17.2.2021

Koronarokotukset hiv-positiivisille – kuuluvatko hiv-tartunnan saaneet ensimmäisenä rokotettaviin?

Kuvassa on rivi koronarokotepulloja ja teksti

Koronarokotukset antavat tehokkaan suojan koronavirustautia ja erityisesti sen vakavia tautimuotoja vastaan. Tällä hetkellä rokotteita on tarjolla rajoitetusti ja niitä tarjotaan aluksi henkilöille, joilla on kohonnut riski sairastua vakavaan koronavirustautiin tai saada tartunta esimerkiksi työssään.

Voit katsoa riskiryhmien koronarokotusjärjestyksen THL:n sivuilta täältä. >>

Koronaepidemian alkuvaiheessa tulleiden tietojen mukaan hiv-tartunnan saaneet, joilla on toimiva lääkehoito, eivät ole suuremmassa riskissä saada koronavirustartuntaa tai vakavampaa taudin muotoa. Tämänhetkinen tutkimusnäyttö myös osoittaa, että hiv-infektio on pienempi riskitekijä vakavaan koronavirustartuntaan kuin esimerkiksi ikääntyneisyys (yli 70v.), huomattava ylipaino, diabetes, vakava maksasairaus, vaikeat sydänsairaudet, vaikea astma ja aktiivisessa hoidossa oleva syöpä. Näillä perusteilla hiv-positiiviset, joilla on hyvä hoitovaste, eivät kuulu hiv-tartunnan vuoksi ensimmäisinä rokotettaviin. Hiv-positiivisten on kuitenkin huomioitava, kuuluvatko muilta osin riskiryhmiin, ja saada rokote sen mukaisesti.

Riskiryhmään kuuluvat hiv-positiiviset, joilla on alhainen auttajasolutaso

Hiv-tartunnan saaneet henkilöt, joilla CD4-auttajasolutaso on alle 0,350 x 109 solua katsotaan kuuluvaksi ensimmäiseen riskiryhmään ja siten ensimmäisinä rokotettaviin. Hiv-positiivinen voi kysyä tarkemmin koronavirusrokotteesta omalta hoitavalta lääkäriltä. Koronarokotukset annetaan riskiryhmäluokituksen mukaan omalla terveysasemalla, työterveydenhuollossa tai muussa terveydenhuollon järjestämässä rokotuspisteessä.

Koronavirusrokotteen saaneen tulee yhtälailla noudattaa yleisiä ja paikallisia koronavirukseen liittyviä ohjeistuksia, joiden tarkoituksena on suojata itseään, läheisiään ja muita ihmisiä koronavirustartunnalta.

Lue THL:n sivuilta, miten suojaudut koronavirustartunnalta.

Ovatko koronarokotukset turvallisia hiv-positiivisille?

Tähän mennessä laajoissa rokotetutkimuksissa on ollut suhteellisesti pieni määrä hiv-tartunnan saaneita mukana ja tutkittavien aika on ollut lyhyt. Tämän vuoksi tarkkaa tietoa hiv-positiivisten rokotuksista ei ole vielä julkistettu. Pfifer-rokotteen tutkimukseen on osallistunut ainakin 196 hiv-positiivista ja Moderna-rokotteen tutkimuksessa on ollut mukana 176 hiv-positiivista. Näissä tutkimuksissa hiv-positiivisten osalta ei noussut mitään huolenaiheita. Koronavirusrokotteita pidetään hiv-tartunnan saaneille turvallisina ja samalla tavalla toimivina kuin muillekin.

Lähteet: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Positiiviset ry, NAM Aidsmap, Avert

Lue myös kohderyhmäasiantuntijamme Teppo Heikkisen Hiv ja korona -artikkeli tästä >>