Muut seksitaudit

Hivin lailla muutkin seksitaudit voivat tarttua suojaamattomassa emätin- ja anaaliyhdynnässä sekä suuseksissä. Niiltä voi suojautua käyttämällä yhdynnässä kondomia ja liukuvoidetta sekä suuseksissä joko kondomia tai suuseksisuojaa. Seksitaudit eivät voi tarttua suudellessa tai esimerkiksi käsin kumppania hyväiltäessä.

Yhdynnässä on suurin mahdollisuus seksitautien tarttumiseen, ja siksi siinä suojautuminen on erityisen tärkeää. Suuseksissä hivin suhteen riski on ainoastaan sillä osapuolella, joka hyväilee suullaan toisen sukuelimiä. Muut seksitaudit voivat tarttua suuseksissä molemmille osapuolille, ja ne tarttuvat huomattavasti hiviä helpommin. Klamydia on selvästi yleisin seksitauti Suomessa. Joka vuosi tartuntoja todetaan n. 13 000.

Suurin osa seksitaudeista on täysin oireettomia, joten ainoastaan seksitautitesteissä käymällä voi selvittää, onko itsellä jokin seksitauti vai ei.

On tärkeää tietää oma tilanteensa, jotta saa tarvittaessa oikean hoidon, eikä tietämättään tartuta seksitautia toiseen ihmiseen. Seksitaudin saa usein henkilöltä, joka ei itse tiedä tartunnastaan. Hoitamattomana seksitaudit voivat aiheuttaa vakavia seurauksia, kuten lapsettomuutta. Hoitamaton seksitauti lisää myös hiv-riskiä.

Ainoastaan herpes ja kondylooma todetaan ja hoidetaan oireiden perusteella. Niitä ei tarvitse miettiä ellei oireita ole.

Milloin testiin?

Seksitautitesteihin kannattaa mennä aina, jos on ollut suojaamatonta seksiä uuden tai satunnaisen kumppanin kanssa.

Seksitautitesteihin voi hakeutua maksutta omaan terveyskeskukseen, sukupuolitautien poliklinikalle tai opiskelijaterveydenhuoltoon. Maksullisia tutkimuksia saa yksityisiltä lääkäriasemilta.

Ilmaisia ja nimettömiä hiv-testejä ottavat Hivpoint (Helsinki, Tampere, Oulu) ja Suomen Punaisen Ristin Pluspisteet (Turku, Seinäjoki, Jyväskylä, Kuopio ja Joensuu).

Kerro tartunta-ajankohdasta sekä seksitavasta (emätinyhdyntä, anaaliyhdyntä, suuseksi), jotta saat oikeanlaiset testit. Seksitautien hoito on ilmaista lukuun ottamatta kondylooman ja herpeksen hoitoa.