11.4.2016

Ensioireet

Kysymys

Pahoittelut etukäteen hirveän pitkästä kysymyksestä.

Minulle kävi niinkin ikävä tapahtuma täällä Kaakkois-Aasiassa kuin, että multa hajosi kortsu kesken emätinyhdynnän. Minulla kesti muutama minuutti huomata tämä, ja kun asian huomasin tein toisenkin havainnon: Kortsussa ja peniksessä oli myös verta. Tyttö väitti olevansa puhdas ja näytti jopa paikallista “testikirjaa”. Tiedä häntä.

Noh, koska olin kenties typerä ja ajattelin, että miten naurettavan pieni todennäköisyys tässä nyt on, että jotain pahaa olisi sattunut, niin en ottanut “katumuspillereitä”. 2 viikkoa tapahtuman jälkeen minulle tuli flunssa ja tod. näk silmätulehdus (silmät olivat tosi punaiset), ja nyt 3,5vk tapahtuman jälkeen minulle nousi yht,äkkiä 39,5 asteen kuume. Muita oireta ovat olleet ripuli, nivelkivut, päänsärky, ruokahaluttomuus ja väsymys (?). Olen ennenkin ollut usein korkeassa kuumeessa, ja nuo kaikki oireet ovat olleet silloinkin minulle tuttuja.. Kurkku ei ole kipeä, ehkä hieman arka, mutta nieleminen ei satu. Tosin pientä epätoivoa aiheuttaa, se etten valitettavasti keksi muita mahdollisia Aasialaisia tauteja, näillä samoilla oireilla.

Matkani täällä maailmalla jatkuu vielä n.2-3 kuukautta, jonka jälkeen palaan Suomeen. Tällöin mahdollisesta tartunnasta on 3-4 kuukautta. Suomeen päästyäni tarkoituksenani on mennä heti testeihin. Onko tämä riittävän nopeaa toimintaa? Aasiassa tai Etelä-Amerikassa HIV-testeihin meno ei houkuta.

Lisäksi onko totta, että jos näinkin nopeasti menee testeihin ja lääkärin kanssa katsoo asiat kuntoon niin voi elää ihan 80-vuotiaaksi asti normaalin elämän, ilman mitään suurempia rajoituksia tai kipuja? (Nyk. ikä. 24v) Vaikka pienenä pelkäsin HIV:iä kuollakseni, niin mitä enemmän olen asiaa viime päivinä tutkinut, niin sitä vähemmän asia aiheuttaa minussa paniikkia. (Ilmeisesti HIVin hoito on kehittynyt viime vuosina todella paljon?) Haluaisin vain tehdä kaiken 100% oikein tästä päivästä eteenpäin ja elää onnellisen, pitkän ja terveen elämän, jos minulta siis tartunta löytyy.

Vastaus

Hei.

Kuvailemassasi tilanteessa on ollut hiv-tartunnan sekä muiden seksitautien riski. Hyvä, että olet jo päättänyt mennä testeihin tultuasi Suomeen. Hiv-testin tulos on täysin luotettava 3kk:n kuluttua riskitilanteesta, joten palattuasi on ihan sopiva aika tutkituttaa tilanteesi. Siihen saakka on syytä huolehtia kondomin käytöstä suuseksin ja yhdynnän aikana.

Hiv-tartuntaa ei voi päätellä oireiden perusteella. Hiv-tartunnan ensioireita tulee vain noin puolelle tartunnan saaneista ja oireiden voimakkuus ja kesto vaihtelevat. Mikäli hivin ensioireita ilmaantuu, ne ilmaantuvat 2-8 viikon kuluttua tartunnasta. Hivin mahdollisia ensioireita ovat mm. kuumeilu, kurkkukipu, imusolmukkeiden turpoaminen, lihas- ja nivelsärky että rokkomainen ihottuma ylävartalolla. Kyseiset oireet voivat viitata myös muihin sairauksiin kuin hiviin, joten niistä ei voi päätellä saaneensa tartuntaa. Vain käymällä hiv-testissä voi selvittää oman hiv-statuksensa.

Hivin hoito on tosiaan kehittynyt valtavasti. Hiv-tartunta on krooninen, seurantaa ja hoitoa vaativa sairaus, johon ei tällä hetkellä ole parantavaa lääkehoitoa. Tartunnan kanssa voi kuitenkin elää täysipainoista elämää; mm. opiskella, tehdä töitä, harrastaa ja perustaa perheen. Toimivalla lääkityksellä hiv-tartunnan eteneminen pysähtyy ja elimistön virusmäärä laskee mittaamattomalle tasolle. Kun lääkitys aloitetaan ajoissa, hiv-tartunnan saaneen elinikäodote ei eroa koko väestön elinikäodotteesta.

Voit palattuasi hakeutua seksitautitesteihin omalle terveysasemalle, opiskelija- tai työterveyshuollon kautta, yksityisille lääkäriasemille ja isommissa kaupungeissa sukupuolitautien poliklinikalle. Hiv-testiin voit halutessasi hakeutua myös Hivpointiin (Helsinki, Tampere, Oulu).|Hei.