Matkailu ja hiv

Monissa suomalaisten suosimissa matkakohteissa hiv-tilanne on huomattavasti vakavampi kuin Suomessa, mikä lisää hivin tartuntariskiä ulkomailla. Merkittävin syy hiv-epidemian ja muiden seksitautien leviämiseen maailmalla on suojaamaton seksi.

Noin puolet suomalaisten hiv-, kuppa- ja tippuritartunnoista saadaan matkalla tapahtuvan suojaamattoman seksin seurauksena.

Hiv-tartunnan riski voi olla jopa yli kymmenkertainen, jos henkilöllä on samanaikaisesti jokin muu hoitamaton seksitauti, oireettomanakin. Matkailijoiden merkittävimmät riskit liittyvät liikenteen ja alkoholin ohella seksiin. Alkoholia tai muita päihteitä käytettäessä arviointikyky laskee, mikä lisää riskinottoa matkoilla entisestään.

Kartta


Lähde: UNAIDS 2012 (www.unaids.org)

Hiv ja matkailu -tilastoja

Vuosien 2007–2011 aikana noin puolet suomalaisten tartunnoista, joissa tartuntamaa on tiedossa, on saatu ulkomailla. Suhteessa eniten ulkomaantartuntoja todettiin miesten heteroseksitapauksissa. Näistä kaksi kolmesta liittyi matkailuun tai ulkomailla oleskeluun. Eniten näitä tartuntoja saatiin Thaimaasta, Venäjältä ja Virosta. Näissä maissa hiv on noin kymmenen kertaa yleisempi kuin Suomessa. Lisäksi maihin kohdistuva seksimatkailu lisää tartunnan riskiä. Saharan etelänpuoleisessa Afrikassa hiv-tartunnan riski on myös suuri. Tällä alueella jopa joka kolmannella aikuisella on hiv-tartunta.

Myös miesten välisessä seksissä ulkomailla saadut tartunnat ovat yleisiä. Noin 40 prosenttia tartunnoista saatiin ulkomailta vuosina 2007–2011. Nämä tartunnat ovat lähtöisin useasta eri maasta. Tartuntoja on tullut muun muassa maista, joissa hiviä on yleisväestössä vähän, mutta esiintyvyys on korkea miehillä, joilla on miesten välistä seksiä, kuten esim. joistain Länsi-Euroopan maista.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Matkailijan terveysopas.

Miten välttyä hiviltä ja muilta seksitaudeilta matkalla?

Matkailijan on mahdotonta arvioida mahdollista riskiä kohdemaan hiv-tilanteen perusteella. Jokainen matkailija, jolla on suojaamatonta seksiä ulkomailla uuden seksikumppanin kanssa, on altis hiv- tai jollekin muulle seksitautitartunnalle.

  • Pakkaa kondomit mukaan matkalle.
  • Kondomien helppo saatavuus ei ole taattua kaikissa maissa (esimerkiksi islamilaiset ja katoliset maat), niiden laatu voi olla huono tai niiden koot suomalaisille liian pieniä, jolloin ne helposti rikkoutuvat seksin aikana.
  • Jos sinulla on seksiä uuden seksikumppanin kanssa, käytä kondomia aina emätin- ja anaaliyhdynnässä sekä suuseksissä.
  • Liukuvoiteen käyttö on suositeltavaa, sillä se ehkäisee haavaumien syntyä, estää kondomia hajoamasta kesken yhdynnän ja lisää yhdynnän nautinnollisuutta.
  • Älä käytä yhteisiä huumeidenkäyttövälineitä.

Testiin matkan jälkeen

Jos sinulla on ollut suojaamatonta seksiä tai jokin muu riskitilanne matkan aikana, hakeudu ehdottomasti seksitautitesteihin ja huolehdi turvaseksistä seuraavissa seksikontakteissa. Matkakohteista saatavat lääkkeet eivät välttämättä aina ole toimivia, eikä lääkkeitä pidä koskaan hankkia käymättä ensin seksitautitesteissä. Hiv ja muut seksitaudit saattavat olla oireettomia pitkäänkin ja voit tartuttaa niitä tietämättäsi eteenpäin. Lue lisää hiv-testistä.