14.1.2020

Näin puhut nuorten kanssa seksitautien ehkäisystä

Seksitaudeista ja niiden ehkäisystä on tärkeää keskustella nuorten kanssa. Oikean tiedon avulla nuori voi suojautua seksitaudeilta ja välttyä turhilta peloilta. Seksitaudeista puhutaan nuorten kanssa neutraalisti ja seksitautien ehkäisystä myönteisesti! Nuorten parissa työskentelevä ammattilainen on loistava henkilö keskustelemaan nuorten kanssa seksitautien ehkäisystä.

Seksitauteihin ja ehkäisyyn voi suhtautua kuin mihin tahansa terveyteen liittyvään aiheeseen: päihteistä, liikunnasta ja terveistä elämäntavoista voi keskustella nuorten kanssa neutraalisti, oikeaa tietoa antaen. Niin myös seksitaudeista. Tuo esiin perustiedot seksitaudeista ja keskity käsittelemään niiden ehkäisyä. Nuoret haluavat ja tarvitsevat tietoa seksitaudeilta suojautumisesta monenlaisissa seksitavoissa. Ohjeistus turvalliseen seksiin tarvitaan niin penis-emätinyhdyntään, suuseksiin kuin anaaliseksiin liittyen.

Tutustukaa yhdessä ehkäisyvälineisiin

Tutustu nuorten kanssa yhdessä erilaisiin kondomeihin, suuseksisuojiin ja liukuvoiteisiin.

  • Käykää läpi kondomin käytön ohjeet. Millaisia kondomeja on olemassa: ominaisuudet, materiaalit, koot ja mallit? Kuinka löytää sopiva kondomi ja miten mitataan sopivan kondomin koko?
  • Vertailkaa liukuvoiteiden erilaisia koostumuksia. Mikä liukuvoide sopii lateksikondomin kanssa käytettäväksi? Millainen kondomi sopii öljypohjaisten liukuvoiteiden kanssa käytettäväksi?
  • Tutustukaa, miltä suuseksisuoja näyttää ja tuntuu? Miten kondomista voi tehdä suuseksisuojan? Katso ohjeet tästä.
  • Kannusta nuoria tutustumaan ennakkoluulottomasti erilaisiin kondomeihin, suuseksisuojiin ja liukuvoiteisiin.
  • Rohkaise nuoria puhumaan ehkäisystä avoimesti oman kumppanin kanssa.
  • Pohtikaa yhdessä, mitkä tekijät vaikuttavat nautintoon seksissä ja turvallisuuteen seksissä?

Tule mukaan: Tule hakemaan lisää vinkkejä keskusteluun ja toiminnallisia harjoituksia seksitautien ehkäisyyn liittyen NUORI2020 (14-16.1.2020) ja EDUCA2020 -tapahtumissa (24-25.1.2020)!
Osallistu työpajaan: Vinkkejä ja menetelmiä seksuaalikasvatukseen -työpaja, NUORI2020 -tapahtumassa 15.1. klo 14-15.30, Tampere-talolla.

Faktaa seksitaudeista ja ehkäisyvälineistä

Yleisimpiä seksitauteja Suomessa ovat klamydiakondylooma ja genitaaliherpes. Uusia klamydiatartuntoja todetaan vuosittain noin 15 000, joista valtaosa alle 25-vuotiailla nuorilla. Seksitaudit ovat usein oireettomia, joten testeissä käyminen on tärkeää seksitaudin toteamiseksi ja oikean hoidon saamiseksi. Kun seksitautitartunta löytyy ajoissa, taudit eivät tartu eteenpäin eivätkä aiheuta terveyshaittoja. Julkisessa terveydenhuollossa seksitautien testaaminen on maksutonta ja jokaisella on oikeus päästä testeihin. Seksitaudit tarttuvat monissa seksitavoissa ja on tärkeää antaa tietoa eri seksitapoihin soveltuvista turvaseksivälineistä: erilaisista kondomeista, suuseksisuojista ja liukuvoiteista.

Kondomi ehkäisee oikein käytettynä tehokkaasti sekä seksitauteja että ei-toivottuja raskauksia. Kondomeja on kooltaan, malliltaan ja materiaaliltaan erilaisia ja sopivan löytääkseen kannattaa kokeilla erilaisia kondomeja. Vain kokeilemalla löytyy itselle, kumppanille tai seksitapaan sopiva vaihtoehto. Sopiva kondomi lisää turvallisuutta ja nautintoa seksissä. Lue ja kysy lisää kondomista ja sen käytöstä.

Liukuvoiteen käyttö on suositeltavaa kondomin kanssa. Lateksikondomin kanssa sopii vesi- ja silikonipohjainen liukuvoide. Liukuvoide lisää nautintoa, pitää limakalvot kunnossa ja kondomin ehjänä. Liukuvoidetta voi laittaa kondomin päälle, seksilelun päälle, emättimeen ja anaaliin. Liukuvoiteesta puhuminen on tärkeää, kun puhutaan seksitautien ehkäisystä ja nautinnosta. Lue lisää täältä.

Suuseksisuoja on lateksista valmistettu ohut liina, jonka avulla voidaan ehkäistä seksitauteja, kun hyväillään suulla genitaaleja tai peräaukkoa. Suuseksisuoja asetetaan emättimen tai peräaukon päälle ennen suulla hyväilyä. Suuseksi on yksi yleisimmistä seksitavoista ja seksitaudit voivat tarttua suuseksissä sukuelimiin, nieluun tai peräaukkoon. Suuseksisuojan voi myös leikata kondomista, katso ohjeet tästä.

Sisäinen kondomi, tunnetaan myös nimellä naisten kondomi. Sisäinen kondomi on isompi kuin tavallinen kondomi ja sitä voi käyttää emättimessä tai anaalissa. Sisäisen kondomin voi asettaa paikalleen halutessaan jo hyvissä ajoin ennen penetraatioseksiä.

Hivpoint tuottaa materiaalia seksuaalikasvatuksen tueksi, lue lisää ja ota työkalut käyttöösi.