18.4.2023

Miksi seksitautien testaus prep-hoidon yhteydessä on tärkeää? 

Mies katsoo suoraan kohti, edessä pöydällä on prep-lääkepurkki.

Hivpointin Ehkäise – testaa – hoida – nauti -kampanjassa vuosina 2021 ja 2022 toteutettujen kyselyjen tulosten perusteella osa prepiin liittyvistä perusasioista tiedettiin hyvin: prep suojaa oikein käytettynä tehokkaasti hiv-tartunnalta, mutta ei muilta seksitaudeilta. Kuitenkin prep-lääkitykseen liittyvä säännöllinen seuranta, johon kuuluu seksitautien testaus, oli kyselyn perusteella huomattavasti heikommin tiedossa.  

Prepin käytön lisääntyessä ilman kondomia tapahtuvaa seksiä on todennäköisesti entistä enemmän ja tästä syystä on tärkeää osallistua säännöllisesti seksitautien testaamiseen. Vain tällä tavalla mahdolliset seksitautitartunnat päästään toteamaan ja hoitamaan. Prep-lääkitykseen liittyvä kolmen kuukauden välein tapahtuva seksitautien testaus varmistaa oireettomien tartuntojen löytämisen ja tartuntojen hoitaminen estää jatkotartunnat seksikumppaneihin. Sen lisäksi, että mahdolliset oireettomat tartunnat voidaan löytää kolmen kuukauden välein tapahtuvissa testeissä, on tärkeää hakeutua testeihin aina silloin, kun on seksitautien oireita.  

Prep-lääkityksen käyttöön kuuluvalla seurannalla pyritään varmistamaan hoidon toimivuus ja siihen sitoutuminen on myös edellytys lääkityksen saamiselle: jatkoreseptin uudelle lääkekuurille saa vain, kun käy seurantaan kuuluvissa testeissä kolmen kuukauden välein. 

Prep-seurantaan liittyviä laboratoriokokeita ovat: 

  • Hiv 
  • Klamydia 
  • Tippuri 
  • Kuppa 
  • A-hepatiitti (hoidon alussa)
  • B-hepatiitti (hoidon alussa)
  • C-hepatiitti (hoidon alussa ja myöhemmin tarvittaessa) 
  • Kreatiniini (munuaisten toimintaa mittaava testi). Prep-lääkityksen seuranta on tärkeää myös mahdollisten sivuvaikutusten vuoksi. Prep-lääkitys voi vaikuttaa munuaisten toimintaan. Tämän vuoksi prepin seurantaan kuuluu seksitautitestien ohella kolmen (tai mikäli arvot normaalit niin kuuden) kuukauden välein myös munuaisten toimintaa mittaava testi. 

Oletko kiinnostunut aloittamaan prep-hoidon? Varaa aika Hivpointin prep-neuvontaan neuvontapalveluistamme tai lähetä sähköpostia prep@hivpoint.fi.