Riskittä Reissussa -hanke

Riskittä Reissussa - matkailuauto Vaalimaalla tarjoamassa hiv-pikatestausta rajan ylittäville miehille.

Sivu on viimeksi tarkistettu 29.3.2022

Riskittä Reissussa -hanke on päättynyt, 2019-2021.

Hankkeen tarkoituksena on edistää keski-ikäisten ja sitä vanhempien matkailevien miesten seksuaaliterveyttä. Tarkoituksena on lisäksi vähentää erityisesti Venäjän matkoilta saatuja uusia hiv-tartuntoja ja kehittää tartuntojen varhaisempaa diagnosointia.

Suomalaisilla todetut hiv-tartunnat saadaan yhä useammin ulkomailta suojaamattoman seksin välityksellä

Suomalaisilla todetut hiv-tartunnat saadaan yhä useammin ulkomailla oleskelun tai matkailun aikana suojaamattoman seksin välityksellä. Lähes puolet näistä tartunnoista todetaan yli 50-vuotiailla miehillä. Suuri osa suomalaisten hiv-tartunnoista on peräisin Venäjältä. UNAIDSin mukaan Venäjän hiv-epidemia on maailman kolmanneksi vakavin.  Toisin kuin suurimmassa osassa maista, Venäjällä hiv-tartuntojen määrä on edelleen nousussa. Näin ollen hivin tartuntariski on Venäjällä suurempi kuin Suomessa.

Riskittä reissussa edistää suomalaisten miesten seksuaaliterveyttä

Riskittä reissussa- on kolmivuotinen STEAn rahoittama hanke. Hankkeen (2019-2021) tavoitteina on:

  1. Tuottaa tietoa suomalaisten seksikäyttäytymisestä Venäjän matkoilla
  2. Kehittää terveysalan ammattilaisten ja opiskelijoiden osaamista hiv-testauksesta, seksuaaliterveysneuvonnasta sekä PEP jälkiehkäisylääkityksen hyödyntämisestä
  3. Edistää Venäjän matkailijoiden hiv-tartuntojen varhaisempaa diagnosointia.

Hankkeen kohderyhmänä ovat keski-ikäiset ja sitä vanhemmat suomalaiset heteromiehet, joilla on suojaamatonta seksiä Venäjällä.

Riskittä Reissussa- hankkeessa kehitetään Venäjän rajalla tapahtuvaa kampanjatyötä ja hiv-pikatestauspalveluja miehille, joilla on seksiä Venäjällä. Turvaseksipartioinnissa Venäjän matkaajille jaetaan turvaseksipakkauksia sekä tietoa seksitaudeilta suojautumisesta ja hivin ennaltaehkäisemisestä. Lisäksi tarjotaan mahdollisuus yksilölliseen seksuaalisneuvontaan sekä ilmaiseen ja nimettömään hiv-pikatestaukseen. Yhteistyökumppanina turvaseksipartioinneissa toimii Suomen Punainen Risti. Lue kokemuksia raja-asemien turvaseksipartioinnista täältä.

Hankkeessa kehitetään myös terveysalan ammattilaisten ja opiskelijoiden osaamista hiv-testauksesta, seksuaaliterveysneuvonnasta sekä PEP jälkiehkäisylääkityksen hyödyntämisestä erilaisin koulutuksin ja tietoiskuin. Lisäksi hankkeessa tuotetaan uutta tietoa suomalaisten seksikäyttäytymisestä Venäjän matkoilla yhteistyössä Lapin Yliopiston kanssa.

Projektikoordinaattori

Jenna Rantasuomela