Tietoa seksitaudeista

Kuvassa Hivpointin työntekijä ottaa seksitautinäytteen nielusta. Seksitaudit tulee testata oikeasta paikasta seksitavoista riippuen.

Sivu on viimeksi tarkistettu 14.1.2025

Mitä jokaisen pitää tietää seksitaudeista?

Suomessa arviolta yli 30 000 ihmistä saa vuosittain seksin välityksellä tarttuvan taudin eli seksitaudin. Vuonna 2022 lähtien todettujen kuppa- ja tippuritartuntojen määrät ovat moninkertaistuneet. Seksitaudit ovat siis hyvin yleisiä ja näkyvät vain harvoin ihmisestä päällepäin. Sekä hiv että muut seksitaudit ovat usein oireettomia.

Kaikenlaiset seksuaalisesti aktiiviset ihmiset voivat saada seksitautitartuntoja, eikä seksitaudin saaminen tee ihmisestä huonoa tai likaista. Seksitauteihin liittyy paljon turhaa häpeää, joka johtaa pahimmassa tapauksessa siihen, että ihmiset eivät uskalla käydä seksitautitesteissä ja toisaalta murehtivat valtavan paljon saamaansa seksitautitartuntaa. Seksitaudin saaminen ei ole maailmanloppu, vaan yksi asia elämässä. Tämän sivun lopusta löydät tietoa eri seksitaudeista.

Seksitaudit ovat yleisimmin joko bakteerin tai viruksen aiheuttamia, seksin välityksellä tarttuvia infektioita. Niiden esiintyvyys väestössä vaihtelee taudista riippuen. Seksitaudit voivat tarttua emätin- tai anaaliyhdynnässä, suuseksissä, peräaukon nuolemisen yhteydessä tai seksileluja jakaessa, kun kondomi tai suuseksisuoja ei ole käytössä. Tässä osiossa kerrotaan tarkemmin seksitautien tarttumisesta kunkin seksitaudin kohdalla.

Seksitautitesteissä kannattaa käydä, jos on ollut riski saada seksitautitartunta

Kaikkien seksitautien oireet ovat hoidettavissa, ja suurin osa seksitaudeista on parannettavissa. Seksitautien testaus ja hoito on Suomessa maksutonta julkisessa terveydenhuollossa lukuun ottamatta herpeksen ja kondylooman hoitoa.

Seksitautitesteissä kannattaa käydä, jos on ollut riski saada seksitautitartunta eli on ollut seksiä, jossa kondomi tai suuseksisuoja ei ole ollut käytössä, on lähtenyt paikaltaan tai rikkoutunut. Kaikki seksitaudit voivat olla oireettomia tai niiden oireet voivat olla vähäisiä.

Seksitaudin toteamisen yhteydessä on tärkeää saada myös kumppanit testeihin. Vakituiselle kumppanille voidaan hoito useimmiten aloittaa heti testien ottamisen jälkeen ennen tulosten valmistumista. Satunnaisten seksikumppaneiden kohdalla otetaan testit ja odotetaan niiden tuloksia ennen mahdollisen hoidon aloittamista. Seksistä tulee pidättäytyä yleensä hoidon ajan, ja tämän jälkeen suositellaan kondomin käyttöä kaikkien seksipartnereiden kanssa jälkitarkastukseen saakka.

Miten seksitauteja voi ehkäistä?

Seksitautien ehkäisyyn löytyy erilaisia vaihtoehtoja. Tehokkaasti erilaisilta seksitaudeilta suojaaviin kondomeihin ja suuseksisuojiin sekä liukuvoiteiden käyttöön voit tutustua täällä. Hiv-tartuntojen ehkäisyssä toimii tehokkaasti ennaltaehkäisylääke prep, josta löydät lisätietoa täältä. Monelle myös säännöllinen seksitautien testaus on hyvä tapa huolehtia seksuaaliterveydestä. Sinä päätät!

Jokainen voi löytää itselleen sopivan tavan huolehtia omasta ja kumppanin tai kumppaneiden seksuaaliterveydestä. Seksitauteja voi ehkäistä tehokkaasti käyttämällä kondomia, suuseksisuojaa ja liukuvoidetta. Myös seksitautitesteissä käyminen ehkäisee uusia tartuntoja. Tarvittaessa kannattaa käydä seksitautitesteissä ja hoitaa mahdolliset tartunnat ohjeiden mukaisesti. Mahdolliset seksitautitartunnat on hyvä löytää ajoissa, jotta ne eivät hoitamattomina ehdi aiheuttaa terveydelle hankalia seurauksia. Seksitauteja kohtaan ei kuitenkaan tarvitse tuntea pelkoa, ja niihin on olemassa hyvät hoidot.

Mihin voi mennä seksitautitesteihin?

  • terveysasemille
  • opiskelijaterveydenhuoltoon
  • työterveyshuoltoon
  • seksitaudeista vastaavalle poliklinikalle omalla hyvinvointialueellasi, esim. HUS:n genitaalisairauksien vastaanotto
  • yksityisille lääkäriasemille (maksullinen)
  • Hivpointin kohdennettuun seksitautien testauspalveluun Helsingissä, lue lisää täältä

Testauskäytännöt vaihtelevat hyvinvointialueittain, joten ajankohtaisimman tiedon oman alueen seksitautitestauksesta saa soittamalla alueen terveysasemalle tai etsimällä tiedon hyvinvointialueen omilta verkkosivuilta. Monilla alueilla seksitautitesteihin pääsee verkkoajanvarauksen kautta.

Hivpointin seksitautien testauspalvelu Checkpoint

Hivpointin seksitautien testauspalvelu on tarkoitettu homo-, bi- ja muille miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. Lisäksi palveluun ovat tervetulleita sukupuolivähemmistöihin kuuluvat henkilöt, joilla on ollut riski saada seksitautitartunta. Testauspalvelu toimii ajanvarauksella tiistaisin. Kerran kuussa testeihin pääsee myös ilman ajanvarausta. Testaus on maksutonta, ja se järjestetään toimipisteellämme Helsingin Kalasatamassa.

Checkpoint-seksitautitestauksessa voidaan ottaa klamydia-, tippuri- ja kuppatestit sekä tarvittaessa hiv-testi. Klamydia- ja tippuritestit voidaan tehdä seksitapojen perusteella virtsasta sekä tikkunäytteenä nielusta ja peräaukosta. Kuppa ja hiv testataan verestä joko pikatestillä tai suoniverinäytteellä.

Lue lisää Hivpointin seksitautitestauksesta, aukioloista ja ajanvarauksesta täältä.

Jos minulla on todettu seksitautitartunta, pitääkö minun ilmoittaa siitä altistuneille seksikumppaneille?

Seksitautitartunnasta ilmoittaminen altistuneille partnereille on tärkeää, sillä kaikki seksitaudit voivat olla oireettomia, eikä henkilö muutoin itse tiedä altistuneensa seksitaudille tai hänellä voi olla seksitauti tietämättään.

Suositeltavinta on, että henkilö itse ilmoittaa kumppaneilleen tartunnasta ja kehottaa näitä hakeutumaan testeihin. Jos henkilö ei tavoita kumppaneitaan tai ei itse halua olla heihin yhteydessä, siirtyy tehtävä hoitavalle lääkärille. Tartunnan saaneen henkilötietoja ei ilmoiteta seksikumppaneille. Lue täältä siitä, miten seksitautitartunnasta ilmoitetaan altistuneille kumppaneille.

Klamydia

Tartuntariski? Oireet? Testaus? Hoito?

Tippuri

Tartuntariski? Oireet? Testaus? Hoito?

Kuppa

Tartuntariski? Oireet? Testaus? Hoito?

Kondylooma (HPV)

Tartuntariski? Oireet? Testaus? Hoito?

Genitaaliherpes

Tartuntariski? Oireet? Testaus? Hoito?

LGV

Tartuntariski? Oireet? Testaus? Hoito?

Hepatiitit (A, B, C)

Tartuntariski? Oireet? Testaus? Hoito?

Muut seksitaudit

Tartuntariski? Oireet? Testaus? Hoito?

Hiv

Miten hiv tarttuu? Ehkäisy? Testaus? Hoito?