Hiv-kotitesti

Hiv-tartunnan voi testata verkkokaupasta tilattavalla tai apteekista ostettavalla hiv-kotitestillä. On tärkeää varmistua internetistä tilatun hiv-kotitestin luotettavuudesta. Luotettavuudesta kertoo mm. testin CE-merkintä.

Suomen viranomaiset ja kotitestien maahantuoja tuovat luotettavan hiv-kotitestin Suomen markkinoille vuoden 2018 aikana. Suomessa myyntiin on tulossa CE-merkitty testi, jonka suorituskyky ja luotettavuus voidaan taata. Hivpoint on mukana testin käytettävyyden arvioinnissa, jossa kartoitetaan muun muassa käyttäjäkokemuksia ja testin ohjeistuksen ymmärrettävyyttä.

Lue tarkemmat ohjeet Autotest vih -kotitestin käytöstä täällä.

CE-merkityt hiv-kotitestit Euroopassa

CE-merkittyjä hiv-kotitestejä, kuten autotest VIH ja BioSURE HIV Self Test on jo mahdollista tilata tai ostaa joistakin Euroopan maiden apteekeista. Testien hinnat vaihtelevat maakohtaisesti. Hiv-kotitestien myyntikanavista päättää testivalmistaja. Viralliset myyntikanavat Suomessa eivät ole vielä varmistuneet.

Katso englanninkielinen YouTube-video, jossa näytetään, miten autotest VIH -testi toimii

 

Mitä hyötyä hiv-kotitesteistä on?

Hiv on hyvin lääkehoidolla hallittavissa oleva sairaus. Mitä aiemmin hiv todetaan, sitä paremmat edellytykset on lääkehoidon onnistumiselle. Ajoissa aloitetulla, toimivalla lääkityksellä voidaan myös estää hivin tarttuminen muille seksikumppaneille. Luotettava hiv-kotitesti on hyvä vaihtoehto, jos testiin hakeutumien on hankalaa esimerkiksi pitkien välimatkojen tai muiden syiden takia.

Mitä pitää ottaa huomioon, kun tekee hiv-testin kotona?

Hiv-kotitesti on luotettava vasta, kun suojaamattomasta seksistä tai muusta altistustilanteesta on kulunut kolme kuukautta. Vaikka hiv-kotitestin tulos olisi negatiivinen, suojaamattomasta seksistä on voinut saada jonkun muun seksitautitartunnan. Muut seksitaudit tarttuvat huomattavasti hiviä helpommin ja voivat olla pitkään oireettomia. Jos on ollut seksikontaktissa ilman kondomia uuden tai satunnaisen kumppanin kanssa, kannattaa hakeutua muihin seksitautitesteihin.

Hiv-kotitestiä ei suositella tehtäväksi viikonloppuna tai pyhinä, jolloin neuvontaa ja apua testin tekemiseen ja testituloksen tulkitsemiseen on vaikea saada. Testin tekemiseen kannattaa varata aikaa ja tehdä se rauhallisessa paikassa, jossa on mahdollista käsitellä ajatuksia ja tunteita, joita testitulos voi herättää. Etukäteen on hyvä miettiä, haluaako testin tehdä muiden ihmisten läsnä ollessa. Joskus testitulos voi yllättää, eikä sitä haluakaan heti kertoa muille. Jokaisella on oikeus yksityisyyteen omaan terveydentilaan liittyvissä asioissa.

Positiivinen testitulos pitää aina varmistaa laskimoverinäytteellä terveysalan ammattilaisen toimesta. Se voi herättää paljon kysymyksiä ja tuloksen jälkeen kannattaakin ottaa yhteys johonkin terveydenhuollon toimipisteeseen mahdollisimman pian.

Muutama käytännön vinkki testin tekemiseen:

  • Lue ohjeet loppuun asti ennen testin tekemistä.
  • Pistolaite on kertakäyttöinen, voit käyttää sitä ainoastaan yhden kerran.
  • Pistolaitetta on painettava sormea vasten riittävän lujasti, jotta se toimii.
  • Lävistyksen jälkeen sormenpäätä tulee puristaa riittävän voimakkaasti veripisaran aikaansaamiseksi.
  • Tiedät testipuikon olevan riittävän syvällä laimenninpakkauksessa, jos näet vaaleanpunaisen värin nousevan testipuikossa. Jos väriä ei näy, paina testipuikkoa uudelleen alaspäin.
  • MUISTA ASETTAA AJASTUS!

Negatiivinen testitulos

Negatiivinen testitulos tarkoittaa, että veressä ei ole hi-viruksen vasta-aineita ja hiv-tartuntaa ei ole. Negatiivinen testitulos on luotettava, kun viimeisestä altistustilanteesta on kulunut kolme kuukautta. Mikäli altistumisesta on kulunut vähemmän aikaa, testi tulee tehdä uudelleen, kun kolme kuukautta on tullut täyteen.

Positiivinen testitulos

Positiivinen testitulos tarkoittaa todennäköistä hiv-tartuntaa. Se pitää aina varmistaa laskimoverinäytteellä terveysalan ammattilaisen toimesta. Tulos voi aiheuttaa paniikkia, ahdistusta ja pelkoa. Apua tilanteeseen kannattaa hakea luotettavilta tahoilta, kuten Hivpointista tai muilta terveydenhuollon toimijoilta.

Varmistusnäyte ja neuvontaa hiv-kotitestaukseen liittyvissä asioissa

Varmistusnäytteen voi ottaa Hivpointin toimipisteissä Helsingissä, Tampereella ja Oulussa. Muita paikkoja ovat oma terveysasema, opiskelijaterveydenhuolto, työterveyshuolto ja isoimmissa kaupungeissa sukupuolitautien poliklinikat.

Hivpointin neuvontanumerosta 020 465 705 (ma-to klo 10.00–15.30) saa luotettavaa tietoa ja neuvoa hiv-kotitestaukseen ja tuloksen tulkitsemiseen. Keskusteluapua on mahdollista saada myös esimerkiksi soittamalla Valtakunnalliseen kriisipuhelimeen 010 195 202 (ma-pe klo 9.00–7.00, viikonloppuisin ja arkipyhinä klo 15.00–07.00).