Mikä on eurooppalainen testausviikko?

Kuvassa on kaksi ihmistä. Toinen ojentaa toiselle paperista esitettä.

Sivu on viimeksi tarkistettu 20.9.2024

Eurooppalainen testausviikko on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 2013 ja siihen osallistuu vuosittain useita satoja terveydenhuollon yksiköitä eri puolilta Eurooppaa, sekä julkiselta, yksityiseltä että kolmannelta sektorilta. Testausviikko toteutetaan kahdesti vuodessa toukokuussa ja marraskuussa. Viikkojen tarkoituksena on lisätä sekä terveydenhuollon ammattilaisten että väestön tietoisuutta hivin ja muiden seksitautien testauksen tärkeydestä.

Testausviikon tavoitteena on, että terveysalan ammattilaiset tarjoavat aktiivisesti hiv- ja muita seksitautitestejä. Seksuaaliterveysmateriaalia on tarkoitus pitää esillä, mikä helpottaa testiin hakeutumista.

Syksyn kampanjaviikkoon 18.-25.11. voi osallistua jakamalla tietoa hivistä ja muista seksitaudeista sekä tarjoamalla testejä aktiivisesti omassa terveydenhuollon yksikössä. Hivpoint tarjoaa 60 terveydenhuollonyksikölle materiaalipaketin.

Hiv-tartunnat todetaan myöhään

Suomessa hiv-hoito on ensiluokkaista, mutta haasteena on se, että merkittävä osa, noin puolet uusista tartunnoista todetaan myöhään.

Tilanne vuonna 2023

Tarve kansainväliselle hiv-testausviikolle on syntynyt hiv-työtä tekevien organisaatioiden edustajilta ympäri Eurooppaa. Monissa Euroopan maissa tilanne on sama: noin puolet tartunnoista diagnosoidaan useiden vuosien viiveellä, siinä vaiheessa, kun lääkitys olisi jo pitänyt aloittaa. Tartunta on vuosia oireeton ja hoitamattomana hiv vaurioittaa elimistön puolustusjärjestelmää ja johtaa lopulta aidsiin. Hiviin on olemassa lääkitys, joka pysäyttää viruksen etenemisen elimistössä. Sen avulla voi elää hyvävointisena, eikä virusta voi tartuttaa eteenpäin edes suojaamattoman seksin välityksellä.

Vuonna 2023 Suomessa arvioitiin olevan noin 3400 hiv-positiivista henkilöä, joista 96 prosenttia tiesi tartunnastaan.

Piilossa olevat hiv-tartunnat tulee löytää

Todettujen hiv-tartuntojen määrä on kasvussa Euroopassa. Vuonna 2022 Euroopassa diagnosoitiin 110 486 uutta hiv-tartuntaa. Myös muiden seksitautien määrät ovat kasvussa.

UNAIDS johtaa maailmanlaajuista pyrkimystä lopettaa aids kansanterveydellisenä uhkana vuoteen 2030 mennessä osana kestävän kehityksen tavoitteita.

Suomen hiv-strategia myötäilee kansainvälistä strategiaa, jonka mukaan vuoteen 2025 mennessä:

  • 95 % hiv-tartunnan saaneista tietää tartunnastaan.
  • 95 % ihmisistä, joiden tartunta on todettu, ovat lääkehoidolla.
  • 95 % hoitoa saavista viruksen tulee olla mittaamattomissa.

Suomessa on nyt saavutettu nämä UNAIDSin asettamat tavoitteet! Hienoa!

Työtä on silti tehtävänä, jotta voimme ylläpitää haluttua tasoa hivin hoidossa. Lisäksi on tehtävä työtä, jotta saamme kaikki hivin kanssa elävät ihmiset tietoisiksi tartunnastaan ja sitoutettua heidät hoitoon. Tartunnastaan tietävien osuus vuonna 2023 Suomessa oli 96 prosenttia. Testausta on edelleen tehostettava, sillä hivin lisäksi muiden seksitautitartuntojen määrät ovat kasvussa.

Hiv-testaus toimii myös ennaltaehkäisynä; uudet hiv-tartunnat saadaan pääsääntöisesti henkilöiltä, jotka eivät tiedä omasta hiv-tartunnastaan. Terveydenhuollon ammattilaiset ovat avainasemassa hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyssä.

Hivin diagnosointia ja hoitoa hitaammin edetään asenteiden muuttumisessa

Hiv-tartunnan saaneiden elämänlaatua heikentää hiviin liittyvät kielteiset asenteet ja syrjintä. Eurooppalaisen testausviikon yksi tärkeä tehtävä on myös hivistä ja seksitaudeista puhuminen ja seksuaaliterveyteen liittyvien kysymyksien esillä pitäminen. Tiedon jakaminen on yksi keino vähentää stigmaa, häpeää ja syyllisyyttä, mitä seksitauteihin usein liitetään.