28.1.2021

Mitä minun kuuluu

Kysymys

Huomioida. Naisystävä maanantaina tiedon mahdollisesta hiv tartunnasta.Olemme seurustelleet 3kk.Minun 2 testiä negatiivistä, naisystävän 1 negatiivinen.
Naisystävä 3kk uudestaan testiin ,menenkö minäkin.Käytämme kondomia.

Vastaus

Suurimmalla osalla hivin vasta-aineet ovat näkyvissä testissä, kun tartunnasta on kulunut kuusi viikkoa. Vasta-aineiden ilmenemisessä voi mennä pidempäänkin. Tämän takia negatiivista testitulosta, joka on saatu kolme kuukautta viimeisimmästä riskitilanteesta, pidetään luotettavana. Hiv-testiin voi kuitenkin hakeutua jo 4-6 viikkoa riskitilanteesta, ja jos tulos on negatiivinen,  se tulee varmistaa uudella testillä. Uusi testi otetaan, kun riskitilanteesta on kulunut kolme kuukautta. Tänä aikana on syytä käyttää seksissä kondomia tai suuseksisuojaa. Anaaliyhdynnässä tulee käyttää runsaasti vesiliukoista tai silikonipohjaista liukuvoidetta kondomin kanssa. Hiv-tartunta voi tulla ainoastaan kolmella tavalla: suojaamattomassa seksissä, veren välityksellä tai äidistä lapseen. Hi-virus ei säily tartuttavana ihmisen elimistön ulkopuolella.

Hivin hoitoon on nykypäivänä käytettävissä yli 30 eri lääkeainetta, joiden joukossa on seitsemän eri ainetta, jotka estävät viruksen lisääntymistä elimistössä.  Näistä lääkeaineista valitaan tavallisimmin kolmen lääkeaineen yhdistelmä ja lääkitys voidaan usein toteuttaa ottamalla yksi tabletti vuorokaudessa. Lääkkeet ovat hyvin siedettyjä ja sivuoireita esiintyy vähän. Kun hiv-lääkitystä käytetään ohjeiden mukaisesti, hiv-tartunta ei nykytiedon valossa lyhennä elinikää. Nykyisin voidaan varmuudella sanoa, että hiv-tartunnan saaneen ollessa toimivalla lääkityksellä, hiv ei tartu – ei edes seksissä ilman kondomia.