Så kan hiv smitta

Hiv voi koskettaa ketä vain. Kuvassa henkilö istuu pöydän ääressä. Pöydällä on hiv-lääkepurkki.

Sidan granskades senast 27.12.2021

HIV kan endast överföras på tre sätt:

  1. Oskyddat sex
  2. Blodkontakt
  3. Från mamma till barn

Vad är HIV?

Hiv är en kronisk, viral infektion som orsakas av hi-viruset. Då man äter hiv mediciner regelbundet, kan man leva ett långt, lyckligt och friskt liv. Ifall en inte tar hiv mediciner, orsakar hi-viruset aids. Hiv kan inte botas, men med medicineringen förblir hiv en kronisk sjukdom. Ifall man får hiv, äter man hiv mediciner resten av livet.

Då hiv är omätbart i kroppen, kan en person inte överföra hiv

Dagens hiv medicinering är väldigt bra. Den stoppar utvecklingen av viruset i kroppen och då medicinen fungerar ordentligt blir mängden hi-virus så lågt att det inte hittas i blodprov. Då kallas virusmängden omätbar. När virusmängden är omätbar, kan en person med hiv inte överföra infektionen till någon annan. Inte ens via oskyddat sex. Majoriteten av mänskorna som lever med hiv i Finland har omätbar virusnivå. Detta betyder att de inte kan överföra viruset.

Oskyddat sex

Hiv kan överföras vid vaginalt och analt samlag utan kondom. Den högsta risken för hiv är vid analt samlag utan kondom för den personen som får sperma eller försats i anus. Vid oralsex utan kondom eller slicklapp finns en liten risk för hiv för den personen som får sperma, försats eller slidsekret i munnen. Vid oralsex är risken för hiv infektion betydligt lägre än vid analt eller vaginalt samlag utan kondom.

Blodkontakt

Hiv kan överföras vid gemensam användning av utrustning för intravenöst drogmissbruk. I Finland är det sällsynt i och med att det endast här diagnostiseras ett fåtal personer som injekterar droger med hiv årligen. Det är viktigt att använda egen personlig utrustning vid injektion av droger och inte dela sprutor eller utrustning med andra.

Hiv kan överföras i samband med blodtransfusioner eller organtransplantationer. I Finland finns inte denna risk, i och med att man sedan år 1985 började testa alla blodgivare för hiv. I Finland har man inte konstaterat en enda hiv infektion sedan 1985 där smittan kommit via blodtranfusion.

Från mamma till barn

Hiv kan överföras från en mamma som har hiv till hennes barn under graviditeten, förlossningen, eller genom amning. I Finland är risken liten tack vare skyddande medicinering och andra åtgärder. I Finland har ungefär 500 friska (hiv-negativa) barn fötts till föräldrar med hiv.