Andra sexsjukdomar

Kuvassa Hivpointin työntekijä ottaa seksitautinäytteen nielusta. Seksitaudit tulee testata oikeasta paikasta seksitavoista riippuen.

Sidan granskades senast 12.4.2024

Vad alla borde veta om sexsjukdomar

I Finland får uppskattningsvis 30 000 personer någon sexsjukdom varje år. Sexsjukdomar är alltså väldigt vanliga och de syns inte ovanpå. Både hiv och andra sexjukdomar är ofta symptomfria. Alla mänskor som är sexuellt aktiva kan få en sexsjukdom. Sexsjukdomar gör inte en person dålig eller smutsig. Det finns mycket onödig skam förknippad med sexjukdomar, vilket i värsta fall leder till att folk inte vågar att testa sig.

Vanligen orsakas sexsjukdomar av antingen en bakterie eller ett virus. Olika sjukdomars förekomst i befolkningen varierar beroende på sjukdomen. Sexsjukdomar kan överföras under vaginalt eller analt samlag, oralsex eller analslickning när en kondom eller slicklapp inte används. För att läsa information angående överföringen av specifika sexsjukdomar, tryck här (på finska).

Symptomen på alla sexsjukdomar kan behandlas och de flesta sexsjukdomar är botbara. Testning och behandling av sexsjukdomar i Finland är gratis i folkhälsovården, med undantag för behandling av herpes och kondylom. Ifall du har haft oskyddat sex, är det viktigt att testa sig för sexsjukdomar! Alla sexsjukdomar kan vara symptomfria eller symtomen kan väldigt lindriga.

Ifall du får höra att du har en sexsjukdom, är det viktigt för din partner att testa sig också. Under tiden du behandlas för sjukdomen, ska du avstå från sex. Efter behandlingen är slut ska du använda kondom tills uppföljningen.