Muita seksin välityksellä tarttuvia tauteja

Sivu on viimeksi tarkistettu 22.2.2024

On olemassa myös sellaisia Suomessa harvinaisia, seksin välityksellä tarttuvia sairauksia, joita ei niiden harvinaisuuden vuoksi testata osana seksitautitestausta. Näiden sairauksien kohdalla lääkäri tekee arvion niiden testauksen ja hoidon tarpeesta, kun oireet jatkuvat ja muut seksitaudit ja oireiden aiheuttajat on suljettu pois. Esimerkkejä tällaisista Suomesssa harvinaisista seksitaudeista ovat trikomoniaasi ja Mycoplasma genitalium.

Trikomoniaasi on loisen aiheuttama seksitauti, jonka oireita ovat esimerkiksi emättimen runsas, pahanhajuinen ja kupliva valkovuoto, jossa voi toisinaan olla verta, turvotus ja kutina alapäässä ja kivun tunne virtsatessa.

Trikomoniaasi on Suomessa nykyään erittäin harvinainen seksitauti, mutta muualla maailmassa hyvin yleinen. Noin 50 prosenttia kaikista trikomoniaasitartunnoista on täysin oireettomia.

Trikomoniaasia testataan ottamalla emättimen vuodosta näyte, joka tutkitaan mikroskoopilla. Henkilöiltä, joilla on penis, näytteitä ei yleensä oteta. Trikomoniaasi hoidetaan siihen tehoavalla antibiootilla, jonka määrää lääkäri. Trikomoniaasin osalta tulevat maksettavaksi tavalliset julkisen terveydenhuollon terveyskeskus- ja poliklinikkamaksut.

Mycoplasma genitalium on seksikontaktissa tarttuva bakteeri, joka voi aiheuttaa virtsaputken ja kohdunkaulan tulehdusta.

Mycoplasma genitalium -bakteeri voi aiheuttaa klamydian kaltaisia oireita, kuten kirvelyä virtsatessa, tihentynyttä virtsaamistarvetta, poikkeavaa valkovuotoa tai veristä tiputteluvuotoa ja limavuotoa peniksen virtsaputken suulta. Sen on epäilty aiheuttavan myös sisäsynnytintulehduksia. Tartunta voi myös olla oireeton.

Mycoplasma genitalium testataan virtsasta tai kohdunkaulan kanavasta ja sitä hoidetaan siihen soveltuvalla antibiootilla, jonka määrää lääkäri. Mycoplasma genitaliumin osalta tulevat maksettavaksi tavalliset julkisen terveydenhuollon terveyskeskus- ja poliklinikkamaksut.