4.11.2022

Seksitavoista pitää puhua seksitautien testauksessa 

Kaksi ihmistä istumassa pöydän ääressä. Toinen ottaa toiselta tikulla näytettä suusta.

Hivpointin lokakuussa 2022 tekemän selvityksen mukaan seksitautien testaus on terveydenhuollossa usein puutteellista. Puutteellinen testaus ei koske seksitauteihin erikoistuneita klinikoita, kuten sukupuolitautien poliklinikoita, vaan esim. terveysasemia, joissa seksitautien lisäksi hoidetaan lukuisia muita tehtäviä. Yleisin virhe seksitautien testauksessa se, että on otettu vain virtsanäyte, vaikka myös näyte nielusta tai peräaukosta olisi ollut aiheellista ottaa.  

Tuloksia seksitautien testaamisesta kesän 2022 kyselystämme  

Kyselyssämme miehille, joilla on seksiä miesten kanssa, oli kysymyksiä seksitautien testaamisesta. Kyselyyn vastanneet tiesivät hyvin, että hiv tai muut seksitaudit eivät välttämättä aiheuta havaittavia oireita ollenkaan, vaan mahdollinen tartunta voidaan todeta vain testaamalla. Noin 90 % kaikista vastaajista tiesi tämän. Alueellisesti parhaiten asia tiedettiin pääkaupunkiseudulla ja Uudenmaan alueella ja iän perustella yli 25-vuotiaat tiesivät asian paremmin kuin tätä nuoremmat.

Mikäli tartunta voi olla nielussa, näyte tulee ottaa nielusta 

Kyselyn mukaan oireettoman tartunnan mahdollisuus tiedettiin siis hyvin. Sen sijaan se, että testit pitää ottaa seksitavan perusteella ja niiltä limakalvoilta, minne tartunta on voinut tulla, oli kyselyn mukaan huomattavasti heikommin tiedossa. Vain noin 65 % kyselyn vastaajista tiesi sen, että virtsasta otettava testi ei ole riittävä osoittamaan tai sulkemaan pois klamydia-/tippuritartuntaa, mikäli tartunta on saatu nieluun. Tässäkin kysymyksessä, kuten muissakin seksitautien testaamiseen liittyvissä kysymyksissä, alueellisesti faktat olivat paremmin hallussa pääkaupunkiseudulla ja Uudenmaan alueella kuin muualla maassa ja nuorten, alle 25-vuotiaiden, tiedot olivat heikompia, kuin sitä vanhempien vastaajien tiedot.  

Jos olet ollut bottomina anaaliseksissä, kerro siitä testaustilanteessa  

Mikäli olet ollut vastaanottavana osapuolena (bottomina) anaaliseksissä, tulee sitä kertoa seksitautitesteissä käydessä, jotta testit otetaan oikeista paikoista. Kyselyyn vastanneista vajaa 66 % tiesi tämän tärkeän asian seksitautitestauksesta. Erityisesti tässä kysymyksessä nuorempien tietotaso oli huomattavasti heikompi kuin vanhemmilla vastaajilla. Alle 25-vuotiasta vain noin 34 % tiesi, että seksitavoista tulee mainita seksitautien testaamisen yhteydessä, kun taas yli 25-vuotiasta noin 81 % tiesi asian. Tämä ei sinänsä yllätä, siellä nuorempien vastaajien kouluajoista ei ole pitkää aikaa. Heidän olisi pitänyt saada jo peruskoulussa heille oleellista tietoa myös seksitautien testaamisesta. Tiedossa kuitenkin on, että peruskoulujen terveystiedon oppikirjoista pääsääntöisesti puuttuu oleellinen tieto miesten välisestä seksistä.   

Vaikeneminen ei ole kultaa ainakaan seksitautitestauksessa  

Seksitautien testaaminen tapahtuu hyvin ja laadukkaasti vain, jos testauksen yhteydessä on keskusteltu myös seksitavoista: näin tiedetään mitä ja mistä paikoista testejä on tarpeellista ottaa. Kuppa ja hiv testataan aina verestä, mutta klamydia ja tippuri on testattava niiltä limakalvoilta, joille tartunta on voitu saada. Jotta testit otetaan oikein ja mahdolliset tartunnat saadaan hoidetuksi, tulee seksitautitesteissä käydessä kertoa, millaista seksiä on ollut. Testeissä käydessä ei tarvitse välttämättä kaikkia seksiseikkailujaan kertoa seikkaperäisesti, mutta ainakin kertoa testin tekijälle, mihin tartunta on mahdollisesti voinut tulla. Monesti seksiin liittyvä häpeä, normit ja varsinkin heteronormatiivisuus saattavat vaikeuttaa puhumista miesten välisestä seksistä. Vaikka puhuminen seksistä ja seksitavoista voi olla kiusallista, vaikeneminen ei ole kuitenkaan kultaa seksitesteissä käydessä! 

Lue aikaisemmat kirjoitukset miehille, joilla on seksiä miesten kanssa, tehdystä kyselystä:

>>Prepin käyttö arkipäiväistyy – mutta tiedetäänkö siitä tarpeeksi?

>>Miesten välinen seksi, hiv ja muut seksitaudit -kyselyyn vastasi 117 henkilöä