Kuva rajanylityspaikan tulli- ja passintarkastuskyltistä.
Mikä Riskittä reissussa?
Riskittä Reissussa -hankkeen tarkoituksena on edistää keski-ikäisten ja sitä vanhempien matkailevien miesten seksuaaliterveyttä. Tarkoituksena on lisäksi vähentää erityisesti Venäjän matkoilta saatuja uusia hiv-tartuntoja ja kehittää tartuntojen varhaisempaa diagnosointia.
Hankkeen aihe on ajankohtainen, sillä suomalaisilla todetut hiv-tartunnat saadaan yhä useammin ulkomailla, suojaamattoman seksin välityksellä. Eniten tartuntoja saadaan Thaimaasta, Venäjältä, Espanjasta ja Virosta. Venäjältä peräisin olevien tartuntojen määrä on liki kaksinkertaistunut vuosituhannen alusta.
Hiv leviää Venäjällä kiihtyvällä tahdilla. YK:n UNAIDS-ohjelman mukaan Venäjällä on maailman kolmanneksi vakavin hiv-epidemia. Tartunnat ovat levinneet huumeidenkäyttäjien keskuudesta kantaväestöön, jossa hiv leviää suojaamattoman seksin välityksellä. Hiv-tartuntojen esiintyvyys Venäjällä onkin yli kymmenkertainen verrattuna Suomeen. Näin ollen hivin tartuntariski on Venäjällä suurempi kuin Suomessa.
Suomalaiset matkustavat runsaasti Venäjälle: Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset tekivät vuonna 2017 Venäjälle 0,4 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa. Vuosina 2013-2015 Venäjän tartunnoista jopa 80 prosenttia todettiin myöhäisessä vaiheessa. Venäjältä peräisin olevat tartunnat saadaan yleensä heteroseksissä.
Tapaa uusi hankekoordinaattori!
Olen Jenna Rantasuomela. Aloitin juuri Riskittä Reissussa -hankkeessa projektikoordinaattorina. Taustaltani olen sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja. Riskittä Reissussa -hankkeen aihe on ajankohtainen ja tärkeä niin yksilö- kuin kansanterveydellisellä tasolla. Tärkeää olisi todeta hiv-tartunnat ajoissa, sillä hoitoennuste on sitä parempi, mitä varhaisemmassa vaiheessa hiv-virus todetaan. Lisäksi tartunnan saanut voi vähentää tietoisesti riskikäyttäytymistään: näin ollen jatkotartuntojen ja sitä kautta kustannusten määrä vähenee.
Seuraavat askeleet: turvaseksipartio lähtee kiertueelle
Seuraava innostava asia hankkeessa on käytännön terveyden edistämistyö, joka pyörähtää taas käyntiin toukokuussa. Tällöin aloitamme turvaseksipartioinnin raja-asemilla. Kiertue kestää toukokuusta syyskuun alkuun ja se toteutetaan neljänä viikonloppuna neljällä eri raja-asemalla. Katso tarkat partiointipäivät nettisivuiltamme riskittäreissussa.fi.
Turvaseksipartioinnissa Venäjälle matkaaville jaetaan turvaseksipakkauksia sekä tietoa seksitaudeilta suojautumisesta ja hivin ennaltaehkäisemisestä. Lisäksi tarjotaan mahdollisuus yksilölliseen terveysneuvontaan sekä ilmaiseen ja nimettömään hiv-pikatestaukseen. Yhteistyökumppanina partioinneissa toimii Suomen Punainen Risti. Nähdään rajalla!