30.11.2020

Vieraskynä: Tieto vähentää ennakkoluuloja hiviä ja hiv-tartunnan saaneita kohtaan

Kuva, jossa teksti Hiv ei tartu suutelemalla

Vieraskynässä Linda Eklöf, Hiv-säätiön puheenjohtaja, yläkoulun ja lukion opettaja

Kansainvälistä Maailman aids-päivää vietetään 1.12. Tänä vuonna Suomessa Tiedä faktat hivistä -kampanja on haastanut koulut ja opettajat päivittämään nuorten tiedot hivistä. Lue lisää täällä >>

Monella tapaa hiv ja varsinkin aids voivat tuntua jo kaukaisilta asioilta. Erityisesti meillä Suomessa, jossa uusia hiv-tartuntoja todetaan verrattain vähän (noin 150 uutta diagnoosia vuosittain). Mutta hoidot kehittyvät ja asiat etenevät, joten on tärkeää päivittää tietojaan. Oikea ja ajantasainen tieto vähentää pelkoja ja ennakkoluuloja hiviä ja hiv-tartunnnan saaneita kohtaan. Kun nuorilla on tietoa, parantaa se myös heidän mahdollisuuksia tehdä viisaampia valintoja oman seksuaaliterveytensä suhteen. 

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet korostavat koulutuksen merkitystä

Globaalista perspektiivistä hiv ja aids ovat edelleen iso ongelma. YK-mailla on yhteinen Agenda2030 kestävän kehityksen tavoitteista, joiden saavuttamiseen Suomikin on sitoutunut. Agendan keskiössä on äärimmäisen köyhyyden poistaminen, jota hiv vaikeuttaa monella tapaa. 

Tavoite 4 koskee erityisesti meitä opettajia, koska siinä luvataan taata kaikille avoin, tasa-arvoinen ja laadukas koulutus myös seksuaalisuudesta ja seksuaaliterveydestä niin että nuorilla on tarvittavat tiedot ja taidot voidakseen tehdä vastuullisia päätöksiä, parantaa itseluottamustaan ja muuttaa vahingollisia asenteita ja sukupuolinormeja.

Opettajina toteutamme monia Agenda2030:n tavoitteita jo nyt, koska niiden kaiku peruskoulun nykyisessä opetussuunnitelmassa on vahva ja tulevaan lukion opetussuunnitelmaan ne ovat selkeästi vaikuttaneet. Monimutkaisiin kysymyksiin ei ole olemassa yksinkertaisia ratkaisuja, tarvitaan tietoa. 

Koronapandemian aikana tiedon ja voimaantumisen tarve korostuu

Elämme nyt keskellä pandemiaa. Korona-ajan menettelytavoissa on kuultavissa vahva kaiku menneestä ja ne jotka muistavat 80- ja 90-luvun hiv-epidemien aikaa tai ovat aikakaudesta lukeneet, löytävät runsaasti yhtäläisyyksiä. Kun ihmisiä pelottaa ja katastrofin ainekset vaikuttavat olevan koossa, on pakko tehdä jotakin, nopeasti. Ihmisluonto on sellainen, että tuntuu paremmalta ryntäillä hätääntyneesti ympäriinsä kuin istua tyynesti paikallaan ja todeta: en tiedä, mitä pitäisi tehdä – otan selvää.

Hivistä opittiin että pelottelu tai pelkkä neutraali informaatio ei auta. Tarvitaan voimaantumista ja toimintaa. Me nuorten parissa toimivat opettajat ja muut nuorisotyöntekijät voimme olla niitä, jotka jaamme tietoa mutta myös voimaannutamme nuoria. 

Hyvää Maailman aids-päivää!

Linda Eklöf, Hiv-säätiön hallituksen puheenjohtaja

Tiedä faktat hivistä -kampanja tarjoaa ilmaisen opetusmateriaalin nuorten parissa työskenteleville

Tiedä faktat hivistä -kampanjaan liittyen Maailman aids-päivän toimikunta on julkaissut uuden, asiantuntijoiden kehittämän opetusmateriaalin, jonka avulla hiviin ja seksuaaliterveyteen liittyviä asioita voi käsitellä helposti ja innostavasti kouluissa ja opetuksessa. Kaikkien nuorten parissa työskentelevien ilmaiseksi käytettävissä oleva opetusmateriaalipaketti löytyy osoitteesta: www.maailmanaidspaiva.com

Suomessa Maailman aids-päivän toimikuntaan kuuluvat Hivpoint, Positiiviset ry, Pro-tukipiste ja Suomen Punainen Risti.

Hivpointin nettisivuilta löytyy paljon tietoa, materiaaleja ja työkaluja seksuaalikasvatustyön tueksi opettajille ja muille nuorten parissa työskenteleville. Lue lisää täältä >>