24.4.2023

Kuppa- ja tippuritartunnat ovat kasvussa – aika kerrata faktat 

Kuvassa otetaan nielunäytettä asiakkaalta.

Tippuri- ja kuppatartunnat ovat huimassa kasvussa. Tippuritartuntoja todetaan Suomessa yleensä vuosittain 500–600, mutta viime vuonna (2022) tartuntoja todettiin lähes 1000. Tippuritartunnat ovat siis tuplaantuneet vuodessa. Myös todettujen kuppatartuntojen määrät ovat tuplaantuneet. Kuppaa on yleensä todettu Suomessa vuosittain alle 200 tapausta, mutta viime vuonna todettuja kuppatartuntoja oli lähes 400. Suurin osa tippuri- ja kuppatartunnoista todetaan miehillä ja näistä iso osa on saatu miesten välisessä seksissä. 

Tässä artikkelissa kerrataan, (1) mikä on tippuri ja miten se tarttuu ja (2) miten tippuri testataan ja (3) miten se hoidetaan, sekä (1) mikä on kuppa ja miten se tarttuu, (2) miten kuppa testataan ja (3) miten kuppatartunta hoidetaan. 

Tippuri

Mikä on tippuri ja miten se tarttuu?

Tippuri on bakteerin aiheuttama seksitauti. Tippuri voi tarttua seksissä ilman kondomia: yhdynnässä, suuseksissä tai peräaukon nuolemisessa ja tartunta voi tapahtua myös käsien välityksellä, jos bakteeripitoista eritettä pääsee limakalvolle. Riski tartunnalle yhdynnässä ja suuseksissä on molemmilla osapuolilla.  

Miten tippuri testataan? 

Kuten kaikki seksitaudit, myös tippuri voi olla oireeton tai niin vähäoireinen, että oireiden perusteella ei voi tietää milloin testiin tulee hakeutua. Testiin kannattaa hakeutua, jos on ollut satunnaisia seksipartnereita ja seksiä ilman kondomia. Seksitautitestiin kannattaa hakeutua mahdollisen riskitilanteen jälkeen aikaisintaan 5 vuorokauden kuluttua.  

Tippuri testataan yleensä yhdistelmätestillä, jossa samasta näytteestä (virtsa tai tikkunäyte) testataan myös klamydia. On tärkeää, että tippuri testataan limakalvoilta seksitavan mukaisesti. Eli virtsanäytteen lisäksi, jos on ollut anaaliseksiä vastaanottavana osapuolena, näyte otetaan peräaukosta ja jos on antanut suuseksiä, näyte otetaan nielusta ja niin edelleen. 

Seksitautitesteihin pääsee maksutta terveysasemalla, sukupuolitautien poliklinikalla ja opiskelijaterveydenhuollossa.

Miten tippuri hoidetaan? 

Tippuri hoidetaan antibiootilla, yleensä pistoksella ja suun kautta otettavien antibioottien yhdistelmällä. Kun hoito on kesken, pitää huolehtia uusien tartuntojen ehkäisemisestä, ettei aiheuta uusia tartuntoja. Tämä tarkoittaa sitä, että seksistä tulee pidättyä ensimmäisen hoitoviikon ajan ja kondomia suositellaan käytettävän jälkitarkastukseen asti, joka on 4 viikon kuluttua hoidon loppumisesta. Tärkeää on ilmoittaa tartunnasta seksikumppaneille, jotta he osaavat hakeutua testiin ja tartuntaketjut saadaan katkaistua. 

Kuppa

Mikä on kuppa ja miten se tarttuu? 

Kuppa (englanniksi Syphilis) on bakteerin aiheuttama seksitauti. Kuppa on yleisvaarallinen tartuntatauti ja sen kohdalla on erityisen tärkeää huolehtia, että kaikki kuppatartunnalle altistuneet kumppanit saadaan testiin ja tarvittaessa hoidon piiriin.  Kupassa on eri vaiheita (primaari-, sekundaari-, piilevä- ja myöhäisvaiheet) ja sen tarttuvuus vaihtelee sen mukaan, mikä vaihe on kyseessä. Kuppa on tartuttava primaari- ja sekundaarivaiheissa. Se voi tarttua suuseksissä, peräaukon nuolemisessa ja yhdynnässä, kun kondomia ei käytetä. 

Miten kuppa testataan?

Kuppatartunnat ovat ensiarvoisen tärkeää löytää, sillä hoitamattomana kuppa voi aiheuttaa hankalia oireita jopa vuosien jälkeen tartunnan saamisesta. Kuppa testataan verinäytteestä ja se voidaan testata aikaisintaan 3 viikkoa seksitilanteen jälkeen. Negatiivinen testitulos on luotettava 6 viikon jälkeen seksitilanteesta. Kupan testaaminen ja hoito on maksutonta julkisessa terveydenhuollossa. 

Kuppa testataan verinäytteestä.

Miten kuppatartunta hoidetaan? 

Kuppa hoidetaan yleensä lihakseen pistettävällä antibiootilla. Hoidon pituus ja pistosten määrä riippuu siitä missä vaiheessa kuppainfektio on. Kuppa hoidetaan ensisijaisesti seksitauteihin erikoistuneella poliklinikalla tai hoidossa konsultoidaan erikoislääkäriä. Hoitokäytännöt vaihtelevat kunnittain. 

Hoidon yhteydessä tulee huolehtia uusien tartuntojen ehkäisemisestä: Seksistä tulee pidättyä hoidon ajan ja kondomia tulisi käyttää ensimmäiseen seurantatutkimukseen asti. 

Lopuksi, kun seksitautitartunnat ovat kasvussa, kannattaa panostaa testaamiseen! Seksitautitesteihin on aiheellista hakeutua, mikäli on ollut seksiä satunnaisen partnerin kanssa ja kondomi ei ole ollut käytössä.