27.5.2022

Apinarokkotapauksia todettu Euroopassa – yhdistävänä tekijänä miesten välinen seksi

Kirjainkuutioista muodostunut sana monkeypox, lääkepullo, ruiskuja, neula

Euroopassa on kevään 2022 aikana havaittu apinarokkotartuntoja. Myös Suomessa on todettu ensimmäinen tartunta. Suurimpaan osaan tartuntoja epäillään liittyneen seksikontakti ja miesten välinen seksi. Apinarokko tarttuu heikosti ihmiseltä ihmiselle. Suurimmalle osalle ihmisistä kyseessä on lieväoireinen tauti. Asiantuntijoiden ja saatavilla olevan tiedon mukaan ei ole syytä olettaa, että virus lähtisi leviämään laajalti väestössä.

Mikä on apinarokko? 

Apinarokko on viruksen aiheuttama rokkotauti, jota on esiintynyt Afrikassa jo pitkään. Tyypillisimmin ihmiset ovat saaneet tartunnan, kun he ovat olleet kosketuksissa villieläimiin. Euroopassa on ollut aiemmin yksittäisiä tapauksia, joita on todettu erityisesti Länsi-Afrikasta palanneilla matkailijoilla. 

Viime aikoina tartuntoja on havaittu Euroopassa ihmisten välisinä tartuntoina ilman matkailua ja kontaktia villieläimiin. Tartunnat ovat linkittyneet miestenväliseen seksiin ja niitä on ollut erityisesti henkilöillä, joilla on runsaasti seksikumppaneita. 

Mitkä ovat apinarokon oireet? 

Apinarokon tyypillinen oire on punoittava, näppyläinen tai rakkulamainen ihottuma, joka voi muistuttaa vesirokkoa. Ihottuma voi ilmetä ensin kasvoissa, kämmenissä ja jalkapohjissa ja levitä sieltä muualle kehoon. Euroopassa todetuissa tapauksissa ihomuutoksia on saattanut olla ainoastaan genitaalialueella. Muutama päivä ennen oireita voi olla yleistä sairauden tuntua ja kuumetta.  

Apinarokon oireet kestävät tyypillisesti 2–4 viikkoa. Yleensä tauti paranee itsestään. Apinarokko voi aiheuttaa myös vakavan taudin. Vakavat taudinkuvat ovat mahdollisia erityisesti niillä, joiden puolustuskyky on muun sairauden tai lääketieteellisen hoidon vuoksi heikentynyt. Afrikan apinarokkoepidemioissa vakavampia tautimuotoja on todettu erityisesti lapsilla ja raskaana olevilla. 

Hiv-tartunnan saanut, joka on toimivalla hiv-lääkityksellä, ei ole erityisessä riskissä sairastua apinarokon vakavaan tautimuotoon. Mikäli hiv-tartunnan saanut ei ole lääkityksellä ja hänen immuunipuolustuksensa on hivin seurauksena heikentynyt, on hänellä riski vakavampaan taudinkuvaan. 

Miten apinarokko tarttuu? 

Apinarokko ei tartu ihmisestä toiseen kovin helposti vaan se tarvitsee läheisen kontaktin. Useissa Euroopassa keväällä 2022 todetuissa tartunnoissa yhdistävä tekijä on miesten välinen seksi, myös seksikumppaneiden suuri määrä on ollut altistava tekijä. 

Tartunnan voi saada suorassa kontaktissa sairastuneen ihmisen ihomuutoksiin esimerkiksi seksikontaktissa ja pisaroiden välityksellä lähikontaktissa. Kondomi suojaa seksitaudeilta, mutta apinarokkoa vastaan se ei anna riittävää suojaa. Tartunta on mahdollinen myös esim. vuodevaatteiden ja ruumiin eritteiden välityksellä. Tyypillinen itämisaika on 6–13 vuorokautta, mutta se voi olla jopa 21 vuorokautta. 

Miten apinarokkoa ehkäistään? 

Apinarokko ei tartu herkästi ihmisestä ihmiseen. Hyvä käsi- ja yskimishygienia vähentävät tartuntoja. Lähikontakteja ihmisiin tulisi välttää koko oireiden keston ajan. Apinarokko voi tarttua myös ihmisestä eläimeen, eli sairastuneen tulisi välttää myös lähikontakteja lemmikkieläimiin. 

Jos tietää altistuneensa apinarokolle, tulisi omaa vointia tarkkailla 21 päivän ajan altistumisesta. 

Onko apinarokkoon rokotetta? 

Apinarokkoviruksen lähisukulainen, isorokkovirus, hävitettiin maapallolta isorokkorokotusten avulla. Isorokkorokote suojaa todennäköisesti myös apinarokolta. Altistuneiden rokottamista olisi mahdollista harkita uuden sukupolven rokotteilla, mutta niiden saatavuus on rajallinen. EU-maat ja Euroopan komissio selvittävät parhaillaan niiden hankintaa.

Miten toimia, jos epäilee sairastuneensa apinarokkoon? 

Apinarokon hoito on oireenmukaista ja tauti paranee tavallisesti itsestään muutamassa viikossa. Tartunta voidaan todeta ihomuutoksista otettavasta näytteestä laboratoriossa. Terveydenhuollosta saa ohjeita testaukseen ja oireiden hoitoon sekä ohjeita mahdollisten kontaktien informoimiseen ja jatkotartuntojen ehkäisemiseen.

Jos epäilee sairastuneensa apinarokkoon, tulisi olla yhteydessä terveydenhuoltoon. Ennen kuin hakeutuu terveydenhuoltoon apinarokkoepäilyn vuoksi, on tärkeää ilmoittaa puhelimitse esim. alueen päivystysnumeroon, että epäilee tartuntaa. Näin voidaan varmistaa terveydenhuollon henkilökunnan suojautuminen tartunnalta ja järjestää potilaalle soveltuva tila tutkimusten ajaksi esimerkiksi päivystyksessä.

Hivpointin neuvontapalvelut

Hivpointin puhelin- ja chat-neuvonta tarjoaa neuvontaa miesten väliseen seksiin ja seksuaaliterveyteen liittyvissä kysymyksissä. Tarkista aukioloajat täältä >>

Lähteet:  

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Mikä on apinarokko?
European Centre for Disease Prevention and Control: Monkeypox multi-country outbreak
Yle: Suomessa on todennäköisesti todettu ensimmäinen apinarokkotartunta
Helsingin sanomat