Tietoa ja testausta Venäjälle matkaileville miehille

Sarjakuvamies on lähdössä matkalle. Hänellä on passi yhdessä kädessä ja kondomi toisessa kädessä.

Sivu on viimeksi tarkistettu 1.3.2024

Ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle. Lue Ulkoministeriön matkustustiedote täältä >>

Suomalaisten hiv-tartunnoista merkittävä osa saadaan Venäjän matkoilla. Vaikka juuri nyt Venäjälle ei paljon reissatakaan, kannattaa hiv-testi tehdä, jos on joskus matkaillessa ollut seksiä ilman kondomia. Hiv-tartunta voi olla vuosiakin oireeton, eikä sitä voi päätellä omien oireiden perusteella tai kumppanin ulkonäön tai olemuksen mukaan. Ainoastaan hiv-testissä käyminen varmistaa asian.

Missä pääsee hiv- ja muihin seksitautitesteihin?

Hiv- ja muihin seksitautitesteihin voi hakeutua seuraaviin toimipaikkoihin, joissa testaus on asiakkaalle maksuton. Hiv-testauksen osalta tulisi olla mahdollisuus saada testi myös nimettömänä.

Lisäksi yksityiset lääkäriasemat tekevät hiv- ja muita seksitautitestejä. Yksityisellä lääkäriasemalla testit ovat asiakkaalle maksullisia.

Hiv-testin voi tehdä myös kotona

Voit testata hivin myös hiv-kotitestillä. Hiv-kotitesti on luotettava ja helppo tapa testata hiv-tartunta oman kodin yksityisyydessä ja rauhassa. Hiv-kotitestin voi tilata esimerkiksi Hivpointin verkkokaupasta tai verkkoapteekeista.

Aurotest VIH -merkkinen hiv-kotitestipakkaus

Milloin kannattaa mennä hiv-testiin?

Hiv- ja muihin seksitautitesteihin on syytä hakeutua, jos on ollut seksiä ilman kondomia. Hiv-testiin kannattaa hakeutua aikaisintaan silloin, kun mahdollisesta tartuntatilanteesta on kulunut 4–6 viikkoa. Negatiivinen testitulos on varma, kun riskitilanteesta on kulunut kolme kuukautta.

Miksi hiv-testiin olisi hyvä mennä matkan jälkeen?

Suomalaisilla todetuista uusista hiv-, kuppa- ja tippuritartunnoista lähes puolet saadaan ulkomailla oleskelun tai matkailun aikana suojaamattoman seksin välityksellä. Monissa suomalaisten suosimissa matkakohteissa hiv-tartuntojen tilanne on huomattavasti haastavampi kuin Suomessa, mikä lisää hivin tartuntariskiä ulkomailla.

Tilastot kertovat, että erityisesti Venäjällä matkailleet suomalaiset keski-ikäiset ja sitä vanhemmat miehet ovat saaneet hiv-tartuntoja, kun heillä on ollut matkan aikana seksiä ilman kondomia. Tästä syystä Hivpoint onkin perinteisesti järjestänyt turvaseksipartiointeja Venäjän raja-asemien tuntumassa korona- ja sota-aikaa lukuun ottamatta.

Miksi pitäisi mennä testiin, jos ei ole mitään oireita?

Yleinen harhaluulo on, ettei voi olla hiv-tartuntaa, koska ei ole mitään oireita. Hiv-tartuntaa ei voi kuitenkaan päätellä oireiden perusteella, sillä vain alle puolet tartunnan saaneista saa ensioireita. Ainoastaan käymällä hiv-testissä saa varmuuden, onko hiv-tartuntaa vai ei.  

On hyvä muistaa, että vaikka matkailu Venäjälle onkin nyt vähentynyt, hiv-tartunnan tai jonkun muun seksitaudin voi saada myös Suomessa suojaamattoman seksin välityksellä. Hiv- ja muissa seksitautitesteissä kannattaa käydä aina, jos on ollut useampia tai uusia seksikumppaneita, joiden kanssa ei ole käyttänyt kondomia.

Jos sinulla on ollut suojaamatonta seksiä joskus aiemmin, vaikka vuosiakin sitten, etkä ole vielä käynyt testeissä, tee se nyt! Testeihin kannattaa hakeutua mahdollisimman pian riskitilanteiden jälkeen, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä. Hiviin ja muihin seksitauteihin on olemassa hyvä hoito, joka kannattaa aloittaa, vaikka tartunnasta olisi jo kulunut aikaa.

Helsingissä pääset ilmaiseen hiv-testiin myös Hivpointin toimipisteellä. Lue lisää hiv-pikatestauspalvelustamme sekä seksitautien testauspalvelustamme.

Muita keinoja suojautua hiv-tartunnalta

Hiv-tartunnalle ei voi tietämättään altistua, sillä hiv ei tartu arkipäivän kontakteissa. Tartunnalta voi suojautua käyttämällä kondomia ja liukuvoidetta emätin- ja anaaliyhdynnässä sekä suuseksissä.

Hiv-tartunnan ehkäisyyn on olemassa prep-ennaltaehkäisylääkitys sekä pep-jälkiehkäisylääkitys. Pep-jälkiehkäisylääkitys pitää ottaa 72 tunnin kuluessa riskitilanteesta.

Ole yhteydessä meihin!

Kaikki neuvontapalvelumme ovat luottamuksellisia, ja niihin voi ottaa yhteyttä nimettömästi.