Turvallisesti Thaimaassa – Tärppejä Thaimaan matkailijoille hivistä, seksitaudeista, niiden testauksesta ja hoidosta

Sivu on viimeksi tarkistettu 14.6.2021

Suomalaisten hiv-tartunnoista noin puolet saadaan matkaillessa. Merkittävä osa näistä saadaan Thaimaassa suojaamattoman seksin välityksellä. Thaimaassa seikkaillessa hiv-tartunnan riski on suurempi, sillä tartuntojen esiintyvyys on kymmenkertainen verrattuna Suomeen. Kondomi jää herkästi takataskuun, kun kumppani vaikuttaa terveeltä. Seksikumppanin hiv-tartuntaa ei kuitenkaan voi päätellä esimerkiksi ulkonäöstä tai käytöksestä.

Vaikka juuri nyt ei paljon reissatakaan, kannattaa hiv-testi tehdä jos on joskus ollut seksiä ilman kondomia matkaillessa. Hiv-testiin kannattaa hakeutua aikaisintaan silloin, kun mahdollisesta tartuntatilanteesta on kulunut 4-6 viikkoa. Negatiivinen testitulos on varma, kun riskitilanteesta on kulunut kolme kuukautta tai kauemmin. Koska sinä kävit viimeksi hiv-testissä? 

Testiin Suomessa

 • Hiv-testiin voi hakeutua omalle terveysasemalle tai sukupuolitautien poliklinikalle.
 • Voit testata hivin myös hiv-kotitestillä. Hiv-kotitesti on luotettava ja helppo tapa testata hiv-tartunta oman kodin yksityisyydessä ja rauhassa. Hiv-kotitestin voi tilata esimerkiksi Hivpointin verkkokaupasta tai verkkoapteekeista.
 • Hivpointin maksuton ja nimetön hiv-pikatestaus Helsingissä ajanvarauksella. Varaa aika puhelinneuvonnasta tai chat-neuvonnan kautta.

Hiviltä ja seksitaudeilta voi suojautua kondomilla

Hiv ja muut seksitaudit voivat tarttua emätin- ja anaaliyhdynnässä ilman kondomia. Suuseksissä hiv-tartunnan riski on pienempi, ja se voi tarttua sille osapuolelle, joka saa emätineritettä tai spermaa suuhunsa. Hivistä poiketen muut seksitaudit, kuten klamydia, tippuri ja kuppa, voivat tarttua suuseksissä kaikille osapuolille. Kaikki seksitaudit voivat olla oireettomia.

Kolmen kuvan sarjakuva. Kuva 1: Lentokone, jonka sisältä kuuluu keskustelua "Olipa ihana loma Thaimaassa" "Juu, ja kotisuomessa odottaa taas stressi ja piina!". Kuva 2: Kaksi miestä juttelevat. "Täytyy varata aika verikokeisiin ja inhoan piikkejä! Tulosten odottaminen käy hermoille, ja entä jos sain taudin!?". Kuva 3: Keskustelu jatkuu. "Eikö olisi paljon helpompi vain käyttää kondomia?" "Mutta kun se voi joskus vähentää tuntoherkkyyttä".

Kondomi suojaa hiviltä ja seksitaudeilta hyvin. Liukuvoiteen käyttö auttaa pitämään kondomin ehjänä ja lisää molempien osapuolten nautintoa. Anaaliyhdynnässä liukuvoiteen käyttö on erityisen tärkeää. Kondomin kanssa kannattaa käyttää vesi- tai silikonipohjaista liukuvoidetta. Erilaisten kosteusvoiteiden tai öljyjen käyttö haurastuttaa kondomia ja saattaa rikkoa sen.

Testit ja lääkitykset jo Thaimaassa?

Jos on ollut seksiä ilman kondomia, voi hiv- ja seksitautitestejä varten Thaimaassa hakeutua esimerkiksi alla luetelluille yksityisille lääkäriasemille. Tarkempi palvelutarjonta, aukioloajat ja hinnastot löytyvät klinikoiden omilta verkkosivuilta.

Hiv

Jos olet matkalla pidempään, voit hakeutua hiv-testiin jo Thaimaassa. Ensimmäisen hiv-testin voi tehdä kuukauden kuluttua mahdollisesta tartunnasta. Varmistustesti tulee ottaa vielä 3kk kohdalla, paitsi pep-lääkityksen jälkeen, jolloin varmistustesti otetaan 4kk:n kuluttua.

Muut seksitaudit

Mikäli seksitauteihin viittaavia oireita ilmenee jo matkan aikana, kannattaa hakeutua paikallisen lääkärin vastaanotolle, jotta tämä voi tarvittaessa määrätä sopivan antibioottihoidon. Hoito saatetaan aloittaa epäilyn perusteella ilman tarkempia laboratorionäytteitä. On hyvä ottaa talteen tiedot annetusta lääkkeestä, esimerkiksi säilyttämällä lääkepakkaus.

Klamydia, tippuri ja kuppa ovat eri bakteerien aiheuttamia seksitauteja, joiden hoitoon käytetään eri lääkkeitä ja lääkeyhdistelmiä. Omatoimisesti antibiootteja ei siis kannata syödä, vaan käydä lääkäriltä hakemassa omaan tilanteeseen sopiva lääkitys.

Jos on saanut seksitaudin hoitoa varten antibioottikuurin, on tärkeä muistaa hakeutua lääkäriin jälkitarkastukseen, jossa varmistetaan, että tartunta on parantunut. Kontrollinäyte otetaan yleensä kuukauden kuluttua lääkityksen loppumisesta. Mikäli ehtii palata Suomeen, voi jälkitarkastukseen hakeutua esimerkiksi omalle terveysasemalle tai sukupuolitautien poliklinikalle. Silloin on hyvä varata mukaan Thaimaassa saadun lääkityksen tiedot.

Thaimaassa tai Suomessa, Hivpoint neuvoo!

 • Hivpointin neuvontapuhelin Suomessa +358 207 465 705 (maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 9.30-12 Suomen aikaa)
 • Neuvontachat hivpoint.fi -nettisivuilla (maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin klo 12-15.30 Suomen aikaa)
 • Thaimaan ja Venäjän matkailijoita neuvotaan myös sähköpostitse matkailu@hivpoint.fi. Sähköpostilla tulleisiin kysymyksiin vastataan arkisin toimistoaikoina. Vastaamisessa voi olla pientä viivettä, joten kiireisissä asioissa, esimerkiksi pep-lääkitystä koskien, kannattaa ottaa yhteyttä neuvontapuhelimen tai chatin kautta.
 • Kaikkia Hivpointin neuvontapalveluita voi käyttää nimettömänä.

Hiv-tartunnan ehkäisyyn: pep- ja prep-lääkitykset

Kahden ruudun sarjakuva, joissa kaksi miestä puhuu PEP-lääkityksestä. Kuva 1: Mies sanoo "Tuli harratettua seksiä ilman kondomia viime yönä! Menin heti aamulla lääkäriin ja sain jälkiehkäisylääkkeet". Toinen mies vastaa: "Jälkiehkäisy? Öh, pelkäätkö, että tulit raskaaksi?". Kuva 2: Mies sanoo "En tietenkään! Hiv-tartuntaa voi jälkiehkäistä estolääkityksellä", toinen mies vastaa "Ahaa, luulin jo, että et ole kertonut ihan kaikkea itsestäsi".

PEP-lääkitys

Hivin jälkiehkäisyyn käytettävällä pep-lääkityksellä voidaan merkittävästi pienentää hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen. Pep-lääkitys tulee aloittaa 72 tunnin sisällä suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Mitä aiemmin lääkityksen aloittaa, sitä paremmin se suojaa. Lääkitys kestää kuukauden. Hiv-testi tulee tehdä lääkekuurin loputtua ja vielä 4 kuukauden kuluttua altistuksesta.

Thaimaassa seksityötä tekevä henkilö voi olla nk. ladyboy. He voivat olla transnaisia tai jonkin muunsukupuolisen identiteetin omaavia ihmisiä, joilla on yhteiskunnassa esiintyvän syrjinnän takia suurempi riski saada hiv-tartunta. Lääkitystä kannattaa hakea, jos on ollut yhdyntä ilman kondomia seksityöntekijän tai ladyboyn kanssa, tai jos on ollut miesten välistä suojaamatonta seksiä.

Thaimaassa matkailijat voivat saada PEP-lääkityksen lääkärin reseptillä. Asiakas maksaa saadun lääkityksen itse. Kustannukset ovat noin 100-1000 euroa lääkkeestä riippuen. Tällä sivulla alempana on mainittu joitakin klinikoita, joista PEP-lääkitystä voi Thaimaassa hakea.

Prep-lääkitys

Prep on hiv-tartunnan ennaltaehkäisyyn tarkoitettu lääkitys, joka estää tehokkaasti hivin tarttumisen. Se on tarkoitettu henkilöille, joilla ei ole hiv-tartuntaa, mutta riski sen saamiseen on huomattava. Prep-lääkitys ei suojaa muilta seksitaudeilta.

Prep on todettu tutkimuksissa tehokkaaksi hivin ennaltaehkäisykeinoksi. Sitä suositellaan henkilöille, joilla on seksiä ilman kondomia ja mahdollisesti useita seksikumppaneita. Myös viimeisen vuoden aikana todettu muu seksitautitartunta (esimerkiksi tippuri tai kuppa) ja hivin jälkiehkäisylääkityksen eli pepin käyttö ovat syitä harkita prep-lääkitystä.

Ennen prepin aloittamista tulee olla varma, ettei ole saanut hiv-tartuntaa. Hiv- ja muut seksitautitestit, hepatiittitestit sekä munuaisten toimintaa selvittävä verikoe otetaan ennen lääkityksen aloittamista. Näitä seurataan säännöllisesti koko lääkityksen käytön ajan. Prep-lääkitystä tulee käyttää aina lääkärin valvonnassa. Kontrollikäynnit ovat 3 kk:n välein.

Prep-lääkitystä käytetään lääkärin antaman lääkemääräyksen mukaan. Useimmiten hoito toteutetaan ottamalla yksi pilleri joka päivä samaan aikaan. Lääke on hyvin siedetty. Lieviä sivuoireita, kuten vatsavaivoja, voi ilmetä ohimenevästi aloituksen yhteydessä.

B-hepatiitin kantajilla prep voi vaikuttaa hepatiitin aktivoitumiseen elimistössä, joten on tärkeää, että hoidon toteutuksessa on mukana asiaan perehtynyt lääkäri. Kaikille matkailijoille suositellaan A- ja B-hepatiittirokotusten ottamista.

THL julkaisi keväällä 2019 prep-ohjeistuksen. Kyseessä on suositus, joka ei velvoita kuntia tai sairaanhoitopiirejä toimenpiteisiin. Suosituksen mukaisesti prep voidaan aloittaa hiv-hoitoon perehtyneen lääkärin toimesta julkisessa terveydenhuollossa tai yksityislääkärin vastaanotolla. Julkisella puolella prep-hoito aloitetaan paikkakunnasta riippuen joko sukupuolitautien poliklinikalla tai infektiopoliklinikalla. Prep-lääkkeet eivät ole Kela-korvattavia eivätkä ne kartuta lääkekattoa. Käyttäjä maksaa lääkkeet itse.

Thaimaassakin on mahdollista hakea prep-lääkitystä esimerkiksi yksityisiltä klinikoilta. Lääkityksen ja siihen liittyvät muut kustannukset maksaa käyttäjä. Mikäli harkitsee prepin aloittamista, on tärkeä huolehtia, että kaikki tarvittavat laboratoriokokeet tulee otettua, ja lääkkeen käyttö ja seuranta on säännöllistä. On hyvä huomioida, että esimerkiksi laboratoriokontrollien suhteen voi maiden välillä olla eroja käytännöissä.

Jos miettii, sopisiko prep-lääkitys omaan käyttöön, Hivpointin palveluista saa neuvontaa näihin kysymyksiin. Lomamatkaa varten lääkitys aloitetaan yleensä seitsemän vuorokautta ennen lähtöä. Mikäli haluaa prepin käyttöön lomansa ajaksi, kannattaa asia hoitaa kuntoon hyvissä ajoin ennen matkaa. Julkisiin terveyspalveluihin voi myös olla jonoa erityisesti pääkaupunkiseudulla. Lääkityksen saantia voi alkaa selvittää jo silloin, kun on tehnyt päätöksen matkalle lähtemisestä.

Klinikoiden yhteystietoja Thaimaassa:

Tarkista aina klinikoiden aukioloajat heidän omilta nettisivuiltaan.

Pulse Clinic, Bangkok

 • Bangkokissa kaksi klinikkaa, Silomilla ja Nanalla. Yksi klinikka myös Phuketissa.
 • Silom: 60/4 Silom Road, Suriyawong, Bangkok, BTS Sala Daeng Exit 3, MRT Silom Exit 2
 • Nana: Trendy Building, Sukhumvit 13, Bangkok
 • Puh: +66959156385
 • Email: info@silompulse.com
 • Täältä hiv- ja seksitautitestit sekä pep- ja prep-lääkitykset. Suositellaan ajanvarausta verkkosivujen kautta.

The Thai Red Cross AIDS Research Centre, Bangkok

 • Osoite: 104 Ratchadamri Road, Pathumwan, Bangkok 10330, (5 minuutin kävely Rajdamri BTS ja Silom MRT asemilta).
 • Puh. (+66) 2-251-6711-5 Lisätietoa ja ohjeita toimistoaikoina soittamalla.
 • Täältä hiv- ja seksitautitestit sekä pep- ja prep-lääkitykset.

Bangkok Hospital Pattaya

 • Osoite: 301 Moo 6 Sukhumvit Road, Km. 143, Banglamung, Chonburi, Thailand 20150
 • Puh. +66 38 259 999 tai Hotline Call Center 1719 (local). 
 • Täältä pep-lääkitys sekä hiv- ja muiden seksitautien testaus. Bangkok Hospital Pattayalla on sekä kokemusta ulkomaalaisten asiakkaiden hiv-hoidosta että tarvittaessa käytössä myös suomenkielinen yhteyshenkilö/tulkkaus. 

M.T. Inter Lab Company, Pattaya

 • Osoite: Tony’s Trade Center, Talo 1, Huoneisto 101, Moo 10, Pattaya 3rd Road. Puh. +66 824 956 642, +66 38 414 078.
 • Täältä hiv-testaus, muiden seksitautien testaus.

The Tourist Clinic, Phuket

 • Osoite: 186/15 Thawewong Rd, Tambon Patong, Amphoe Kathu, Chang Wat Phuket 83150. 1 min kävelymatka Patong Beachiltä. Puh. +66 76 297 000 tai sähköposti: thetouristclinic@gmail.com.
 • Täältä pep-lääkitys sekä hiv- ja muiden seksitautien testaus. Ilman ajanvarausta seksitautitestit klo 9 (am) – 11:59 (pm) joka päivä.

Doctor Bangla Clinic, Phuket

 • Osoite:  31 Ocean Plaza Bangla (1st Floor) Soi Bangla, Bangla Road, Patong, Kathu, Phuket Kathu, Phuket 83150. Puh. +66 76 341 444.
 • Täältä pep-lääkitys sekä hiv- ja muiden seksitautien testaus. 

CM Mediclinic, Chiang Mai

 • Osoite: 155/28 Moo 2, Jed Yod-Yu Yen Soi 10, T Chang Phueak, A Mueang, Chiang Mai, 50300, Thailand.
 • Puh. 0805 362362.
 • Sähköposti: info@cmmediclinic.com
 • Täältä hiv- ja seksitautitestit, pep- ja prep-lääkitykset.