Osallistu eurooppalaiseen hiv-testausviikkoon sosiaalisessa mediassa!

Sivu on viimeksi tarkistettu 4.5.2023

Jaettavat somekuvat

Voit jakaa tietoa hiv-testauksesta sosiaalisessa mediassa Hivpointin somekuvien avulla. Tallenna kuvat laitteellesi ja jaa ne Instagramissa tai Facebookissa edempää löytyvän saatetekstin kanssa, lisää mukaan aihetunnisteet #Hivpoint #Testausviikko #EuroTestWeek. Näin olet mukana lisäämässä tietoisuutta hiv-testauksesta ja hivistä!

Saateteksti kuville

Voit käyttää seuraavaa tekstiä kuvien kuvatekstinä tai luoda oman julkaisun tekstin pohjalta.

15.–22.5. vietetään eurooppalaista hiv-testausviikkoa. Suomessa hivin hoito on ensiluokkaista. Haasteena on kuitenkin se, että merkittävä osa, 63 % uusista hiv-tartunnoista todetaan myöhään. Tämä tarkoittaa, että hiv-tartunta diagnosoidaan vasta, kun hiv on jo edennyt pitkälle, jopa aids-vaiheeseen asti. Tälläkin hetkellä noin 800 suomalaista ei tiedä omasta hiv-tartunnastaan. Hiv-testaus on ainoa keino näiden tartuntojen löytämiseksi. Tartunnan saaneen terveydentilan ennuste on sitä parempi, mitä varhaisemmassa vaiheessa tartunta löydetään.

Tiesitkö sinä nämä faktat hiv-testauksesta ja hivistä?

  • hiv-testiin kannattaa hakeutua, jos on ollut yhdynnässä ilman kondomia. Hiv-testissä käyminen tarvittaessa, on omasta ja kumppanien terveydestä huolehtimista.
  • Hiv-testiin voi hakeutua aikaisintaan 3 viikkoa suojaamattoman seksin jälkeen. Negatiivinen hiv-testi on luotettava 3 kuukautta seksitilanteen jälkeen.
  • Hiv-testiin pääsee maksutta omalla terveysasemalla, sukupuolitautien poliklinikalla ja opiskelijaterveydenhuollossa.
  • Tänä päivänä hiviä voidaan hoitaa niin, että hiv-tartunnan saanut pysyy terveenä. Hiv ei myöskään tartu hiv-tartunnan saaneelta, joka on toimivalla lääkityksellä.

Meillä kaikilla on hiv-status – tiedäthän sinä omasi?

Tietoa hivistä löydät Hivpointin sivuilta: hivpoint.fi

#Hivpoint #Testausviikko #EuroTestWeek #hiv #hiv-testaus