20.6.2022

Prep-lääkityksen aikana saadut hiv-tartunnat ovat erittäin harvinaisia 

Henkilö pitää kädessään pilleriä. Kuvassa on teksti PrEP -pre-exposure prophylaxis.

Brittiläinen Aidsmap-sivusto julkaisi 22.5.2022 kansainvälisen tutkimuskatsauksen prep-lääkityksen aikana todetuista hiv-tartunnoista. Tämä artikkeli tiivistää katsauksessa esitellyt keskeisimmät tutkimustulokset.  

Pikafaktat

  • Prep (pre-exposure prophylaxis) on lääkitys, joka on tarkoitettu hiv-negatiivisten seksuaalisesti aktiivisten henkilöiden käyttöön ehkäisemään hiv-tartuntaa. 
  • Kun prepiä käytetään ohjeiden mukaisesti, antaa se lähes 100 prosenttisen suojan hiv-tartuntaa vastaa 
  • Prepin käyttäjiä on maailmanlaajuisesti noin miljoona 
  • Tieteellisissä julkaisuissa on raportoitu vain yksittäisiä tapauksia, joissa henkilö on saanut hivin huolimatta prepin ohjeiden mukaisesta käytöstä 
  • Suurin riski saada hiv-tartunta prepin käytön aikana liittyy prep-lääkkeen epäsäännölliseen käyttöön 
  • Prepiä ohjeiden mukaan käyttäneiden hiv-tartunnat ovat yleensä johtuneet altistumisesta harvinaiselle hi-viruksen alatyypille, joka on vastustuskykyinen prep-lääkityksessä käytetyille lääkeaineille. 

Prep suojaa tehokkaasti hiv-tartunnalta 

Prep-lääkitys estää lähes 100 prosenttia hiv-tartunnoista, kun sitä käytetään oikein ja lääkepitoisuus elimistössä pysyy riittävän korkeana. 

Useimmissa tapauksissa, joissa henkilö on saanut hiv-tartunnan prepin käytöstä huolimatta, lääkettä ei ole käytetty ohjeiden mukaisesti. Ohjeiden vastaisen käytön seurauksena lääkepitoisuus kehossa saattaa päästä laskemaan liian alhaiseksi, eikä lääkkeen teho riitä torjumaan hiv-tartuntaa. 

On erittäin harvinaista, että prepin käyttäjä, jolla on tarpeeksi korkea lääkepitoisuus kehossaan, saisi hiv-tartunnan. Tällaisia tapauksia on koko lääkityksen olemassaolon aikana maailmanlaajuisesti raportoitu alle 20, vaikka käyttäjiä arvioidaan olevan noin miljoona. 

Mistä prep-lääkityksen aikana todetut hiv-tartunnat johtuvat? 

Lähes kaikki prepiä säännöllisesti käyttäneiden hiv-tartunnat uskotaan tulleen tilanteissa, joissa tartunnan aiheuttanut hi-virus on vastuskykyinen prep-lääkityksessä käytettäville lääkeaineille.  

Kolmessa tapauksessa, joissa prepin käyttäjä sai hiv-tartunnan, löytyi peräaukosta myös LGV, joka on yksi klamydian muoto. Vaikka suoraa näyttöä ei ole, lääkärit olettavat, että LGV:n aiheuttama peräsuolen kudoksen tulehdus on edesauttanut hivin tarttumista. 

Prep-lääkitystä tulee aina käyttää ohjeiden mukaisesti 

Hi-viruksen vastustuskyky lääkeaineelle voi kehittyä myös tilanteessa, jossa henkilö saa hiv-tartunnan käytettyään prep-lääkitystä ohjeiden vastaisesti ja jatkaa prepin käyttöä tietämättä saaneensa hiv-tartunnan. Tästä syystä lääkkeen ohjeiden mukainen käyttö ja säännöllinen hiv-testissä käyminen on erittäin tärkeää. 

Prep-lääkitys ei toimi sellaisenaan hivin lääkehoitona, vaikka se sisältää samoja lääkeaineita, joita voidaan käyttää osana hivin hoitoa. 

Kuinka yleisiä prep-lääkkeille vastuskykyiset hi-viruskannat ovat? 

Altistuminen hi-virukselle, joka on vastustuskykyinen prep-hoidossa käytettäville lääkeaineille, on hyvin epätodennäköistä. Hiv ei myöskään tartu henkilöltä, joka on toimivalla hiv-lääkityksellä, siinäkään tapauksessa, että tällä henkilöllä olisi elimistössään hi-viruskanta, joka olisi vastustuskykyinen prep-hoidossa käytetyille lääkeaineille.  

Hivin hoidossa on valittavana useita lääkeyhdistelmiä ja hoito pystytään toteuttamaan niissäkin tapauksissa, joissa virus on yhdelle tai useammalle hiv-lääkkeelle vastustuskykyinen. 

Lopuksi 

Prep-lääkitys on ollut käytössä maailmalla jo kymmenen vuotta ja se on erittäin tehokas hivin ehkäisykeino henkilöille, joilla on kohonnut riski saada hiv-tartunta.  

Ehdottomasti merkittävin riskitekijä hivin saamiseen prepin käytön aikana on lääkkeen ohjeiden vastainen käyttö. Jos prepiä käytetään ohjeiden mukaisesti, pysyy lääkepitoisuus elimistössä riittävänä ja prep ehkäisee hiv-tartuntoja lähes 100 prosenttisesti. 

Muita artikkeleja prepistä:

21.12.2021 Tiesitkö, että prep-lääkitykseen kuuluu aina lääkärin seuranta?
1.7.2021 Prep on nyt maksuton – Tehokas hivin ennaltaehkäisylääke tavoittaa entistä useampia