6.4.2023

Miksi puhumme seksitaudeista – emme sukupuolitaudeista  

Teksti sukupuolitaudit yliviivattuna ja teksti seksitaudit isolla. Teksti punaisella taustalla ja Hivpointin logo alareunassa.

Kirjoitin muutama viikko sitten siitä, miksi Hivpointissa suosittelemme kirjoittamaan hiv ja aids pienillä kirjaimilla. Pienellä kirjoittamisen valinnan taustalla on ollut keskeisesti stigman vähentäminen. Toinen keskeinen valinta Hivpointissa on ollut se, että puhumme ja kirjoitamme seksitaudeista, emme sukupuolitaudeista.  

Kun työskentelin vapaaehtoisena hiv-työssä 1990-luvulla, muistan hämärästi joitakin keskusteluja, joissa sananvalintaa seksitaudin ja sukupuolitaudin välillä pohdittiin. Sen sijaan, kun aloitin palkkatyöt hiv-työssä syksyllä 2007, oli seksitauti-sana jo vakiintunut käyttöön järjestössämme.  

Miksi seksitauti-sana on parempi? 

Hivpointissa työskentelemme keskeisesti seksitautien parissa. Seksitaudit tarttuvat seksissä ja seksin välityksellä, eivät sukupuolen välityksellä tai sukupuoliteitse. Seksitautien tarttumisessa ei ole kysymys sukupuolesta, tai siitä minkä sukupuolinen henkilö on tai minkä sukupuolisen kanssa seksiä harjoittaa. Oleellista sen sijaan on, millaista seksiä on ollut ja onko seksissä suojauduttu vai ei. Seksitaudit tarttuvat keskeisesti suojaamattomassa seksissä, limakalvokontaktin kautta.  

Monissa muissakin seksuaalisuuden ja seksin parissa työskentelevissä järjestöissä on pääasiassa siirrytty sukupuolitauti-sanasta seksitauti-sanan käyttöön. Myös Suomen seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelmassa suositellaan seksitauti-sanan käyttämistä. 

Seksitauti-sana on konkreettisempi  

Kun keskustelet esimerkiksi nuorten kanssa seksistä ja annat heille ohjeita seksissä suojautumisessa, on nuorille varmasti helpompaa ymmärtää seksiin liittyviä asioita, kun puhut seksistä ja seksitaudeista ja niiltä suojautumisesta, kuin jos puhuisit sukupuolisuhteista ja sukupuolitaudeista.  

Jos otetaan konkreettisena esimerkkinä tilanne, jossa vaikkapa tulevana pääsiäisenä sinulla on seksiä ja pohdit, onko tarvetta mennä seksitautitesteihin. Onko mielestäsi helpompi pohtia asiaa, kun muistelet, millaista seksiä sinulla oli ja olitko suojautunut vai et, vai silloin, kun keskität ajatuksesi sukupuoleen?

Teppo Heikkinen

Asiantuntija, Hivpoint

Lue lisää kirjoittajan kirjoituksia: