Riskittä reissussa: Hiv-testaus raja-asemilla

turvaseksipartio tarjoaa ilmaisia hiv-testejä raja-asemilla. Kampanjaa tekevät Hivpoint ja Punainen risti SPR. Kuvassa matkailijan käsi, jossa puhelin ja kondomipakkaus, jossa kaksi miestä.

Ilmaista hiv-pikatestausta raja-asemilla

Hivpointin ja Punaisen Ristin hiv-testausautot tarjoavat mahdollisuuden nimettömään, ilmaiseen hiv-testaukseen keväällä 2019. Tarkemmat testausajat ja -paikat ilmoitetaan tällä sivulla.

Järjestöjen testausautoissa voit käydä maksuttomassa ja nimettömässä hiv-pikatestissä. Lisäksi voit napata mukaan turvaseksipakkauksen.

Etkö pääse paikalle? Tilaa täältä kumit koeajoon!

 

Miksi turvaseksipartioita järjestetään?

Suomalaiset matkustavat paljon ja tekevät jopa kahdeksan miljoonaa erilaista vapaa-ajan matkaa vuodessa. Matkalle lähdetään rentoutumaan, irrottautumaan arjesta ja hankkimaan uusia kokemuksia. Silloin voi tulla ottaneeksi riskejä, joita ei yleensä arkielämässä ottaisi. Matkailijoiden merkittävin riski liikenteen ja alkoholin ohella liittyykin seksiin. Alkoholia tai muita päihteitä käytettäessä arviointikyky laskee, mikä lisää riskinottoa matkoilla entisestään – myös seksin osalta.

Monissa suomalaisten suosimissa matkakohteissa hiv-tilanne on huomattavasti synkempi kuin Suomessa, mikä lisää hivin tartuntariskiä ulkomailla. Noin puolet suomalaisten uusista hiv-, kuppa- ja tippuritartunnoista saadaankin matkailun tai ulkomailla oleskelun aikana harrastamalla suojaamatonta seksiä. Matkailun kautta saaduissa tartunnoissa erityisesti miehet ovat edustettuina. Tartuntatapa on useimmiten heteroseksi.

hiv ja matkailu sarjakuva

Tartuntojen alkuperämaana Thaimaan lisäksi Venäjä ja Viro ovat kärkipäässä. Näissä maissa hiv on noin kymmenen kertaa yleisempi kuin Suomessa, ja paikalliset hiv-tartunnan kanssa elävät eivät välttämättä saa jatkotartunnat estävää hiv-lääkitystä. Lisäksi maihin kohdistuva seksimatkailu lisää tartunnan riskiä. Riskiä lisää entisestään jos matkailijalla on jokin muu samanaikainen hoitamaton seksitauti, oireettomanakin.

Vaikka matkailun kautta saaduissa hiv-tartunnoissa korostuvat muutamat suositut matkailumaat, tartuntariskiä ei voi rajata tiettyihin maihin, koska hiviä esiintyy kaikkialla maailmassa. Hiv-tartunnalle ei voi tietämättään altistua, sillä hiv ei tartu arkipäivän kontakteissa. Tartunnalta voi suojautua käyttämällä kondomia seksin yhteydessä. Hiv-tartunnan voi estää myös jälkikäteen käyttämällä PEP-jälkiehkäisylääkitystä. 

Matkailijan kolme kovaa luottokumppania ovatkin kondomi, liukuvoide ja potenssilääke! Lue täältä reissumiehen kumivinkit.

Milloin seksitautitesteihin?

Matkalta palattua on syytä hakeutua hiv-testiin, jos sinulla on ollut suojaamatonta seksiä tai olet käyttänyt yhteisiä pistovälineitä. Varmuudella hiv-tartunta voidaan poissulkea kolmen kuukauden kuluttua, mutta ensimmäisessä testissä voi käydä jo kuukauden kuluttua mahdollisesta hiv-tartunnasta. Suurimmalla osalla tartunta näkyy jo silloin. Lue lisää täältä

Voit jutella nimettömästi puhelimitse: +358 207 465 705 (ma-to 10–15.30) tai chatissa osoitteessa hivpoint.fi (maanantaisin klo 10-15:30). 

Lisää reissuvinkkejä saat myös osoitteesta: turvallisestithaimaassa.fi

Minne testiin?