Muut seksitaudit

Hivin lailla muutkin seksitaudit voivat tarttua suojaamattomassa emätin- ja anaaliyhdynnässä sekä suuseksissä. Niiltä voi suojautua käyttämällä yhdynnässä kondomia ja liukuvoidetta sekä suuseksissä joko kondomia tai suuseksisuojaa.

Muut seksitaudit voivat tarttua suuseksissä molemmille osapuolille, ja ne tarttuvat huomattavasti hiviä helpommin. Klamydia on selvästi yleisin seksitauti Suomessa. Joka vuosi tartuntoja todetaan n. 13 000.

Suurin osa seksitaudeista on täysin oireettomia, joten ainoastaan seksitautitesteissä käymällä voi selvittää, onko itsellä jokin seksitauti vai ei. Kerro tartunta-ajankohdasta sekä seksitavasta (emätinyhdyntä, anaaliyhdyntä, suuseksi), jotta saat oikeanlaiset testit. Seksitautien hoito on ilmaista lukuun ottamatta kondylooman ja herpeksen hoitoa.

On tärkeää tietää oma tilanteensa, jotta saa tarvittaessa oikean hoidon, eikä tietämättään tartuta seksitautia toiseen ihmiseen. Seksitaudin saa usein henkilöltä, joka ei itse tiedä tartunnastaan. Hoitamattomana seksitaudit voivat aiheuttaa vakavia seurauksia, kuten lapsettomuutta. Hoitamaton seksitauti lisää myös hiv-riskiä.

Milloin ja minne testiin?

Seksitautitesteihin kannattaa mennä aina, jos on ollut suojaamatonta seksiä kumppanin kanssa, jonka tilanteesta seksitautien suhteen ei ole varmuutta.

Seksitautitesteihin voi hakeutua omaan terveyskeskukseen, sukupuolitautien poliklinikalle, opiskelija- tai työterveyshuoltoon ja yksityisille lääkäriasemille.

Ilmaisia ja nimettömiä hiv-testejä ottavat Hivpoint (Helsinki, Tampere, Oulu) ja Suomen Punaisen Ristin Pluspisteet (Turku, Seinäjoki, Jyväskylä, Kuopio ja Joensuu).