Apinarokko miesten välisessä seksissä

Kirjainkuutioista muodostunut sana monkeypox, lääkepullo, ruiskuja, neula

Sivu on viimeksi tarkistettu 12.8.2022

Apinarokko-niminen tauti on hiljattain alkanut levitä monissa sellaisissa maissa, joissa tautia ei yleensä esiinny. Merkittävä osa tartunnoista on linkittyneet miestenväliseen seksiin ja niitä on ollut erityisesti henkilöillä, joilla on monia seksikumppaneita. Apinarokko ei kuitenkaan ole uusi tauti. Se on viruksen aiheuttama rokkotauti, jota on esiintynyt Afrikassa jo pitkään, enimmäkseen Afrikan keski- ja länsiosissa.

Seksuaaliterveysklinikoilla Euroopassa on tunnistettu apinarokkotapauksia homo-, bi- ja muilla miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa. Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (ECDC) mukaan elokuun 2022 alkuun mennessä Euroopassa apinarokkotartuntoja on todettu yli 15 000. Eniten tapauksia on ollut Espanjassa, Saksassa ja Britanniassa. Täältä löydät päivittyvää tietoa Euroopan apinarokkotilanteesta (englanniksi).

Minkälainen sairaus apinarokko on?

Apinarokon tyypillisiä oireita ovat ihottuma ja rakkulat kasvoilla, käsissä, jalkaterissä, suussa ja/tai sukuelinten tai peräaukon alueella (varsinkin tapauksissa, joissa tartunta on saatu seksin välityksellä), kuume, turvonneet imusolmukkeet, päänsärky, lihassärky ja väsymys.

Apinarokko voi oireilla kuitenkin hyvin monenlaisin tavoin, ja se voidaan helposti sekoittaa seksitauteihin, esimerkiksi kuppaan. Apinarokko voi myös olla lieväoireinen. Ihomuutoksiin kannattaa kiinnittää huomiota, erityisesti, jos on ollut viime aikoina uusia seksikumppaneita.

Miten apinarokko tarttuu?

Apinarokko ei tartu ihmisestä toiseen kovin helposti, vaan se tarvitsee läheisen kontaktin.
Tartunnan voi saada suorassa lähikontaktissa sairastuneen ihmisen ihomuutoksiin esimerkiksi seksikontaktissa ja lähekkäin kasvotusten pisaroiden välityksellä.

Kondomi suojaa seksitaudeilta, mutta apinarokkoa vastaan se ei anna riittävää suojaa. Tällä hetkellä ei ole tarpeeksi tietoa kondomin apinarokkoa vastaan antamasta suojasta. Tartunta on mahdollinen myös esimerkiksi vuodevaatteiden ja kehon eritteiden välityksellä.

Apinarokon tyypillinen itämisaika on 6–13 vuorokautta, mutta se voi olla jopa 21 vuorokautta. Oireet kestävät tyypillisesti 2–4 viikkoa. Yleensä tauti paranee itsestään.

Apinarokkotartunnat Suomessa

THL:n mukaan Suomessa on todettu 10. elokuuta mennessä 23 apinarokkotartuntaa. Kaikki tartunnat on todettu miehillä. 

Suurin osa Suomessa todetuista apinarokkotartunnoista on saatu ulkomailla, osa tartunnoista on kuitenkin saatu Suomessa. Tartuntamäärien kasvaessa, riski saada apinarokkotartunta myös Suomessa, kasvaa.

Miten toimia, jos epäilee apinarokkotartuntaa?

Jos havaitset uuden ihottuman missä tahansa kehossasi, ota yhteyttä terveydenhuoltoon. HUSn alueella yhteyttä voi ottaa Sukupuolitautien poliklinikalle. Mikäli apinarokko on tarttunut seksin aikana, ihottuma voi ensin ilmetä sukuelinten tai peräaukon alueella. Vältä lähikontakteja, kunnes ihottuma on täysin parantunut.

 • Jos mahdollista, eristäydy ja vältä lähikontaktia muihin, ellei terveydenhuollossa ohjeisteta toisin.
 • Kysy lähikontakteiltasi ja seksikumppaneiltasi, onko heillä ollut myös samanlaisia oireita.

Jos huomaat uuden ihottuman kumppanin kehossa, myös sukuelinten tai peräaukon ympärillä, keskustele hänen kanssaan ja kerro, että hänen tulisi olla yhteydessä terveydenhuoltoon, koska kyseessä voi olla apinarokkotartunta.

Jos terveydenhuollossa varmistuu, että sinulla on apinarokkotartunta, noudata saamiasi ohjeita. Kansallisista suosituksista riippuen ohjeet voivat olla seuraavanlaisia: eristäydy, jos mahdollista. Erityisesti tulee välttää lähikontaktia raskaana olevien, pienten lasten tai immuunipuutteisten henkilöiden kanssa. Apinarokkoa sairastava on tartuttava, kunnes viimeinenkin rupi on lähtenyt.

Jos sinulla on todettu apinarokkotartunta

 • Pidä taukoa seksistä.
 • Tee terveysviranomaisille luettelo tapahtumista, joihin olet osallistunut viimeisten 21 päivän aikana, jotta he voivat informoida muita yhteisön jäseniä, jotka ovat saattaneet altistua apinarokolle.
 • Kerro lähi- ja seksikontaktien yhteystiedot terveydenhuollossa tai ota heihin suoraan yhteyttä, jotta he voivat saada tietoa ja suojella itseään ja muita.
 • Apinarokon tartuntatapoihin liittyvien epäselvyyksien vuoksi, voi olla hyödyllistä käyttää varmuuden vuoksi kondomia 12 viikon ajan apinarokkotartunnasta, vaikka olisit täysin toipunut.

Apinarokkorokotukset Suomessa

Suomi on saamassa EU:n yhteishankinnan kautta apinarokon ehkäisyyn käytettäviä rokotteita elokuun 2022 aikana. Kyseessä on Jynneos -niminen rokote, jota käytetään apinarokon ehkäisyyn sekä Yhdysvalloissa että EU:ssa. Rokote antaa suojaa orthopox-virusten aiheuttamia tauteja kuten isorokkoa ja apinarokkoa vastaan. Rokotteita voidaan tarjota henkilöille, joilla arvioidaan olevan suurin riski sairastua apinarokkoon. Rokotusten käynnistämistä ja kohdentamista selvitellään parhaillaan. Lue lisää THL:n sivuilta.

Faktat apinarokosta

 • Apinarokko ei tartu ihmisestä toiseen helposti, vaan se tarvitsee läheisen kontaktin.
 • Tartunnan voi saada suorassa lähikontaktissa sairastuneen ihmisen ihomuutoksiin esimerkiksi seksikontaktissa
 • Kondomi suojaa seksitaudeilta, mutta apinarokkoa vastaan se ei anna riittävää suojaa.
 • Apinarokon tyypillisiä oireita ovat ihottuma ja rakkulat kasvoilla, käsissä, jalkaterissä, silmissä, suussa ja/tai sukuelinten tai peräaukon alueella, kuume, turvonneet imusolmukkeet, päänsärky, lihassärky ja väsymys.
 • Apinarokko voi oireilla kuitenkin hyvin monenlaisin tavoin, ja se voidaan helposti sekoittaa seksitauteihin. Apinarokko voi myös olla hyvin lieväoireinen.
 • Ihomuutoksiin kannattaa kiinnittää huomiota, erityisesti, jos on ollut viime aikoina uusia seksikumppaneita.
 • Tyypillinen itämisaika on 6–13 vuorokautta, mutta se voi olla jopa 21 vuorokautta. Oireet kestävät tyypillisesti 2–4 viikkoa. Yleensä tauti paranee itsestään.
 • Jos epäilet apinarokkoa, ota yhteys terveydenhuoltoon. Ilmoita asiasta ensin puhelimitse esimerkiksi alueen päivystysnumeroon.
 • HUS:n alueella kannattaa olla yhteydessä Sukupuolitautien poliklinikalle, jos ilmaantuu ihottumaa tai rakkuloita missä tahansa kehon osassa.
 • Jos olet altistunut apinarokkotartunnalle tai sinulla ilmenee apinarokkoon viittaavia oireita, vältä fyysisiä kontakteja muihin.
 • Uuden sukupolven isorokkorokote on tehokas myös apinarokkoa vastaan. Osassa Euroopan maissa riskiryhmien ja altistuneiden rokottaminen on jo aloitettu. Suomen rokotusten aloitusaikataulu ja kohdentuminen selviää elokuun 2022 aikana.
Juliste, jossa tietoa apinarokosta

Kuka voi saada apinarokkotartunnan?

Apinarokkoriski ei koske pelkästään miehiä, joilla on seksiä miesten kanssa. Riski koskee jokaista, joka on lähikontaktissa tautia sairastavan henkilön kanssa. Koska virusta on nyt todettu erityisesti miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa, on heidän tärkeä hankkia tietoa apinarokosta, sen leviämisestä ja siltä suojautumisesta, jotta taudin leviäminen voidaan pysäyttää.

WHO:n terveystiedote apinarokosta

Hiljattain ilmenneeseen apinarokon leviämiseen liittyvä terveystiedote homo-, bi- ja muille miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. (WHO) Lue info kokonaisuudessaan painamalla kuvaa