Tietoa hivistä
Sivu on viimeksi tarkistettu 5.4.2024
Pikafaktat hivistä
- Hiv-testissä käyminen on ainoa tapa selvittää, onko saanut hiv-tartunnan.
- Hiv voi tarttua suojaamattomassa seksissä, huumeiden käytön yhteydessä, kun käytetään samoja pistovälineitä sekä raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana tilanteissa, jossa hiv-positiivinen henkilö ei ole hiv-lääkityksellä.
- Hiv-lääkitys pitää tartunnan saaneen terveenä ja estää hivin tarttumisen muihin.
- Aids on hoitamattoman hivin viimeinen vaihe, jossa immuunijärjestelmä on tuhoutunut tai hyvin heikko ja ihminen sairastuu vakavasti.
Hiv tulee sanoista human immunodeficiency virus, suomeksi ihmisen immuunikatovirus. Kyseessä on virus, joka vaikuttaa ihmisen puolustusjärjestelmään tuhoamalla immuniteetin kannalta keskeisiä soluja. Hi-virus löydettiin 1980-luvun alussa Yhdysvalloissa, kun alettiin ihmettelemään, miksi nuoret, perusterveet miehet saavat samankaltaisia oireita ja sairastuvat vakavasti. Hiv-tartuntoja todettiin tuolloin etenkin homo- ja bi-miesten keskuudessa.
Hiviin on ollut 1990-luvun lopusta asti olemassa tehokas lääkitys. Lääkitys pitää tartunnan saaneen oireettomana ja estää hivin tarttumisen eteenpäin. Hiviä parantavaa lääkitystä ei ole yrityksistä huolimatta onnistuttu vielä kehittämään. Lääkityksen ansiosta hiv-tartunnan saanut voi elää täysipainoista elämää, eikä hiv-tartunta ole este esimerkiksi lapsen saamiselle, opiskelulle tai työskentelylle haluamallaan alalla. Hiv-tartunta ei myöskään ole este tyydyttävälle seksielämälle. Hiv ei voi tarttua toimivalla hiv-lääkityksellä olevalta henkilöltä edes seksissä ilman kondomia.
Vuonna 2022 hiv-tartunnan saaneita oli 39 miljoonaa ympäri maailman (lähde: UNAIDS). Kuka tahansa voi saada hiv-tartunnan, mutta hiv koskettaa erityisesti tiettyjä ryhmiä. Suomessa hivin kannalta haavoittuvassa asemassa ovat miehet, joilla on seksiä miesten kanssa, pistämällä huumeita käyttävät, korkean hiv-esiintyvyyden maista Suomeen muuttaneet sekä näihin maihin matkustavat henkilöt.
Tutustu tietoon hivistä
Miten hiv tarttuu?
Hiviin liitetään paljon ennakkoluuloja ja väärää tietoa sen tarttumistavoista. Tämä aiheuttaa usein turhia pelkoja ja saa aikaan syrjintää hiv-tartunnan saaneita kohtaan. Suomessa ja maailmalla hiv tarttuu yleisimmin seksin välityksellä. Hiv voi myös tarttua veriteitse, mikä Suomessa tarkoittaa huumeiden pistovälineiden yhteiskäyttöä. Suomessa kaikki luovutettu veri testataan hivin ja muiden tarttuvien sairauksien osalta, joten luovutetun veren kautta ei tule hiv-tartuntoja. Hiv voi tarttua äidistä lapseen raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana. Hiv-lääkitys kuitenkin estää hivin tarttumisen lapseen tehokkaasti.
Yhtä tärkeää kuin on tietää, miten hiv-tarttuu, on tietää, miten hiv ei tartu. Joskus hivin uskotaan tarttuvan esimerkiksi pinnoilla olevasta eritteestä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, koska hi-virus ei säily tartuttavana ihmisen elimistön ulkopuolella joutuessaan tekemisiin hapen kanssa.
Miten hiviltä voi suojautua?
Hiv-tarttuu yleisimmin anaali- tai emätinyhdynnässä. Kondomi on tehokas tapa suojautua hiviltä emätin- ja anaaliyhdynnässä. Anaaliyhdynnässä tulee aina käyttää kondomin lisäksi myös vesiliukoista tai silikonipohjaista liukuvoidetta. Hivin tarttuvuus suuseksissä on heikko, ja riski tartuntaan on ainoastaan osapuolella, joka saa kumppanin siemennestettä, esiliukastetta tai emätineritettä suuhunsa. Pienen hiv-riskin suuseksissä voi poistaa käyttämällä kondomia tai suuseksisuojaa.
Hiviin on olemassa ennaltaehkäisevä lääkitys, prep. Prep-lääkitys on tarkoitettu henkilöille, joilla on kohonnut riski saada hiv-tartunta.
Millaisia ovat hivin oireet?
Hoitamattomassa hiv-tartunnassa on kolme eri vaihetta: mahdolliset ensioireet, oireeton vaihe ja aids-vaihe. Oireet ja niiden voimakkuus vaihtelevat yksilöstä toiseen. Mikäli hiv diagnosoidaan tartunnan alkuvaiheessa ja lääkitys aloitetaan pian diagnoosin jälkeen, ei tartunnan saaneelle tule välttämättä hiv-tartunnasta muita oireita kuin mahdolliset ensioireet. Ensioireita saa kuitenkin vain osa hiv-tartunnan saaneista, joten oireiden perusteella ei hiv-tartuntaa voida todeta.
- Mahdolliset ensioireet: Osa ihmisistä saa 2-6 viikkoa hiv-tartunnasta flunssankaltaisia oireita. Ensioireet ovat kehon reaktio hi-virusta vastaan. Tyypillisiä hivin ensioireita voivat olla: turvonneet imusolmukkeet, kuume, kurkkukipu ja ihottuma. Oireet kestävät tyypillisesti muutaman viikon ja ovat kuukaudessa ohi. Kaikki hiv-tartunnan saaneet eivät saa ensioireita ja myös oireet ja niiden voimakkuus vaihtelevat. Hiv tarttuu hyvin herkästi tässä vaiheessa.
- Oireeton vaihe: Hiv-tartunnan toinen vaihe voi kestää muutamasta vuodesta jopa yli kymmeneen vuoteen. Hiv-tartunnan saanut on ilman lääkitystäkin tässä vaiheessa useimmiten oireeton tai hyvin vähäoireinen. Jos hiv-tartunnan saanut ei ole lääkityksellä, voi hiv tarttua myös oireettomassa vaiheessa, vaikka tartuttavuus on pienempi kuin kahdessa muussa vaiheessa.
- Aids-vaihe: Hi-virus on tehnyt vakavaa tuhoa ihmisen immuunijärjestelmälle, ja elimistö ei kykene enää puolustautumaan taudinaiheuttajia vastaan. Ihminen sairastuu vakavasti ja kuolee, jos ei hiv-lääkitystä aloiteta. Hiv on hyvin tartuttava aids-vaiheessa.
Miten hiv todetaan?
Hiv-tartunnan voi todeta ainoastaan tekemällä hiv-testin. Hiv-testi etsii elimistöstä hi-viruksen vasta-aineita. Osa testeistä etsii myös antigeenejä, joita muodostuu elimistöön ennen vasta-aineita.
Ajanjaksoa siitä, kun saa hiv-tartunnan siihen, kun vasta-aineita muodostuu havaittavalle tasolle, kutsutaan ikkuna-ajaksi. Ikkuna-aika on hivin kohdalla muutamasta viikosta kolmeen kuukauteen. Negatiivinen hiv-testin tulos on siis luotettava kolme kuukautta viimeisimmästä riskitilanteesta. Käytännössä lähes kaikki hiv-tartunnat voidaan kuitenkin todeta jo kaksi kuukautta riskitilanteesta.
Hiv-testi otetaan tavallisesti suoniverinäytteenä kyynärtaipeesta. Hiviä voidaan testata myös pikatestillä, joka antaa tuloksen 1–15 minuutissa. Pikatesti tehdään yleisimmin sormen pään verestä. Pikatesteistä on olemassa myös kotitesti. Hiv-testissä voi käydä muun muassa omalla terveysasemalla, opiskelija- tai työterveyshuollossa tai Hivpointin toimipisteissä.
Miten hiv vaikuttaa elimistössä?
Kun ihminen saa hiv-tartunnan, hi-virus kiinnittyy CD4-soluun. CD4-solut ovat tärkeä osa immuunijärjestelmää eli elimistön puolustusmekanismia. Kun virus on kiinnittynyt soluun, se tunkeutuu syvälle siihen ja muuttaa solun virustehtaaksi. Virustehtaaksi muuttunut solu tuhoutuu ja virukset jatkavat uusiin soluihin. Kun hi-virus jatkaa CD4-solujen tuhoamista, ihmisen puolustusjärjestelmä heikkenee, eikä pysty puolustautumaan taudinaiheuttajia vastaan.
Hiv-tartunnan saaneen henkilön kehon immuunijärjestelmä puolustautuu hi-virusta vastaan ja alkaa tuottamaan reaktiona vasta-aineita, jotka taistelevat virusta vastaan pitääkseen immuunijärjestelmän toimivana. Jos hiviä ei hoideta, kestää muutamasta vuodesta jopa yli kymmeneen vuoteen, että vasta-aineet häviävät taistelun virukselle ja immuunijärjestelmä vaurioituu vakavasti. Hiv-tartunnan eteneminen ilman lääkitystä on yksilöllistä ja siihen vaikuttavat monet tekijät, kuten ikä, perusterveys ja perimä.
Hiv-lääkitys estää hi-virusta tekemästä kopioita itsestään, pitää virusmäärän matalalla ja estää näin virusta tuhoamasta immuunijärjestelmää.
Miten hiviä hoidetaan?
Hiviin on olemassa tehokas lääkehoito, joka pitää hiv-tartunnan saaneen oireettomana ja estää hivin tarttumisen. Kun hiv-tartunta todetaan, tehdään lähete erikoissairaanhoitoon. Hiviä hoidetaan keskussairaaloiden ja yliopistollisten sairaaloiden infektiopoliklinikoilla, joissa hoito ja lääkkeet ovat maksuttomia. Hivin lääkehoito aloitetaan mahdollisimman pian diagnoosin jälkeen hiv-infektion vaiheesta riippumatta. Hiv-tartunnan saanut käy 3–6 kuukauden välein laboratoriokokeissa ja lääkärin tai hoitajan vastaanotolla.
Hiv-lääkitys voidaan usein toteuttaa ottamalla yksi tabletti vuorokaudessa. Lääkkeiden säännöllinen ottaminen on hiv-hoidon teholle keskeistä. Lääkitys tulee ottaa päivittäin suunnilleen samaan aikaan. Lääkkeet ovat hyvin siedettyjä, ja sivuoireita esiintyy vähän. Hivin hoitoon on saatavilla myös pitkävaikutteinen hoitomuoto, jossa päivittäisten tablettien sijaan hiviä hoidetaan kahdella pistoksella kahden kuukauden välein. Nykytiedon mukaan hivin lääkehoito on elinikäinen.
Mitä tarkoittaa “lääkitty hiv ei tartu”?
Kun hiv-tartunnan saanut on toimivalla lääkityksellä, hän ei voi tartuttaa hiviä seksissä ilman kondomia. Toimiva hiv-lääkitys laskee hi-virustasot niin alhaisiksi, että viruksia ei löydetä laboratoriokokeissa. Tällöin puhutaan, että virukset ovat mittaamattomissa. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että virusten ollessa mittaamattomissa hiv ei tartu anaali- tai emätinyhdynnässä ilman kondomia. Hiv-tartunnan saaneen virustasoja seurataan säännöllisesti laboratoriokokein.
Mikä on aids?
Aids tulee sanoista acquired immunodeficiency syndrome. Aidsiksi kutsutaan hiv-tartunnan viimeistä vaihetta, jossa elimistön puolustuskyky on selvästi heikentynyt, ja tartunnan saanut sairastuu johonkin hivin liitännäistautiin. Infektion eteneminen ja aidsiin sairastuminen voidaan tehokkaasti estää hiv-lääkehoidolla, joten huomattava osa hiv-tartunnan saaneista ei koskaan sairastu aidsiin. Paras pitkäaikainen hyöty hiv-lääkityksestä saadaan, kun CD4-solujen määrä on lääkitystä aloitettaessa vielä normaalilla tasolla. Kuitenkin vielä aids-vaiheessakin aloitettu hoito voi palauttaa immuniteetin normaalille tasolle.
Aidsille tyypillisiä infektioita kutsutaan opportunisti-infektioiksi. Nämä liitännäistaudit ilmaantuvat vasta, kun CD4-auttajasolujen määrä on hyvin matala. Yleisimpiä aidsin liitännäissairauksia ovat Pneumocystis jirovecii -sienen aiheuttama keuhkokuume, ruokatorven hiivatulehdus sekä hivin etenemiseen liittyvä näivetystauti, johon kuuluu kuumeilua, laihtumista ja uupumista.
Mitä tehdä, jos on huolissaan hiv-tartunnasta?
Hiv-tartuntaan liittyvään huoleen on usein syynä ajantasaisen tiedon puute. On tärkeää, että omat tiedot siitä, miten hiv-tarttuu ja miten sitä ehkäistään, ovat ajan tasalla. Kun hi-virus löydettiin noin 40 vuotta sitten, kyseessä oli vakava, kuolemaan johtava, tarttuva sairaus, joka kylvi pelkoa ympäri maailmaa. Osalle ihmisistä nuo pelot ovat jääneet, ja ne ovat voineet myös siirtyä sukupolvelta toiselle.
Hivin tartuntatapojen tuntemisen lisäksi on tärkeää ymmärtää, että hiviin on tänä päivänä olemassa tehokas lääkitys, joka pitää hiv-tartunnan saaneen oireettomana ja estää hivin tarttumisen. Lääkitty hiv ei myöskään vaikuta elinikäennusteeseen. Toisin sanoen lääkityksellä oleva hiv-tartunnan saanut henkilö voi elää yhtä kauan kuin henkilö, jolla ei ole hiviä.
On hyvä myös tiedostaa, että hiv on Suomessa hyvin harvinainen sairaus, jonka tarttuvuus on heikko. Hiv-tartuntaa ei voi koskaan diagnosoida tai päätellä oireiden perusteella, vaan ainoastaan hiv-testi kertoo, onko henkilö saanut hiv-tartunnan.
Hiv-tartunnasta huolestuneen kannattaa
- Hankkia ajantasaista tietoa luotettavasta tietolähteestä.
- Ehkäistä hiv-tartuntaa seksissä itselle sopivalla tavalla.
- Käydä tarvittaessa hiv-testissä.
- Muistaa, että kyseessä on sairaus, johon on olemassa tehokkaat lääkkeet.
- Keskustella huolestaan tai pelostaan ammattilaisen kanssa. Hivpoint auttaa ja neuvoo tartunnasta huolestuneita chat- ja puhelinneuvonnassa.
Mikä on hiv-tilanne Suomessa?
Suomessa on yksi maailman alhaisimmista hivin esiintyvyyksistä. Suomessa on todettu koko 2000-luvun ajan alle 200 hiv-tartuntaa vuosittain. Lisäksi arviolta 13 prosenttia tartunnan saaneista, noin 600 henkilöä, eivät tiedä tartunnastaan. Tehokkaan lääkehoidon ansiosta aids-kuolemien määrä on Suomessa lähellä nollaa.
Suomessa todetaan suhteellisesti eniten hiv-tartuntoja miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa sekä ihmisillä, jotka tulevat maista, joissa hivin esiintyvyys on korkea. Hiv-tartuntoja saadaan myös matkakohteista, joissa hivin esiintyvyys on korkeampi kuin Suomessa (esimerkiksi Thaimaa ja Venäjä, lue lisää).
Hivin hoito on Suomessa korkeatasoista ja se on maksutonta kaikille, jotka ovat oikeutettuja terveydenhuollon palveluihin Suomessa.