa?

Hiv-kotitestin voi tilata esimerkiksi Hivpointin verkkokaupasta tai verkkoapteekeista. Hivpointin verkkokaupassa Autotest VIH -kotitesti maksaa tällä hetkellä 28,90 euroa, jonka päälle lisätään toimituskulut.

Mitä negatiivinen testitulos tarkoittaa?

Negatiivinen testitulos tarkoittaa, että veressä ei ole hi-viruksen vasta-aineita eikä hiv-tartuntaa ole havaittu. Negatiivinen testitulos on luotettava, kun viimeisestä riskitilanteesta on kulunut kolme kuukautta tai kauemmin. Jos altistumisesta on kulunut vähemmän aikaa, tulee tehdä uusi testi, kun kolme kuukautta on tullut täyteen.

Mitä jos kotitestin tulos on positiivinen?

Positiivinen testitulos tarkoittaa todennäköistä hiv-tartuntaa. Tulos pitää aina varmistaa suoniverinäytteellä terveysalan ammattilaisen toimesta. Positiivinen testitulos voi aiheuttaa huolta omasta terveydestä. Tukea tilanteeseen kannattaa hakea luotettavilta tahoilta, kuten Hivpointista tai muilta terveydenhuollon toimijoilta.

Varmistusnäyte ja neuvontaa hiv-kotitestaukseen liittyvissä asioissa

Positiivisen kotitestituloksen jälkeisen varmistusnäytteen voi ottaa Hivpointin toimipisteessä Helsingin Kalasatamassa. Muita mahdollisia paikkoja ovat oma terveysasema, opiskelijaterveydenhuolto, työterveyshuolto ja isoimmissa kaupungeissa sukupuolitautien poliklinikat.

Hivpointin neuvontapalveluista saa luotettavaa tietoa ja neuvoja hiv-kotitestaukseen ja testituloksen tulkitsemiseen. Keskusteluapua on mahdollista saada myös esimerkiksi soittamalla Mieli ry:n Valtakunnalliseen kriisipuhelimeen 010 195 202, joka päivystää maanantaista perjantaihin klo 9.00–7.00 sekä viikonloppuisin ja arkipyhinä klo 15.00–07.00.

Hiv-tartunnan toteamisen jälkeen ei tarvitse jäädä yksin pohtimaan asioita ja etsimään tietoa. Hivpoint ja Positiiviset ry tarjoavat maksutonta tukea ja neuvontaa kaikissa hiviin liittyvissä asioissa hiv-tartunnan saaneille ja heidän läheisilleen.

Kertooko hiv-kotitesti muista seksitaudeista?

Hiv-kotitesti kertoo ainoastaan hiv-tartunnasta. Muut seksitaudit tarttuvat huomattavasti helpommin kuin hiv. Muut seksitaudit ovat myös usein oireettomia, ja niiden testaaminen on erittäin tärkeää. Hoitamattomilla seksitaudeilla voi olla merkittävää haittaa terveydelle. Lue lisää muista seksitaudeista ja hakeudu matalalla kynnyksellä seksitautitesteihin.