28.5.2020

Kevään haastekampanja tuotti tietoa hivin puheeksioton haasteista

Eurooppalaista hiv- ja hepatiittitestausviikkoa vietetään kahdesti vuodessa, viikko keväällä ja toinen loppuvuodesta. Testauksen tehostaminen viikon ajaksi rohkaisee terveysalan ammattilaisia ottamaan testaus ja seksitavat puheeksi asiakastilanteissa. Hivointin kevään 2020 haastekampanja haastoi terveysalan ammattilaiset kertomaan ajatuksiaan ja kokemuksiaan hivin ja muiden seksitautien testauksesta ja puheeksiotosta.

Haasteeseen osallistuneiden vastaukset tuottivat meille hyödyllistä tietoa. Iso kiitos kaikille kampanjaan osallistuneille. Saatujen vastausten perusteella voimme tarjota terveysalan ammattilaisille koulutusta ja lisätietoa esiin nousseista teemoista. Lisäksi, yleisten haasteiden ja onnistumisten esiin tuominen auttaa toivottavasti herättämään keskustelua aiheesta myös teidän työpaikoillanne!

Ennakkoasenteet vaikuttavat tahtomatta meihin kaikkiin

“Vaikka kuitenkin tauteja kaikki on yhtälailla, ehkä ne on ne HIV/AIDS pelottelut siirtynyt jollain tavalla vanhemmalta sukupolvelta myös nykynuoriin ja ehkä myös itseenikin vaikkei sitä haluaisikaan myöntää.”

Testausviikon kampanjaan osallistuneiden ammattilaisten keskuudessa pohdittiin muun muassa ammattilaisten omien asenteiden vaikutusta testien tarjoamisen yhteydessä. Huomiota on hyvä kiinnittää ainakin siihen, ettei arvostele asiakkaan seksikäyttäytymistä, vaan kohtelee kaikkia kunnioittavasti ja asiallisesti. Testaus tulisikin nähdä hiviä ja seksitauteja ennaltaehkäisevänä toimintana. Testauksen yhteydessä voi antaa neuvontaa taudeilta suojautumisessa ja löydetyt taudit saadaan hoidon piiriin, jolloin jatkotartunnat voidaan ehkäistä.

Kenellä voi olla seksitauti?

“Eihän sitä tunnu koskaan missään luontevalta kysyä onko henkilö tarkistuttanut itsensä. Missä kohtaa nämä asiat tulisi ottaa esille? Kolmansilla treffeillä? Kuinka usein pitäisi testata ja mitä jos ei ole oireita? “

“Mielikuva seksitautitartunnan saaneesta on yhden yönjuttuja harrastava henkilö. Olisi hienoa, jos harvoin kumppania vaihtavat kokisivat riskin ja varautumisen koskettavan heitäkin.”

“Myös on luuloja siitä, että sukupuolitautitartunnoilta olisi turvassa, kun kumppani on fiksu ja asiallinen.”

Vastaanotolla ei voi päätellä seksitaudin riskiä potilaan iän, sukupuolen, parisuhdestatuksen tai muulla perusteella. Ainoa tapa selvittää mahdollinen tartunta on ottaa hiv ja seksitaudit puheeksi ja tarjota testejä. Kaikki seksitaudit ovat usein oireettomia.

Miten ja miksi ottaa seksitaudit puheeksi?

“Moni potilaista on kertonut, että iloinen ja rento asenne on helpottanut vastaanotolla käymistä ja yhteydenottoa terveyskeskukseen.”

Hiv-testi ja muut seksitautitestit ovat osa muuta terveydenhoitoa, vastaajien kokemusten mukaan testejä voi tarjota myös muiden tutkimusten ja terveystarkastusten yhteydessä. Seksitavoista kysyminen vastaanottotilanteessa on tärkeää, jotta testit voidaan ottaa oikea-aikaisesti. Oikea tieto tautien tarttumisesta varmistaa sen, että klamydia- ja tippuritestit saa seksitavan mukaisesti virtsaputkesta tai emättimestä, sekä nielun ja peräaukon limakalvoilta, mikäli suojaamatonta suuseksiä ja/tai anaaliyhdyntää on ollut.

Sitaatit on poimittu saamistamme haasteeseen osallistuneiden vastauksista.