Riskittä reissussa -hanke tarjoaa tietoa ja testausta Venäjälle matkaileville miehille

Sarjakuvamies on lähdössä matkalle. Hänellä on passi yhdessä kädessä ja kondomi toisessa kädessä.

Sivu on viimeksi tarkistettu 27.10.2020

Riskittä reissussa -hanke tarjoaa tietoa ja testausta Venäjälle matkaileville miehille. Tältä sivulta saat vinkkejä siihen, miten pitäisi toimia, jos on ollut suojaamatonta seksiä matkan aikana tai kotimaassa.

Hivpointin Kumit koeajoon -kampanja tarjoaa nyt kondomien kokeilupakkauksen! Pakkaus sisältää muutamia erilaisia kondomeja ja liukuvoidetta. Tilaa omasi ilmaiseksi täältä 16.12.2020 mennessä. Kokeilupakkaus toimitetaan kirjeenä kaikkialle Suomeen.

Miksi hiv-testiin pitäisi mennä matkan jälkeen?

Suomalaisilla todetuista uusista hiv-, kuppa- ja tippuritartunnoista saadaan lähes puolet joko ulkomailla oleskelun tai matkailun aikana suojaamattoman seksin välityksellä. Monissa suomalaisten suosimissa matkakohteissa hiv-tilanne on huomattavasti synkempi kuin Suomessa, mikä lisää hivin tartuntariskiä ulkomailla.

Tilastot kertovat, että erityisesti Venäjällä matkailleet suomalaiset keski-ikäiset ja sitä vanhemmat miehet ovat saaneet hiv-tartuntoja, kun heillä on ollut matkan aikana seksiä ilman kondomia. Tästä syystä Hivpoint onkin perinteisesti järjestänyt turvaseksipartiointeja Venäjän raja-asemien tuntumassa – tätä poikkeusvuotta lukuun ottamatta. Tällä hetkellä Riskittä reissussa -hanke tarjoaa tietoa ja testausta Venäjälle matkaileville miehille ja kampanjoinnillaan muistuttaa hiv- ja muiden seksitautien testaamisen tärkeydestä.

Lue lisää Riskittä reissussa -hankkeesta tästä

Miksi pitäisi mennä testiin, jos ei ole mitään oireita?

Yleinen harhaluulo on, ettei voi olla hiv-tartuntaa, koska ei ole mitään oireita. Hiv-tartuntaa ei voi kuitenkaan päätellä oireiden perusteella; vain alle puolet tartunnan saaneista saa ensioireita. Ainoastaan käymällä hiv-testissä saa varmuuden onko hiv-tartuntaa vai ei.  

Nyt korona-aikana on hyvä muistaa, että vaikka matkailu onkin vähentynyt, hiv-tartunnan tai jonkun muun seksitaudin voi saada myös Suomessa suojaamattoman seksin välityksellä. Hiv- ja muissa seksitautitesteissä kannattaa käydä aina, jos on ollut useampia tai uusia seksikumppaneita, joiden kanssa ei ole käyttänyt kondomia.

Jos sinulla on ollut suojaamatonta seksiä joskus aiemmin, vaikka vuosiakin sitten, etkä ole vielä käynyt testeissä, tee se nyt! Testeihin kannattaa hakeutua mahdollisimman pian riskitilanteiden jälkeen, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä. Hiviin ja muihin seksitauteihin on olemassa hyvä hoito, joka kannattaa aloittaa, vaikka tartunnasta olisi jo kulunut aikaa.

Lue lisää hiv-testauksesta tästä

Milloin kannattaa mennä hiv-testiin?

Hiv- ja muihin seksitautitesteihin on syytä hakeutua, jos on ollut seksiä ilman kondomia.  Hiv-testiin kannattaa hakeutua aikaisintaan silloin, kun mahdollisesta tartuntatilanteesta on kulunut 4-6 viikkoa. Negatiivinen testitulos on varma, kun riskitilanteesta on kulunut kolme kuukautta tai kauemmin.

Missä pääsee hiv- ja muihin seksitautitesteihin?

Hiv- ja muihin seksitautitesteihin voi hakeutua seuraaviin toimipaikkoihin, joissa testaus on asiakkaalle maksuton. Hiv-testauksen osalta tulisi olla mahdollisuus saada testi myös nimettömänä.

  • terveysasemat
  • sukupuolitautien poliklinikat
  • opiskelijaterveydenhuolto
  • työterveyshuolto

Hivpointin toimistolla pääset ilmaiseen hiv-testiin Helsingissä, Tampereella ja Oulussa.
Lue lisää tästä

Lisäksi yksityiset lääkäriasemat tekevät hiv- ja muita seksitautitestejä. Yksityisellä lääkäriasemalla testit ovat asiakkaalle maksullisia.

Hiv-testin voi tehdä myös kotona

Aurotest VIH -merkkinen hiv-kotitestipakkaus

Voit testata hivin myös hiv-kotitestillä. Hiv-kotitesti on luotettava ja helppo tapa testata hiv-tartunta oman kodin yksityisyydessä ja rauhassa. Hiv-kotitestin voi tilata esimerkiksi Hivpointin verkkokaupasta tai verkkoapteekeista.

Muita keinoja suojautua hiv-tartunnalta

Hiv-tartunnalle ei voi tietämättään altistua, sillä hiv ei tartu arkipäivän kontakteissa. Tartunnalta voi suojautua käyttämällä kondomia ja liukuvoidetta emätin- ja anaaliyhdynnässä sekä suuseksissä.  

Hiv-tartunnan ehkäisyyn on olemassa prep-estolääkitys ja pep-jälkiehkäisylääkitys. Pep-jälkiehkäisylääkitys pitää ottaa 72 tunnin kuluessa riskitilanteesta.

Lue lisää prepistä tästä >>

Lue lisää pepistä tästä >>

Riskittä reissussa -hanke tarjoaa tietoa ja testausta Venäjälle matkaileville miehille

Ole siis yhteydessä meihin!
Puhelinneuvonta ma-to klo 9.30-12 numerossa 0207 465 705
Chat ma-to klo 12.30-15.30 osoitteessa www.hivpoint.fi

Kaikki neuvontapalvelumme ovat luottamuksellisia ja niihin voi ottaa yhteyttä nimettömästi.