Apinarokko miesten välisessä seksissä

Kirjainkuutioista muodostunut sana monkeypox, lääkepullo, ruiskuja, neula

Sivu on viimeksi tarkistettu 20.3.2024

Tietoa apinarokkorokotuksista ja ajan varaamisesta rokotukseen löydät täältä >>

Apinarokko-niminen tauti alkoi vuonna 2022 levitä sellaisissa maissa, joissa tautia ei yleensä esiinny. Merkittävä osa tartunnoista on linkittynyt miestenväliseen seksiin ja niitä on todettu erityisesti henkilöillä, joilla on monia seksikumppaneita. Apinarokko ei kuitenkaan ole uusi tauti. Se on viruksen aiheuttama rokkotauti, jota on esiintynyt Afrikassa jo pitkään.

Keväästä 2022 lähtien Euroopassa tunnistettiin apinarokkotapauksia homo-, bi- ja muilla miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa. Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (ECDC) mukaan syksyyn 2022 mennessä Euroopassa apinarokkotartuntoja on todettu hieman yli 23 000. Eniten tapauksia on ollut Espanjassa, Saksassa ja Britanniassa.

Tartuntamäärät olivat voimakkaassa laskussa vuoden 2023 aikana. Euroopassa todettiin kesään 2023 mennessä vain yksittäisiä tartuntoja. Tartuntatilastojen mukaan pientä tartuntojen nousua on nähtävissä kesän lopulla. Erityisesti Portugalissa tartuntamäärät ovat heinä-elokuun aikana lisääntyneet, kun tartuntoja on 4 viikon aikana todettu 40. Muissa Euroopan maissa tartuntoja ei juurikaan ole todettu tai tartunnat ovat olleet yksittäisiä. Tartuntamäärät eivät ole lähteneet uudestaan kasvuun.

Apinarokkotartunnat Suomessa

THL:n mukaan Suomessa todettiin vuoden 2022 loppuun mennessä 42 apinarokkotartuntaa. Kaikki tartunnat on todettu miehillä. Tämän jälkeen Suomessa ei ole todettu uusia apinarokkotartuntoja. (Tilanne kevät 2024)

Suurin osa Suomessa todetuista apinarokkotartunnoista oli saatu ulkomailla, osa tartunnoista oli kuitenkin saatu Suomessa.

Täältä voit lukea apinarokon sairastaneen haastattelun.

Apinarokon tyypillisiä oireita ovat ihottuma ja rakkulat kasvoilla, käsissä, jalkaterissä, suussa ja / tai sukuelinten tai peräaukon alueella (varsinkin tapauksissa, joissa tartunta on saatu seksin välityksellä), kuume, turvonneet imusolmukkeet, päänsärky, lihassärky ja väsymys.

Apinarokko voi oireilla kuitenkin hyvin monenlaisin tavoin, ja se voidaan helposti sekoittaa seksitauteihin, esimerkiksi kuppaan. Apinarokko voi myös olla lieväoireinen. Ihomuutoksiin kannattaa kiinnittää huomiota, erityisesti, jos on ollut viime aikoina uusia seksikumppaneita.

Apinarokko ei tartu ihmisestä toiseen kovin helposti, vaan se tarvitsee läheisen kontaktin.

Tartunnan voi saada suorassa lähikontaktissa sairastuneen ihmisen ihomuutoksiin esimerkiksi seksin aikana ja lähekkäin kasvotusten pisaroiden välityksellä. Lue THL:n määritelmä lähikontakteista täältä.

Kondomi suojaa seksitaudeilta, mutta apinarokkoa vastaan se ei anna riittävää suojaa. Tällä hetkellä ei ole tarpeeksi tietoa kondomin apinarokkoa vastaan antamasta suojasta. Tartunta on mahdollinen myös esimerkiksi vuodevaatteiden ja kehon eritteiden välityksellä.

Mikäli epäilee saaneensa apinarokkotartunnan ja on havainnut ihottumaa ja/tai rakkuloita jossain päin kehoa, tulisi olla yhteydessä terveydenhuoltoon. Apinarokkoa voidaan testata. Näyte otetaan ihomuutoksista ja testi toteutetaan geenimonistus- eli PCR-menetelmällä. Lääkäri arvioi testin tarpeellisuuden. Testiin pääsee lääkärin lähetteellä.

Apinarokon tyypillinen itämisaika on 6–13 vuorokautta, mutta se voi olla jopa 21 vuorokautta. Oireet kestävät tyypillisesti 2–4 viikkoa. Yleensä tauti paranee itsestään. Oireiden voimakkuus ja kesto vaihtelevat.

Apinarokkoriski ei koske pelkästään miehiä, joilla on seksiä miesten kanssa. Riski koskee jokaista, joka on lähikontaktissa tautia sairastavan henkilön kanssa.

Useiden seksikumppaneiden on todettu lisäävän tartunnan riskiä. Koska virusta on nyt todettu erityisesti miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa, on heidän tärkeä hankkia tietoa apinarokosta, sen leviämisestä ja siltä suojautumisesta, jotta he voivat huolehtia terveydestään ja taudin leviäminen voidaan pysäyttää.

Apinarokon ehkäisyssä on ensisijaisen tärkeää hankkia tietoa apinarokon tartuntatavoista ja oireista, jotta osaa tarvittaessa hakeutua testiin ja välttää kontakteja, mikäli on saanut tartunnan.

Useiden satunnaisten seksikontaktien on todettu lisäävän apinarokon riskiä. Apinarokon tiedetään tarttuneen paikoissa ja tapahtumissa, joissa harrastetaan seksiä. Mikäli haluaa vähentää apinarokon riskiä, voi harkita seksikumppaneiden vähentämistä ja arvioida menemistä paikkoihin ja tapahtumiin, joissa harrastetaan seksiä.

On hyvä tietää, että Suomessa apinarokkotilanne on tällä hetkellä hyvä, mutta monessa Euroopan maassa, kuten Espanjassa, apinarokkoa on huomattavasti enemmän. Tämä on hyvä huomioida matkustaessa ja matkalta palatessa.

Omia ja kumppanin oireita on tärkeä tarkkailla ja hakeutua tarvittaessa testiin. Apinarokkoon on olemassa rokote, joka suojaa tartunnalta. Apinarokon riskiryhmiin kuuluvia suositellaan ottamaan rokote. Suomessa rokote on ollut saatavilla riskiryhmille lokakuusta 2022 alkaen. Lue lisää rokotteesta täältä.

Kondomi suojaa tehokkaasti hiviltä ja muilta seksitaudeilta, mutta apinarokkoa vastaan se ei anna riittävää suojaa. Hyvä käsihygienia ja yskimishygienia vähentävät tartuntariskiä.

Jos havaitset uuden ihottuman missä tahansa kehossasi, ota yhteyttä terveydenhuoltoon. HUSn alueella yhteyttä voi ottaa Sukupuolitautien poliklinikalle. Muissa sairaanhoitopiireissä yhteyttä voi ottaa päivystysnumeroon. Mikäli apinarokko on tarttunut seksin aikana, ihottuma voi ensin ilmetä sukuelinten tai peräaukon alueella. Vältä lähikontakteja, kunnes ihottuma on täysin parantunut.

  • Jos mahdollista, eristäydy ja vältä lähikontaktia muihin, ellei terveydenhuollossa ohjeisteta toisin.
  • Kysy lähikontakteiltasi ja seksikumppaneiltasi, onko heillä ollut myös samanlaisia oireita.

Jos huomaat uuden ihottuman kumppanin kehossa, myös sukuelinten tai peräaukon ympärillä, keskustele hänen kanssaan ja kerro, että hänen tulisi olla yhteydessä terveydenhuoltoon, koska kyseessä voi olla apinarokkotartunta.

Jos terveydenhuollossa varmistuu, että sinulla on apinarokkotartunta, noudata saamiasi ohjeita. Kansallisista suosituksista riippuen ohjeet voivat olla seuraavanlaisia: eristäydy, jos mahdollista. Erityisesti tulee välttää lähikontaktia raskaana olevien, pienten lasten tai immuunipuutteisten henkilöiden kanssa. Apinarokkoa sairastava on tartuttava, kunnes viimeinenkin rupi on lähtenyt.

  • Pidä taukoa seksistä.
  • Tee terveysviranomaisille luettelo tapahtumista, joihin olet osallistunut viimeisten 21 päivän aikana, jotta he voivat informoida muita yhteisön jäseniä, jotka ovat saattaneet altistua apinarokolle.
  • Kerro lähi- ja seksikontaktien yhteystiedot terveydenhuollossa tai ota heihin suoraan yhteyttä, jotta he voivat saada tietoa ja suojella itseään ja muita.
  • Apinarokon tartuntatapoihin liittyvien epäselvyyksien vuoksi, voi olla hyödyllistä käyttää varmuuden vuoksi kondomia 12 viikon ajan apinarokkotartunnasta, vaikka olisit täysin toipunut.

Apinarokko paranee yleensä itsestään ja hoito on oireenmukaista. Rakkuloiden aiheuttamaa kipua ja tulehdusta voidaan tarvittaessa hoitaa erilaisilla kipulääkkeillä tai puuduttaville voiteilla ja geeleillä.

Apinarokkoa voidaan hoitaa myös Tecovirimat (TPOXX) -nimisellä lääkkeellä. Lääkettä ei kuitenkaan saatavilla Suomessa ja sen saatavuus on maailmanlaajuisestikin tällä hetkellä heikko.

Suomeen on saatu EUn yhteishankinnan kautta erä apinarokkorokotetta. Rokotetta voidaan antaa niille, joilla on korkea riski saada apinarokko (THL 10.10.2022).

Helsingin kaupunki järjestää rokotukset helsinkiläisille ja Helsingissä pitkäaikaisesti oleskeleville (ml. paperittomille). Helsingissä rokotuksen sai Hivpointin toimipisteessä Kalasatamassa vuoden 2022 loppuun saakka ja Helsingin kaupungin rokotuspisteellä Jätkäsaaressa rokotuksia jatkettiin helmikuun 2023 loppuun saakka. Rokottaminen ei ole enää aktiivisesti käynnissä. Rokotusvastuu on hyvinvointialueiden terveysasemilla. Rokotus on maksuton.

Lue täältä lisää apinarokkorokotuksista.

Juliste, jossa tietoa apinarokosta

WHO:n terveystiedote apinarokosta

Hiljattain ilmenneeseen apinarokon leviämiseen liittyvä terveystiedote homo-, bi- ja muille miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. (WHO) Lue info kokonaisuudessaan painamalla kuvaa