2.9.2022

Peräaukko ja perinteinen nautinto

Piirretty kuva, jossa kaksi henkilöä makaa päällekkäin ja suutelee. Alareunassa teksti: Puhutaan nautinnosta! Maailman seksuaaliterveyspäivä 4.9.

Tänä vuonna Maailman seksuaaliterveydenpäivän 4.9. teemana on nautinto. Teema on hyvinkin laaja ja mahdollistaa nautinnosta puhumisen ympäripyöreästi tai vain niistä näkökulmista, jotka muutenkin ovat esillä. Maailman seksuaaliterveysjärjestö (WAS) rohkaisee teemapäivänä puhumaan myös aiheista, jotka usein unohdetaan tai jotka voivat olla tabuja.

“Perinteinen seksi” mitä se on?

Hivpointin henkilökunnan keskuudessa vitsailemme välillä käsitteellä perinteinen seksi, mitä se mahtaakaan olla tai tarkoittaa? Monesti perinteisestä seksistä puhuja, ja joskus jopa ns. seksuaalisuuden asiantuntija, on määritellyt sen penis + emätin -yhdynnäksi. Tämän nimeämistä perinteiseksi on saatettu puolustella sillä, että se on ns. luonnollista ja yleisin kehollinen mahdollisuus ihmiselle seksuaalisen nautinnon kokemiseen.

Jo siinä, että kyseessä olisi yleisin kehollinen mahdollisuus seksuaalisen nautinnon kokemiseen, mennään perusteellisesti metsään. Nimittäin niin penis kuin emätinkin löytyy vain noin puolelta ihmiskuntaa, mutta moni muu ruumiinosa, kuten peräaukko lähes jokaiselta ihmiseltä. Niinpä ennemminkin peräaukon voisi nimetä perinteiseksi paikaksi kokea potentiaalisesti seksuaalista nautintoa. Monesti onkin kysymys vain siitä, että löytääkö yksilö tuon potentiaalisen mahdollisuuden nautintoon, tai onko hän saanut siihen asiallista tietoa tai ohjausta.

Normit estävät nautintopotentiaalin löytämistä

Toinen perusteluista, eli penis-emätin-yhdynnän nimeäminen luonnolliseksi, eli luonnon ehtoihin perustuvaksi, menee myös perusteellisesti metsään, sillä seksi ja seksuaalisuus ovat mitä merkittävimmässä määrin sosiaalista, kulttuurista, historiallista ja vaikkapa tilallista (kuten ihmismaantieteilijänä sanoisin). Seksiin, seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyvä normatiivisuus vaikuttaa merkittävästi siihen, mistä voi saada seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvää asiallista tietoa, miten julkisuudessa tai vaikkapa kavereiden kanssa erilaisista seksitavoista puhutaan, mikä on arvostettu ja mikä ei. Ja edellä mainittuja asioita ei luonto sanele, vaan ne ovat sosiaalisesti, kulttuurisesti, historiallisesti ja tilallisesti tuotettuja asioita.

Peräaukkoon liittyvät suhtautumistavat ja normit ovat monella tapaa kielteisiä nyky-yhteiskunnassamme. Jack Morin, yksi maailman tunnetummista anaaliseksin asiantuntijoista, kirjoittaa Anal Pleasure & Health -kirjassaan, että erityisesti peräaukkoon liittyvä nautinto on tabu yhteiskunnassamme. Nautintopotentiaalin löytäminen omasta peräaukostaan ja anaalinalueestaan on erityisesti tabu suurimmalle osalle cissukupuolisista heteromiehistä. Monet hetero- ja jotkut homomiehetkin saattavat pelätä anaaliseksissä vastaanottavana osapuolena olemista, koska ajattelevat sen olevan feminiinistä ja feminisoivan heidät. Heteromiehet saattavat feminisoitumisen ohella pelätä myös homoseksualisoitumista.

Kuitenkin oman peräaukon koskettaminen tai hyväily tai mikä tahansa seksitapa ei tee kenestäkään sen kummemmin homo-, hetero-, bi- tai panseksuaalia eikä itsessään vaikuta yksilön feminiinisyyteen tai maskuliinisuuteen. Ja lopulta, mitä pahaa feminiinisyydessä tai sen osa-alueen tunnistamisessa itsessään on?

Anaaliseksin ABC ja nautinto

Hivpointin julkaisemassa Anaaliseksin ABC -esitteessä kirjoitamme ”Anaalin alue on seksuaalinen osa kehoa. Peräaukon ympärillä oleva alue sekä peräaukon suulta aukeava anaalikanava koostuvat laaja-alaisesta hermotuksesta, ja niitä stimuloimalla voidaan tuottaa seksuaalista nautintoa ja mielihyvää.”

Jos hakee nautintoa anaaliseksistä, joko yksikseen tai kumppanien kanssa, tulee ennen sitä mm. tutustua omaan peräaukkoonsa ja anaalinalueeseensa, opetella rentouttamaan anaalinaluettaan ja pyrkiä eroon anaaliseksiin liittyvistä kielteisistä mielikuvista ja vääristä uskomuksista.

Peräaukkoon liittyvät kielteiset mielikuvat ja se, että tiedostamattaan jännittää jatkuvasti tai ajoittain peräaukkoaan ja anaalinaluettaan, voi aiheuttaa ongelmia muissa ruumiinosissa. Esimerkiksi lantionseudun-, selän- tai päänseudunkin kivut voivat aiheutua peräaukon tai anaalinalueen jännitystiloista.

Vaikka et koskaan harjoittasi itse anaaliseksiä, on anaalinalueen rentouttaminen ja myönteisen käsityksen luominen peräaukostasi hyödyksi kokonaisterveydellesi. Löydä siis (monessakin merkityksessä) perinteisin paikkasi kehossasi, suhtaudu siihen myötätunnolla ja nauti!

Hyvää Maailman seksuaaliterveyspäivää!

#WorldSexualHealthDay2022 #LetsTalkPleasure

Teppo Heikkinen, asiantuntija, Hivpoint