Riskittä reissussa: Osallistu tutkimukseen

Turvaseksipartio jakamassa kondomeja itärajalla


 
Hei Venäjällä matkaileva mies! Vastaisitko kyselyyn?

Jotta hiviä ja muita seksitauteja voidaan tulevaisuudessa ennaltaehkäistä tehokkaasti myös matkailijoiden parissa, Hivpointin Riskittä reissussa- hanke ja professori Antti Honkanen Lapin Yliopistosta aloittavat tutkimuksen venäjänmatkailijoiden seksikäyttäytymisestä. 

Kaipaamme vastausta erityisesti sinulta yli 50-vuotias mies. Kyselyyn osallistumalla autat seksuaaliterveyden edistämistyötä. Kyselyyn vastataan nimettömästi.

Kyselyyn voit osallistua tästä linkistä

Kiitos etukäteen!

 


Ilmaista hiv-pikatestausta raja-asemilla

Osana Hivpointin Riskittä reissussa – hanketta, Hivpointin ja Punaisen Ristin hiv-testausautot tarjoavat mahdollisuuden nimettömään, ilmaiseen hiv-testaukseen kesäkaudella 2020. Järjestöjen testausautoissa voit käydä maksuttomassa ja nimettömässä hiv-pikatestissä. Lisäksi voit napata mukaan turvaseksipakkauksen.

Turvaseksipartio kiertää seuraavilla raja-asemilla 2020

….Koronavirusepidemia on vaikuttanut myös turvaseksipartiointeihin. Tiedot päivittyvät myöhemmin, pysythän kuulolla!……

 

Etkö pääse paikalle? Tule Hivpointin toimistolle ilmaiseen testiin.

Huom! Koronavirusepidemian vuoksi Hivpointin toimistoilla tapahtuva hiv-testaus on suljettu. Puhelin- ja chat-neuvonnat palvelevat tehostetusti. Neuvonnan aukioloajat löytyvät täältä

 

Miksi turvaseksipartioita järjestetään?

Suomalaiset matkustavat paljon ja tekevät jopa kahdeksan miljoonaa erilaista vapaa-ajan matkaa vuodessa. Matkalle lähdetään rentoutumaan, irrottautumaan arjesta ja hankkimaan uusia kokemuksia. Silloin voi tulla ottaneeksi riskejä, joita ei yleensä arkielämässä ottaisi. Matkailijoiden merkittävin riski liikenteen ja alkoholin ohella liittyykin seksiin. Alkoholia tai muita päihteitä käytettäessä arviointikyky laskee, mikä lisää riskinottoa matkoilla entisestään – myös seksin osalta.

Monissa suomalaisten suosimissa matkakohteissa hiv-tilanne on huomattavasti synkempi kuin Suomessa, mikä lisää hivin tartuntariskiä ulkomailla. Noin puolet suomalaisten uusista hiv-, kuppa- ja tippuritartunnoista saadaankin matkailun tai ulkomailla oleskelun aikana harrastamalla suojaamatonta seksiä. Matkailun kautta saaduissa tartunnoissa erityisesti miehet ovat edustettuina. Tartuntatapa on useimmiten heteroseksi.

Vuonna 2018 suurin osa ulkomaan hiv-tartunnoista löytyivät miehiltä ja keski-ikä matkalta tartunnan saaneista oli 51 vuotta.

hiv ja matkailu sarjakuva

Tartuntojen alkuperämaana Thaimaan lisäksi Venäjä ja Viro ovat kärkipäässä. Näissä maissa hiv on noin kymmenen kertaa yleisempi kuin Suomessa, ja paikalliset hiv-tartunnan kanssa elävät eivät välttämättä saa jatkotartunnat estävää hiv-lääkitystä. Lisäksi maihin kohdistuva seksimatkailu lisää tartunnan riskiä. Riskiä lisää entisestään jos matkailijalla on jokin muu samanaikainen hoitamaton seksitauti, oireettomanakin.

Vaikka matkailun kautta saaduissa hiv-tartunnoissa korostuvat muutamat suositut matkailumaat, tartuntariskiä ei voi rajata tiettyihin maihin, koska hiviä esiintyy kaikkialla maailmassa. Hiv-tartunnalle ei voi tietämättään altistua, sillä hiv ei tartu arkipäivän kontakteissa. Tartunnalta voi suojautua käyttämällä kondomia seksin yhteydessä. Hiv-tartunnan voi estää myös jälkikäteen käyttämällä PEP-jälkiehkäisylääkitystä. 

Matkailijan kolme kovaa luottokumppania ovatkin kondomi, liukuvoide ja potenssilääke! Lue täältä reissumiehen kumivinkit.

Milloin seksitautitesteihin?

Matkalta palattua on syytä hakeutua hiv-testiin, jos sinulla on ollut suojaamatonta seksiä tai olet käyttänyt yhteisiä pistovälineitä. Varmuudella hiv-tartunta voidaan poissulkea kolmen kuukauden kuluttua, mutta ensimmäisessä testissä voi käydä jo kuukauden kuluttua mahdollisesta hiv-tartunnasta. Suurimmalla osalla tartunta näkyy jo silloin. Lue lisää täältä

Voit jutella nimettömästi puhelimitse: +358 207 465 705 (ma-to 10–15.30) tai chatissa osoitteessa hivpoint.fi (maanantaisin klo 10-15:30). 

Lisää reissuvinkkejä saat myös osoitteesta: turvallisestithaimaassa.fi

Minne testiin?

turvaseksipartiossa mukana