“Suosittelisin kaikkia terveydenhoitajia ympäri maan osallistumaan testausviikkoon”

Sivu on viimeksi tarkistettu 16.5.2024

Näin sanoo terveydenhoitaja Merja Leppänen, joka toimii opiskelijaterveydenhuollossa Pohjois-Karjalassa, Siunsotessa Nurmeksen alueella. Hän vastaa opiskelijaterveydenhuoltoon liittyvästä kehittämisestä Nurmeksessa ja tekee yhteistyötä myös hyvinvointialueen muun opiskelijaterveydenhuollon kanssa.  Pyrkimyksenä on kehittää asiointia joustavammaksi ja antaa näin asiakkaille parempaa palvelua.

Eurooppalaiseen testausviikkoon liittyvät Pop-up tapahtumat koko Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen opiskelijaterveydenhuollossa ovat osa tätä kehittämistyötä. Nurmeksessa on osallistuttu eurooppalaiseen testausviikkoon aiemminkin. Merja kertoi, miten idea testausviikon laajentamisesta syntyi: “Viime syksynä tulostettiin Hivpointin sivuilta julisteet toimipisteiden seinälle ja paitoja käytettiin.  Siitä se lähti liikkeelle, ehdotin sitten opiskelu- ja terveydenhuollon tiimissä, että mitäs jo me koko opiskelijaterveydenhuolto alettaisiin osallistumaan näihin, koska siinä tulee esille niin tärkeitä asioita, hivin lisäksi kaikki muutkin seksitaudit! “

“Osa opiskelijoista pyytää hiv-testejä, mutta aina sitä ei ohjelmoida kaikille. Testausviikko kahdesti vuodessa on hyvä muistutus siitä, että suositellaan kaikki testit otettavaksi”

Nurmeksessa opiskelijaterveydenhuollossa ei ole sähköistä yhteydenottopalvelua, vaan opiskelijat joko soittavat tai tulevat terveydenhoitajan vastaanotolle. Terveydenhoitajan on hyvä muistutella asiakkaita kaikkien seksitautien testauksesta, sillä kaikki vastaanotolla käyvät eivät osaa pyytää kaikkia testejä.