Yleistä tietoa matkailuun liittyvästä hiv- ja seksitautiriskistä

Sivu on viimeksi tarkistettu 8.10.2020

Suomalaisten hiv-tartunnoista noin puolet saadaan ulkomailla matkailun yhteydessä. Matkailuun voi liittyä kohonnut hiv-tartunnan riski, sillä monissa suomalaisten suosimissa maissa ja kohteissa hiv on huomattavasti yleisempi kuin kotimaassa.

Suomalaiset matkustavat paljon ja tekevät jopa kahdeksan miljoonaa erilaista vapaa-ajan matkaa vuodessa. Matkalle lähdetään rentoutumaan, irrottautumaan arjesta ja hankkimaan uusia kokemuksia. Matkailuun tiedetään yleisesti liittyvän taipumus ottaa suurempia riskejä kuin omassa arjessa, jolloin esimerkiksi kondomin käyttö saattaa jäädä. Matkailijoiden merkittävin riski liikenteen ja alkoholin ohella liittyykin seksiin. Alkoholia tai muita päihteitä käytettäessä arviointikyky laskee, mikä lisää riskinottoa matkoilla entisestään – myös seksin osalta.

Eniten hiv- ja seksitautitartuntoja saadaan Thaimaassa, Venäjällä, Virossa ja Espanjassa matkustaessa, mutta suomalaiset matkailijat ovat saaneet hiv-tartuntoja eri puolilta maailmaa.

Ota kondomit mukaan matkalle ja vahingon sattuessa käy testissä!

Kondomi ehkäisee tehokkaasti hiv- ja seksitautitartuntoja. Kondomit on hyvä ottaa mukaan jo Suomesta, sillä niiden saatavuus ja laatu voivat vaihdella riippuen matkakohteesta.

Useimmiten tartunnat on saatu seksissä ilman kondomia, joten jos tällainen tilanne on matkalla ollut, on suositeltavaa käydä hiv- ja seksitautitesteissä. Testaus on tärkeää oman tilanteen selvittämiseksi, sillä kaikki seksitaudit voivat olla oireettomia. Testeihin pääsee esimerkiksi omalla terveysasemalla tai sukupuolitautien poliklinikalla. Testeihin hakeutuessa on hyvä kertoa riskitilanteen olleen ulkomaanmatkalla.

Hivpoint neuvoo ja palvelee matkailijoita

Hivpointin neuvontapalveluissa vastataan matkailuun liittyviin kysymyksiin. Jos olet epävarma, tarvitsetko testiä tai mihin sinun tulisi hakeutua testiä varten, soita numeroon 0207 465 705 tai lähetä viestiä hivpoint.fi chatissa, me neuvomme. Voit myös lukea nettineuvonnasta muiden matkailijoiden kysymyksiä.

Laajennettua palvelua Thaimaahan ja Venäjälle matkaileville miehille

Viime vuosina yli puolet matkailuun liittyvistä hiv-tartunnoista on saatu Thaimaasta ja Venäjältä. Tämän takia Hivpoint tarjoaa kohdennettuja palveluita näihin maihin matkaileville. Riskittä reissussa- hanke on suunnattu Venäjälle matkaileville keski-ikäisille ja sitä vanhemmille miehille ja Turvallisesti Thaimaassa- kampanja keskittyy Thaimaahan matkailevien neuvontaan.